Hobby Robot: V týmu nejlepších mladých robotiků

Hobby Robot: V týmu nejlepších mladých robotiků
Sdílej
 
V Hobby Centru na Praze 4 působí nejlepší tým mladých robotiků u nás. Zajeli jsme se na ně podívat.

 

Jsou to kluci, co si hrají s roboty postavenými z LEGO Mindstorms. Prostě takoví hračičkové, říkal jsem si. Jenže když jsem se s nimi poprvé setkal naživo, doslova mi spadla čelist. Přestože jsem sám kdysi ve škole programoval a bastlil si elektroniku, tihle kluci jsou úplně jiná liga. Chvílemi jsem vůbec nechápal, o čem mluví. Programují ve třech programovacích jazycích, konstruují složité roboty s kombinací elektrického a hydraulického pohonu, vytvářejí složité projekty s Arduinem, tisknou si potřebné součástky na 3D tiskárně. Takoví malí inženýři.

Roboti pro FLL

Pražský tým Hobby Robot se každoročně zapojuje do mezinárodní soutěže First Lego League. Té se v každém ročníku účastní zhruba čtvrt milionu dětí ve věkovém rozmezí 9 až 16 let z téměř devadesáti zemí světa. Samozřejmě se všichni nesetkají v jeden okamžik na jednom místě. To by bylo asi nemožné. Soutěž má promyšlený systém postupu v turnaji. Češi začínají regionálním (republikovým) kolem, pak následuje semifinále pro jihovýchodní Evropu, finále pro centrální Evropu a nakonec světový šampionát.

Základní robot bez nástavců •  Pavel Dobrovský

4 v 1

First Lego League se skládá ze čtyř samostatně hodnocených disciplín. První z nich je Robot Game, kde mají soutěžní týmy za úkol postavit robota ze stavebnice LEGO Mindstorms. Robota musí tým navrhnout, postavit, naprogramovat a předvést jeho funkčnost. Každý ročník FLL má své specifické téma, jemuž jsou uzpůsobeny všechny úkoly. Začíná se vždy na počátku školního roku, kdy organizátoři téma oficiálně zveřejní a týmy se mohou do ročníku zaregistrovat. Registrace je zpoplatněna a není zrovna laciná. Nicméně týmy ve startovním balíčku obdrží hrací plátno, potřebné stavební prvky pro sestavení úkolů a přesně dané parametry pro stavbu robota.

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Zkrocená voda

Letos byla tématem hydrodynamika. Úkoly na hracím plátně se tedy všechny točí kolem vody a jejího energetického využití. Úkolů na plátně jsou zhruba dvě desítky a cílem soutěžního robota je splnit jich co nejvíce v časovém limitu 150 sekund. Je na každém týmu, jakého robota pro jejich splnění postaví, zda bude mít robot nějaké výměnné nástavby či zda všechny úkoly dokáže splnit v jediné konfiguraci. V tom je to kouzlo, že každý tým na soutěž přichází se zcela originálním řešením svého robota. Soutěž navíc doslova vybízí ke sdílení nápadů, takže není neobvyklé, že si týmy vzájemně kopírují své myšlenky.

Významnou součástí práce týmu robotiků je programování •  Pavel Dobrovský

Spolupráce je základ

Druhá disciplína v rámci FLL přímo souvisí s tou první. Nazývá se Robot Design a členové týmu v ní musí porotcům vysvětlit, jak jejich robot funguje, jaké zvolili konstrukční řešení a jak ho naprogramovali. A to všechno musejí vysvětlovat v angličtině. Chlapci z Hobby Robot to vysvětlovali mně v češtině a i u toho jsem měl velké problémy s pochopením. A s druhou disciplínou zase přímo souvisí třetí, kde se hodnotí týmová spolupráce. Porota sleduje, jak si členové týmu rozdělují role, jak jsou sehraní, jak společně hledají nejlepší řešení. Pro tento účel přímo na soutěži zadávají týmu logický úkol, který je nutné splnit v limitu pěti minut. A vůbec nemusí souviset s legem.

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

A teď bez Lega

A konečně je tu poslední disciplína, která se nazývá Výzkumný projekt. Ta rozhodně nesouvisí s legem a tady se uplatní právě například to zmiňované Arduino, tablety či 3D tiskárny. Pražský tým letos připravil s ohledem na téma hydrodynamika elektronicky řízený ventil vody kombinovaný s měřičem spotřebované vody. V minulých letech například stavěli budky pro netopýry nebo elektronicky řízený recyklátor odpadních plechovek. Každý rok jiné téma. To se člověk ani nestihne začít nudit.

Pravidla FLL omezují počet servomotorů na robotovi, proto si tým pomáhá pneumatickým ovládáním některých částí •  Pavel Dobrovský

Chcete to zkusit?

Do soutěžního týmu se oficiálně mohou hlásit děti od devíti let, nicméně pražský tým má věkový průměr někde kolem třinácti let. Některé týmy, s nimiž se na soutěžích setkávají, mají věkový průměr i vyšší. V Hobby Robot je ale vidět, že věk není překážkou. I mladší člen se v týmu může dobře uplatnit. Mrkněte se na oficiální webovky týmu na adrese hobbyrobot.eu, najdete zde i pravidla soutěže FLL, ale hlavně tabulku úspěchů týmu Hobby Robot. Kdybyste měli zájem se do kroužku nejlepších mladých robotiků u nás přihlásit, jděte na www.hobbycentrum4.cz.

Začínáme s Lego Worlds: Postav si svůj svět

Začínáme s Lego Worlds: Postav si svůj svět

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

 

Články odjinud