Deskovinky #41: Malé hry na léto

Deskovinky #41: Malé hry na léto
Sdílej
 
Spousta z vás o prázdninách určitě zavítá někam k vodě. S dovolenou je spojené jak dobré jídlo, tak kvalitní čtení, i nějaká ta oddechová hra. Deskovinky vám dají několik tipů na nové krabičky do kapsy.

 

Šílená party hra Yogi

Neobvyklá karetní hra Yogi od Albi v plechové krabičce je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak i do party kámošů. Zapomeňte na strategické uvažování, intriky či spolupráci. V Yogi předvedete svou obratnost a vytrvalost. Z centrálního balíčku líznete kartu a okamžitě vykonáte její efekt – buď musíte zaujmout určitou pózu, nebo dobranou kartu držet někde na svém těle.

Karetní hra Yogi •  Albi

Po pár kolech si připadáte zkroucení jak Quasimodo. Jednu kartu máte za uchem, další ve vlasech, třetí v podpaží, další si držíte na čele, přičemž vaše prsty na pravačce musí neustále směřovat dolů a loket stejné ruky být nad vaší hlavou. Jakmile porušíte jakékoliv z vámi získaných pravidel nebo vám nějaká karta spadne, končíte. Hrou se bavíte nejen vy, ale i kolemjdoucí, kteří si při pohledu na vaše počínání ťukají na čelo. Sranda a zábava musí být! Yogi bude k sehnání od poloviny prázdnin.

Pro prázdninovou legraci vhodná karetní hra Yogi •  Albi

Výstavba mrakodrapů Gotown

Máte už sbaleno a nenacházíte místo ani na krabičku s Bangem? Pak by se vám do kufru ještě mohlo vejít miniaturní balení hry Gotown. Jde rovněž o karetní hru, která se ale nebojí vyvolávat rozepře mezi hráči. Každý se totiž stává majitelem pozemku, na kterém staví pětipodlažní budovu. Zvítězit v tomto závodě může jen jeden, takže se ostatní logicky pokusí překazit vaše zednické práce.

Stavba mrakodrapu v Gotown •  Hras

Každé podlaží mrakodrapu vznikne zahráním dvou karet z ruky, které dohromady dávají součet devět. Ale nemusíte čekat, až se vám takové karty na ruce sejdou. Vy totiž můžete použít jednu soupeřovu z jeho nejvyššího patra. Váš dům roste, zatímco ten jeho se zmenšuje. S tím vám pomůže i zlomyslná sbíječka nebo demoliční koule.

V rukávu máte i další triky – zloděje a mafiány, kteří soupeře připraví o materiál, zatímco milkshake a koblihář je na jedno kolo zdrží od práce. Ale ze všeho nejdůležitější je hlídací pes. Ten ochrání vaše nejvyšší patro před cizinci, pokud tedy nejsou zrovna vybavení lahodnou kostí! Gotown je rychlá, jednoduchá, rivalitní a krásně skladná. Společnost Hras vydá hru v počeštěné podobě.

Dostavíte mrakodrpa v Gotown? •  Hras

Medvěd Wrr

Do třetice všeho dobrého ještě jedna karetní hra v malé krabičce. Medvěd Wrr je původní česká hra od Michala Ekrta na motivy stejnojmenné dětské knihy. V té se titulní medvěd ponoří do čtení natolik, až se sám octne v příběhu, ve které čelí bandě pirátů v čele s prohnaným kapitánem Crabsonem. Něco podobného vás čeká i v karetní adaptaci.

Hráči sbírají karty medvědů i jiných zvířátek, aby postupně nahlédli do knih (balíčků karet), kde bojují s piráty a hledají části knihařského stroje. První hráč se všemi čtyřmi součástkami postaví celý stroj, zachrání knižní univerzum a vyhraje hru. Medvěd Wrr je jednoduchá hra po děti s roztomilými obrázky, u které se nebudou nudit ani dospělí.

Medvěd Wrr, karetka podle kouzelné knihy •  The Wrr

Únikové hry

O tomto novém žánru v deskovkách jsem zde hovořil již mnohokrát a spoustu z nich jsem měl tu čest zrecenzovat – trojice her Exit, Escape Room, Unlock! a Únikovka. Všechny je mohu z herního hlediska doporučit, přičemž nejskladnější je Únikovka, naopak nejrobustnější je díky plastovému zařízení Escape Room. Nevýhodou těchto her je jejich nulová znovuhratelnost, kterou vynahrazuje neopakovatelný zážitek.

Úniková hra Exit •  DinoToys

Pokud jste si na ně do teď nenašli čas, tak o prázdninách tu jednu hodinu každé z nich určitě můžete obětovat. A pokud už jste všechny výše zmíněné otestovali, nezoufejte, protože nedávno dorazili další. Série malých Únikovek se rozrostla o dva příběhy – velmi zábavnou Loupež v Benátkách a trochu zmatečnou Zkázu Londýna, zatímco série Exit dostala další trojici – Polární stanice, Zapomenutý ostrov a Zapovězený hrad. Přejeme vydařené luštění a pohodové prázdniny!

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Scythe – Invaze z dálek

Deskovinky recenzují: Scythe – Invaze z dálek

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Vládce Tokia

Deskovinky recenzují: Vládce Tokia

Lední medvěd potřebuje led

Lední medvěd potřebuje led

 

Články odjinud