Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!
Sdílej
 
Představte si, že vás ráno jako každý den vzbudí budík. Posnídáte, přečtete si zprávy z domova i ze světa. A pak už se nasoukáte do skafandru a skrze přetlakovou komoru vyjdete ven. Na povrch Měsíce, kde má lidstvo svou kolonii.


Letos uplynulo přesně 50 let od chvíle, kdy se člověk poprvé prošel po Měsíci. V NASA už ale mají plné ruce práce s další misí, která člověku umožní se na Měsíc vrátit v roce 2024 – a tentokrát i zůstat.

Žena na Měsíci

Mise dostala jméno Artemis podle bohyně z řecké mytologie, dvojčeti boha Apolla. Jméno je to více než příznačné, protože tentokrát bude jedním ze dvou astronautů, kteří se projdou po Měsíci, žena. Součástí mise je navíc i výstavba stanice, která by obíhala po oběžné dráze Měsíce a sloužila jako dočasný domov pro astronauty a posléze i brána přímo k Marsu. Proto měsíční stanice dostala jméno Gateway, tedy brána. Podle plánů půjde o malou stanici o velikosti garsonky – pro představu, Mezinárodní vesmírná stanice ISS má velikost bytu s šesti ložnicemi.

Astronauti vstupují do nitra lunární základny. Koncept NASA z roku 2007 •  NASA

Kdo zůstane, musí přežít

Než se ale první lidé na Měsíci usadí (NASA toho plánuje dosáhnout do roku 2028), inženýři a vědci budou muset vyřešit tunu problémů. Tím největším bude, jak udržet člověka naživu. Aby totiž astronauti přežili ve vesmíru, potřebují kyslík, vodu, potravu a správný atmosférický tlak – získat to ale bude dost náročné, když se lidé usadí 384 500 kilometrů od nejbližšího obchodu. Musí se tedy přijít na to, jak udělat první měsíční kolonii zcela soběstačnou.

Mezinárodní vesmírná stanice je zhruba šestkrát větší, než bude plánovaná měsíční stanice Gateway •  NASA

Lunární kolonie pod "zemí"?

I to nejvíce nehostinné místo na Zemi je rájem v porovnání s prostředím na povrchu Měsíce: Prudké výkyvy teplot od 127° C během dne po -173° C v noci, žádný kyslík k dýchání, tu a tam dopad mikrometeoritu a všudypřítomná radiace, před kterou astronauty nebude chránit žádná atmosféra. Někteří proto navrhují vybudovat základnu pod povrchem Měsíce. Jiní ji chtějí nechat na povrchu a zakrýt zeminou Měsíce. Dobrá zpráva: jak to dopadne, se dozvíme "už" za 9 let.


Zapomenuté divné vesmírné stanice

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Heracles: Cesta k novým stopám na Měsíci

Heracles: Cesta k novým stopám na Měsíci

 

Klíčová slova:
technika, NASA, vesmír, Měsíc, Artemis
 

Články odjinud