Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku
Sdílej
 
Mickey Mouse není ve světě Lego kostiček žádným nováčkem. Sada s kódovým označením 21317 je ale docela výjimečná.

 

Plným názvem se jmenuje Lego Disney Mickey Mouse Parník Willie. Jestli máte rádi staré disneyovky, víte, že Parník Willie je název úplně prvního animáku, v němž se objevili myšák Mickey a myška Minnie. Promítání měl na konci roku 1928 – Mickey Mouse je tedy na světě už déle než 90 let. A Lego mu na oslavu připravilo speciální retro sadu.

Co tu dělají ty barvy?!

Lego Parník Willie se vám může líbit ze tří různých důvodů: 1) protože máte rádi všechno Lego, 2) protože máte rádi Mickeyho, 3) protože je černobílé! Pokud jste jako autorka tohoto článku, pro kterou jednoznačně platí bod 3), čeká vás po otevření krabice malý šok: Kromě černých a bílých kostiček na vás z průhledných plastikových sáčků vykouknou i ty klasicky barevné. Ale klid. Černobílou retro estetiku stavebnice nenaruší, protože jsou určeny ke stavbě vnitřních částí lodi. Jak se budete modelem postupně propracovávat, začnou barevné kostičky mizet pod černobílými vnějšími částmi.

Sestavená loď je dlouhá 26 cm, na šířku měří 14 cm a na výšku 15cm •  Profimedia.cz

Pohyblivé části

Skrytá barevnost má svůj důvod: Vnitřní ústrojí parníku je určeno k rozpohybování parních trubek, lopatek kolesa parníku a funkčního palubního jeřábu. Jeho sestavení není úplně jednoduché, a pokud byste se přitom měli orientovat v kompletně černobílém návodu, bylo by to ještě těžší. Samotný návod – tedy spíš knížečka o 176 stranách – je přesně tak přehledný, jak od Lega všichni očekáváme, a stavbou vás provede bez větších zádrhelů. Raději si na ni ale vyhraďte pár volných večerů, protože stavebnice obsahuje rovných 751 dílků. A ještě jedno varování na závěr: Nepodlehněte pokušení vyzkoušet, jak se Parník Willie drží na vodě. Alespoň pokud nechcete Mickeymu, Minnie a přidrzlému papouškovi připravit dramatické ztroskotání.

SHRNUTÍ

Neobvyklé Lego s roztomilými figurkami a pohyblivými částmi. Počítejte ale s vyšší cenou.

Výrobce: Lego


O čem je film Parník Willie?

Ani ne osmiminutový animák Parník Willie (v originále Steamboat Willie) najdete na YouTube. Myšák Mickey kormidluje parník, z můstku jej ale vyžene právoplatný kapitán a papoušek se mu vysměje. Loď přirazí k molu, naloží různá zvířátka a zase odplouvá. Po břehu za ním běží myška Minnie s kytarou a notami v ruce. Díky Mickeyho pomoci se dostane na loď, kde jí noty i kytaru sežere koza. S Mickeym začnou hrát na improvizované nástroje (včetně samotné kozy). Kapitán jim to ale překazí a Mickeyho pošle škrábat brambory. Papoušek se Mickeymu znovu vysmívá, Mickey po něm hodí brambor a vysměje se mu. Trochu prostoduché? Uvědomte si, že jde o animák z roku 1928, navíc vůbec první, který byl opatřený zvukovou stopou!


Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

Galerie: Gigantický LEGO zámek pro Disneyho Popelku

Galerie: Gigantický LEGO zámek pro Disneyho Popelku

 

 

 

Články odjinud