Roblox: Fabrika na zábavu

Roblox: Fabrika na zábavu
Sdílej
 
Chcete si vytvořit hru? V systému Roblox je to jednoduché. Tak jednoduché, že jeho popularita strmě stoupá už 14 let!

 

Videohry jsou různé. Můžete v nich zachraňovat planetu, střílet ptáky z praku anebo podnikat s kamarády adrenalinová dobrodružství a spoustu dalšího. A pak jsou tu takové, které vás nenutí sledovat příběh anebo ničit monstra jako na běžícím páse. Naopak z vás dělají architekta, programátora a umělce a umožňují vám vytvářet vlastní světy. Skvělým příkladem je nejen Minecraft, ale také Roblox od Davida Baszuckého – hra, která je starší než Minecraft a zapojují se do ní miliony hráčů z celého světa.

Stavění z kostek

Cílem Robloxu je zábava a výuka technických dovedností. Každý, kdo se zaregistruje, dostane do ruky nástroje pro tvorbu své vlastní hry. Možná jste už slyšeli o programátorském prostředí Unity, které umožňuje jednoduše vybudovat videohru – objektové programování v Roblox je ještě jednodušší! S pomocí základních kostek postavíte vlastní krajinu s budovami (ale nenechte se omezovat, stavte, co chcete!) a přidáte do ní postavičky, které se podobají panáčkům z Lega.

Hra Roblox je fabrika na zábavu •  Roblox

Naskriptujte život

Tím to ale zdaleka nekončí. Nehybná krajina a pár panáků a zvířat hru nedělají. Duši jim vdechnete s pomocí jednoduchého skriptování v jazyce Lua. Zní to náročně, ale program vám se vším pomáhá a postupně vás učí, jak porozumět programování, a jak uvažovat o něčem tak složitém, jako je tvorba videohry. Pokročilejší uživatelé dokonce mohou do prostředí umisťovat vlastní předměty, třeba z 3D otevřeného programu Blender (jak na něj se dozvíte na našich webovkách abicko.cz).

Sdílejte zábavu

Jestli vás teď napadlo, že Roblox je virtuální stavebnicí, nejste daleko od pravdy. Skládáním bloků a programováním si skutečně můžete vytvořit téměř jakoukoliv hru včetně těch, které jsme popsali v prvním odstavci! Výtvory jsou umístěné na centrální server. Ostatní uživatelé se do nich přihlašují a testují, zda jste vyrobili něco opravdu zábavného. Rozpětí témat a žánrů je široké, své místo tu mají variace na úspěšné herní značky (třeba Pokémon nebo Mario), závodní hry, ale také blbinky, jako je hra na schovku anebo uskakování před stoupající lávou.

Fotbalista Crezak je jednou postavou ze hry, která se dočkala vlastní akční figurky •  Roblox

Neuvěřitelná čísla

Jednotlivé hry jsou připravené jak pro jednoho hráče, tak pro skupinky. Bránit zemi před invazí vesmírných zombíků v jednom člověku přece jen není tak zábavné, jako pustit se do toho s partou kamarádů. Co nás ale v redakci hodně zaujalo, je počet her. Firma vydávající Roblox jejich počet neuveřejňuje a podle některých odborníků jich je kolem deseti milionů. Střízlivější odhady hovoří o dvou milionech. Takže kdybyste měli hrát každý den jen jednu hru, hráli byste 5479 let!

Široká podpora

Čísla samotná jsou dost zajímavá. Každý měsíc se k Roblox připojí 70 milionů uživatelů a stránka Roblox.com je druhým nejnavštěvovanějším serverem na herním internetu (první je Twitch). Uživatelé přistupují ze 7 rozdílných hardwarových platforem od počítačů s Windows přes chytré telefony až po herní konzoli Xbox One. Vývojáři podporují i virtuální realitu, takže jestli máte doma Oculus Rift nebo HTC Vive, můžete se ocitnout přímo uvnitř jednoho z mnoha herních světů.

Superhrdinou snadno a rychle? Ano, stačí se neučit jen trochu programovat v dodávaném editoru •  Roblox

Milionář z Robloxu

Přestože je Roblox k dispozici zdarma, jeho pokročilejší funkce jsou již placené herní měnou robux. Tu můžete získat placeným členstvím a kupovat si za ni nové modely do svých her – anebo je vytvářet a prodávat. Ano, v Roblox je možné vydělávat svou kreativitou skutečné peníze. Zábavu to posunuje do úplně nového rozměru – kvalitní obsah si své zákazníky najde. Dobrým příkladem jsou mladí programátoři, kteří si tvorbou pro Roblox vydělali desítky milionů korun. Nebo si alespoň z příjmů ze své hry platí studium na vysoké škole.

Bezpečí především

Nesmíme ale zapomínat na jednu věc: Roblox je zaměřen na rozvoj dětských dovedností v technických oblastech. Online prostředí ale může být pro děti nevhodné a autoři proti špatnému obsahu bojují mnoho způsoby. V první řadě používají umělou inteligenci pro filtrování zpráv s vulgárním obsahem. Rodičům zase poskytují detailní nastavení toho, co mohou děti při hraní vidět a do jaké míry mohou interagovat s ostatními uživateli. Nastavení je skryto za speciálním PIN kódem. Na zachování bezpečnosti prostředí Roblox navíc programátoři neustále pracují. I to je jeden z důvodů úspěchu celého systému.


Hraj online hry.abicko.cz

Minecraft: Multiplayer bez hranic!

Minecraft: Multiplayer bez hranic!

LEGO® Worlds: Stavitelská hra jako Minecraft

LEGO® Worlds: Stavitelská hra jako Minecraft

Vzhůru do strašidelných hlubin v ponorkách ve World of Warships

Vzhůru do strašidelných hlubin v ponorkách ve World of Warships

Video: Pražská virtuální realita s Golemem

Video se připravuje ...

ABC TV: Na návštěvě Golem VR • Zdroj: redakce ABC

 

 

Články odjinud