Co má společného první videohra a jaderná bomba?

Co má společného první videohra a jaderná bomba?
Sdílej
 
Kdo si hraje, nezlobí. Proč nás hraní baví a proč nás hry tak lákají? Jak jsme se dostali od středověkých her s kamínky k 3D adventurám? A co budou hrát jednou další generace?

Web Space je seriál časopisu ABC pro mladé čtenáře o digitálním světě. V druhém dílu se dozvíš, jak se vyvíjely videohry.

MINULE: Historie internetu PŘÍŠTĚ Modré světlo

Když dnes vidíte, jak vypadal počítač (fotka níže), na kterém měla vzniknout první počítačová hra, těžko se tomu věří. Jednalo se o velký sálový počítač, s nepředstavitelnou hodnotou i spotřebou elektrické energie. Je to jako návrat do dávné prehistorie s dinosaury. A přitom se bavíme o době dlouhé “jen“ téměř 70 let. Od té doby jsme ušli pořádný kus cesty.

Dnes jsou na světě 2,3 miliardy hráčů. Představte si místnost, ve které jsou tři lidé. Bez ohledu na jejich národnost, pohlaví, rasu nebo věk je statisticky jedním z nich hráč počítačových her.

Na tomto počítači vznikla první grafická počítačová hra tic-tac-toe (piškvorky) od Sandy Douglase z roku 1952 •  www.uvlist.net/game-159478-OXO

První herní vlaštovka

První verzi grafické počítačové hry tic-tac-toe (piškvorky) vytvořil v rámci své dizertační práce v roce 1952 pozdější britský profesor informatiky Sandy Douglas. Hru v práci na téma interakce člověka s počítačem nejprve teoreticky popsal, pak ji na počítači naprogramoval. Mezi běžné lidi se ale nikdy nedostala, veřejnosti přístupná nebyla.

Co má společného tenis a atomovka?

Proto je jako úplně první videohra považována ta od amerického fyzika Williama Higinbothama, který se podílel i na vývoji první jaderné bomby. V roce 1958 spatřila světlo jeho interaktivní analogová videohra s názvem Tennis for Two (Tenis pro dva). Na zjednodušeném tenisovém kurtu z bočního pohledu hráči odpalují míč přes síť pomocí dvou objemných ovladačů. Tennis for Two byl nainstalován pro zabavení návštěvníků každoroční veřejné výstavy v Národní laboratoři Brookhaven v New Yorku.

Vesmírná válka

První hrou určenou pro použití v počítači se stala, 10 let po tic-tac-toe Sandy Douglase, Spacewar! (Vesmírná válka), která položila základ pro celý průmysl videoher. Napsali ji ve svém volném čase studenti slavného Massachusettského technologického institutu a zábava v podobě bojujících kosmických lodí se rozšířila mimo laboratoř.

Jestli by vás bavila i dnes, si můžete vyzkoušet např. tady:

Zahraj si Spacewar! >

Touha vítězit

Vrozená soutěživost a konkurence ve videohrách – to jsou dva hlavní faktory, proč je hraní tak populární. Hry umožňují nepřetržitý přísun náročných a složitých situací, které hráč musí vyřešit. Zábavní zážitek tedy pramení z možnosti porovnávat se s ostatními a porazit je!

videohra Tennis for Two (Tenis pro dva) od amerického fyzika Williama Higinbothama •  iStock

Superhrdinové s konzolí

Když tým vědců z University of Essex ve Velké Británii zjišťoval škodlivé účinky hraní, z výzkumu mu také vyplynulo, proč lidé tak rádi hrají. Ukázalo se, že je to díky charakterům a vlastnostem, které videohry umožňují, aby si lidé vyzkoušeli a které by v ideálním případě chtěli sami mít. Hlavní výzkumný pracovník Dr. Andy Przybylski vysvětlil, že "hra je zábavnější, když máte šanci jednat a hrát jako vaše ideální já“. Studie také zjistila, že lidem se hrálo lépe, pokud se během hraní mohli identifikovat s jinou identitou. Hodní lidé se stali darebáky, muži ženami, děti dospělými…

ArcadeHry: Videoherní historie na vlastní ruce

ArcadeHry: Videoherní historie na vlastní ruce

Jsou hry škodlivé?

A jak to ve výzkumech dopadlo se škodlivostí her? Zajímavé výsledky odhalila např. studie Americké psychologické asociace. Podle ní mezi hraním násilných videoher a skutečným pácháním násilné trestné činnosti neexistuje souvislost. Tím vás nechceme nabádat k častějšímu hraní her, ale chceme vás uklidnit, že pokud jste dobrým člověkem, žádná videohra z vás špatného člověka neudělá.

Díky 3D brýlím se dostáváme do virtuálního světa •  iStock

Budoucnost videoher

Díky novým technologiím je hraní her pro celou populaci jednodušší a přitažlivější než kdykoliv dřív. Od prvních 2D analogových her jsme ušli velký kus cesty přes kapesní videohry, mobilní a online hry po 3D hry a prožitek díky brýlím pro virtuální realitu, které vám umožní využít na maximum všechny smyslové vjemy a obklopí vás pokročilou simulací virtuálního světa.

Už dnes existují experimenty, díky kterým můžete ovládat elektroniku pouhou myšlenkou. Speciální náhlavní soupravy, které jsou spojeny pomocí elektrod s pokožkou hlavy a monitorují mozkovou elektrickou aktivitu, se používají k ovládání zařízení - ať už jde o invalidní vozík nebo závodní autíčko.

Hraní se pravděpodobně bude ubírat právě tímto směrem a ty nejdokonalejší hry vám umožní vytvářet si herní prostředí v reálném čase podle vašeho individuálního přání.

Galerie: Historie videoher >

TOP 5 videoher pro rok 2019

Fortnite Battle Royale

- naprostým hitem posledního roku se stala online střílečka, kdy se hráč snaží přežít v postapokalyptickém světě, ve kterém bojuje s jinými hráči, kterých může být až 99. Vyhrává ten, kdo přežije jako poslední.

PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG)

– PUGB je bitevní royal hra, jejímž cílem je, aby hráč vyloučil ze soutěž pomocí jakýchkoli dostupných prostředků ostatní hráče a byl posledním přeživším. PUBG je v současné době jednou z nejhranějších her na světě a je k dispozici na několika platformách včetně Xboxu One, PC, Androidu a iOS.

Counter-Strike: Global Offensive

– Counter-Strike je jedna z nejpopulárnějších her, které kdy byly vyrobeny. Nabízí možnosti taktického hraní, které jsou prakticky bezkonkurenční. Hra je zajímavá především nezbytnou koordinací týmu a nutností předvídat, což z ní dělá obtížnou hru zaměřenou na týmovou spolupráci.

League of Legends (LoL)

- je akční RPG hra pro více hráčů vyvinutá a publikovaná společností Riot Games. I po deseti letech se drží v popředí zájmu a může se pochlubit více než 7 miliony hráčů hrajících v jeden okamžik. Výjimečná je také tím, že si každý z hráčů může zvolit úroveň, která odpovídá jeho herním dovednostem.

Hitman 2

– jedná se o přímé pokračování hry Hitman z roku 2016 pro převážně jednoho hráče. Akční hra je rozdělena mezi šest samostatných misí, které jsou spojeny příběhem, a v průběhu misí odhaluje hlavní postava Agent 47 spletitou síť intrik.

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa


Muzeum počítačových her v Česku

Muzeum počítačových her v Česku

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

 

 

Články odjinud