Bajkonur: První kosmodrom

Bajkonur: První kosmodrom
Sdílej
 
Nejstarší kosmodrom světa stále funguje. Mimo jiné z něj startují i posádky Mezinárodní vesmírné stanice.

 

Nejstarším kosmodromem na světě je Bajkonur, odkud se létá do vesmíru. Postaven byl v Kazachstánu v polovině 50. let minulého století. Místo pro stavbu bylo vybráno z důvodu velkého počtu jasných nocí a také napojení na silniční a železniční síť. Název kosmodromu je odvozen od města Bajkonur, které se nachází 320 kilometrů od něj. Jméno dosti vzdáleného města bylo vybráno kvůli utajení skutečné pozice kosmodromu v době soupeření mezi USA a Sovětským svazem. Později bylo vedle kosmodromu postaveno nové město Bajkonur, v němž bydlí zaměstnanci.

Bajkonur má bohatou historii

V říjnu 1957 z kosmodromu Bajkonur odstartovala první umělá družice Země Sputnik. V roce 1961 pak odtud odstartoval Jurij Alexejevič Gagarin, který se stal prvním člověkem ve vesmíru. Svůj let ke stanici Saljut 6 zde zahájil také první československý a český kosmonaut Vladimír Remek. Některé momenty však byly méně pozitivní. V říjnu 1960 došlo na kosmodromu k explozi vojenské rakety R-16. Výbuch si vyžádal desítky životů. Dnes z Bajkonuru startují pilotované i bezpilotní kosmické lodě stejně jako telekomunikační družice a výzkumné sondy.

Přeprava rakety z montážní haly k odpalovací rampě •  Profimedia.cz

Rampy a koleje

Kosmodrom i městečko Bajkonur se rozkládají na ploše ve tvaru elipsy o rozměrech 90 x 85 kilometrů. Na samotném kosmodromu se nachází velké množství odpalovacích ramp. Dnes se používá už jen několik z nich. Nejslavnější je startovací komplex číslo 1, kterému se říká Gagarinova rampa. Startoval z něj Jurij Gagarin a dnes se z něj létá k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kosmodrom je také doslova protkán kolejemi. Rakety se totiž sestavují v montážní hale a na startovací rampu se dopravují ve vodorovné poloze pomocí lokomotiv.

Příprava kosmonautů na start •  Profimedia.cz

Lety k ISS

Ruská kosmonautika na tom dlouhodobě není nejlépe, takže část kosmodromu chátrá. Ta druhá je naopak velmi aktivní: V roce 2018 odstartovalo z Bajkonuru celkem devět raket a z toho sedm mířilo k ISS. Jednalo se o rakety Sojuz, které vynášely stejnojmennou kosmickou loď s posádkou stanice nebo bezpilotní loď Progress se zásobami. Kosmodromu se dá také přičíst k dobru spolehlivost. Jen málokdy se totiž stane, že je start rakety odložen. Kvůli počasí to není prakticky nikdy. V zimě se přitom v Bajkonuru pohybují teploty okolo 
–20 °C, což může start zkomplikovat.

Bajkonur je sice ruský kosmodrom, ale nachází se v suverénním Kazachstánu •  Profimedia.cz


Hvězdné městečko

Někteří lidé si myslí, že se vedle kosmodromu Bajkonur nachází slavné Hvězdné městečko. Koneckonců kde jinde by se mělo nacházet než v místě, odkud se vydávají lidé do vesmíru? Je to ale omyl. Městečko se nachází u Moskvy a je sídlem Střediska pro přípravu kosmonautů. Před letem k Mezinárodní vesmírné stanici se v něm připravují posádky stanice na let v kosmické lodi Sojuz. Poblíž Moskvy se ve městě Kaliningrad nachází také řídicí středisko, odkud se ovládá ruská část stanice.


Evropa ve vesmíru: Také Češi mají kosmickou agenturu

Evropa ve vesmíru: Také Češi mají kosmickou agenturu

Nová éra a staré způsoby: Jak budou přistávat budoucí kosmické lodě?

Nová éra a staré způsoby: Jak budou přistávat budoucí kosmické lodě?

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

 

Klíčová slova:
technika, vesmír, Bajkonur
 

Články odjinud