Nejzajímavější hry roku 2018

Nejzajímavější hry roku 2018
Sdílej
 
Blíží se konec roku a s ním i ohlédnutí za nejlepšími hrami, ať už pro počítače, herní konzole nebo mobily. Hráli jste je všechny? Pojďte se podívat na naše favority!

 

Videohry máme v ábíčku rádi. V časopise o nich přinášíme pravidelné souhrny, na stránkách se pak věnujeme zajímavým titulům více do hloubky (třeba Frostpunk). Hry, na které upozorníme, pro vás vybíráme zodpovědně. Nebaví nás takové, kde se neustále střílí anebo klony jiných komerčně úspěšných titulů, anebo ty s vysokým věkovým hodnocením. Kousky v našem výběru považujeme za nejzajímavější pro naše čtenáře a jejich rodiče. Protože jich je hodně, vynechali jsme všechny hry v předběžném přístupu, které ale mohou působit skvěle již teď, třeba jako české tituly Ylands, Mashinky, Ricky Runner a Beat Saber. A nezapomeňte se podívat na náš výber nejlepších filmů roku 2018! A kdybyste se chtěli inspirovat ve větším počtu titulů, koukněte na doporučení našich kamarádů z Doupě.cz.

Marvel's Spider-Man

Spider-Man rozhodně není na odepsání. Dokazuje to ve filmu Paralelní světy anebo ve videohře, která po čtyřech letech vrací Petera Parkera na herní konzoli PlayStation. Studio Insomniac skvěle zvládlo adrenalinový a zároveň baletní pohyb skrz rozlehlý New York, nad ulicemi poletujete lehce a přirozeně, jako byste skutečně byli pavoučím mužem. Perfektní je i příběh, postavy a celková atmosféra. Není divu, že se o Marvel's Spider-Man mluví jako o doposud nejlepší superhrdinské hře. Zaslouží si to.

Two Point Hospital

Jít do nemocnice obvykle neznamená nic veselého. V případě Two Point Hospital se ale ničeho bát nemusíte! Stáváte se ředitelem, který nemocnici staví, najímá doktory a snaží se optimalizovat tok pacientů dovnitř i ven. Jde vlastně o hru na manažera, který musí správně řídit svůj podnik. Zdaleka to není tak nudné, jak to zní – pacienti mají nejrůznější komické nemoci a vážná tématika je tak odlehčena, někdy až k popukání. Dovedete si představit třeba chorobu, kdy máte místo hlavy žárovku? Haha!

Surviving Mars

Kdy přesně začne lidstvo kolonizovat Mars, to nemůžeme s jistotou říci. Na druhou stranu víme, že v Surviving Mars můžete s vlastní kolonií na rudé planetě začít klidně teď hned. Budovatelská strategie z vás dělá šéfa vznikající zástavby, které musíte zajistit všechny životně důležité věci, jako je třeba vzduch. Bez něj by to totiž nešlo. Poté začnete přistavovat ubikace, výrobny, laboratoře, bezpečnostní prvky... a o mnoho hodin později stojí kolonie, kterou by vám i Elon Musk záviděl.

Celeste

Rok 2018 byl bohatý na nejrůznější dvourozměrné skákačky. Nejvíc nás mezi nimi zaujala Celeste, na pohled jednoduchá hra, která je ale tak náročná, až to bolí. S hrdinkou Madeline šplháte na vysokou horu plnou tajemných a nebezpečných míst. Musíte přesně přeskakovat plošinky, vyhýbat se bodákům a dalším pastem a rychle vybírat každý následující krok. Celeste považujeme za jednu z nejdůležitějších nezávislých her roku 2018. Jen si dávejte pozor, tenhle kousek je opravdu těžký.

Pokémon: Let’s Go Pikachu/Eevee

Pokémoni nestárnou. Jejich videoherní dobrodružství jsou s námi již před 20 let a v každé nové hře dokazují, že ještě mají co říci. Dvojice Let's Go pro Nintendo Switch se odehrává v regionu Kanto, ve kterém je ukryto 151 původních pokémonů a jejich mega evoluční podoby. Jak je dobrým zvykem, musíte je všechny pochytat porazit s nimi super silné soupeře. A jak je ještě lepším zvykem, tahle zábava se nikdy neohraje a pokémoni vás dokáží pobavit na pěkně dlouho! Dokonce si můžete dokoupit speciální ovladač v podobě pokéballu a hra je napojena i na slavný Pokémon GO!

Assassin's Creed Odyssey

Po několika spíše průměrných dílech se série Assassin's Creed vrátila v plné síle v egyptské Origins a v letošní Odyssey z prostředí Peloponéských válek ve starém Řecku. Více než samotná hratelnost, která se mírně uklonila do žánru dobrodružných RPG, nás oslovila věrohodnost a korektnost prostředí, jehož podobu vývojáři konzultovali s historiky a dalšími odborníky. Odyssey hodnotíme jako nejlepší spojení výuky o historii se zábavnou hratelností, ve které bojujete, ovládáte lodě, šplháte, skáčete po střechách a všechno to skvěle vypadá.

Nintendo Labo

Spojit vystřihovánky a videohry dohromady, to může napadnout jen Nintendo. Labo se nám tak líbilo, že se objevilo na obálce listopadového ábíčka a uvnitř jsme detailně popisovali, jak nás bavilo skládání papírových modelů, které se po vložení ovladačů z platformy Switch staly třeba motorkou, rybářským prutem nebo klavírem. Pakliže bychom rozdávali ceny za originalitu, bude Labo jednoznačným vítězem – nic nápaditějšího roku 2018 nevyšlo.

Tetris Effect

Tetris znají i vaši prarodiče. To je prostě fakt, který jednoduché logické hře Alexeje Pažitnova nikdo neupře. A to vyšla poprvé už roku 1984! Co se na ní dá vymyslet nového, ptáte se? Třeba barevné provedení, pohyblivá pozadí a hudbu, která vás do zasazování kostek uvrtá jako do skvělého filmu. Tetris Effect je skvělou volbou pro hraní legendárního titulu v 21. století a věřte nám, že se o ovladač porve celá rodina.

Jurassic World: Evolution

Sauři a sauřata, vítejte v novém zábavním parku plném dinosaurů, které poprvé od jejich vymření můžete vidět naživo! Kromě pozorování saurů budete v roli správce několika parků naplňovat potřeby jednotlivých zvířat a zkoumat další možnosti sekvencování DNA pro odemčení nových. Celá hra nám připomenula, jak umí být dinosauři zábavní nejen na plátně kin, ale také na monitorech. A když jsme u toho, Jurassic Park Alive na mobilech jste hráli?


Přečtěte si také:

Nejlepší filmy roku 2018

Nejlepší filmy roku 2018

ABC VERDIKT: Grip Combat Racing - závodní šílenost s rotačákem

ABC VERDIKT: Grip Combat Racing - závodní šílenost s rotačákem

Assassin's Creed: Historie a zábava v jednom balení

Assassin's Creed: Historie a zábava v jednom balení

Jak se staví hyperloop: "Roura" pro Quintero

Jak se staví hyperloop: "Roura" pro Quintero

 

Články odjinud