Virtuální hvězdy: Muzikanti z počítače

Virtuální hvězdy: Muzikanti z počítače
Sdílej
 
Kapely z kreslených postaviček mají miliardy zhlédnutí a vyprodávají koncertní haly. Počítačové popstars jsou na vzestupu! S příchodem digitální éry nastal boom  virtuálních kapel: od Gorillaz nebo Crazy Frog jsme ušli dlouhou cestu až ke speciálnímu koncertu DJ Marshmello ve hře Fortnite. Co bude dál? 

 

Možná vás překvapí, že první virtuální kapela se zrodila dlouho před vznikem domácích počítačů a internetu. Už v roce 1960 vydala první singl parta kreslených veverek Alvin a Chipmunkové. Jmenoval se Witch Doctor a ve Spojených státech se stal hitem. Ve skutečnosti ho složil a nazpíval písničkář David Seville. Hlasy čipmanků v refrénu vytvořil tak, že ten svůj pustil ze záznamu dvakrát rychleji. Alvinovi a jeho chlupaté kapele to stačilo k úspěchu.

Virtuální hvězdy číslo jedna

I po půl století jsou čipmankové populární a dodnes vydali více než padesát alb. Mají na kontě spoustu zlatých a několik platinových desek. Dočkali se tří televizních show, několika celovečerních filmů a dokonce i pár her na Nintendo, PlayStation a Xbox. Na úspěch čipmanků navázala kreslená skupina The Archies. Objevily se v ní postavy z komiksu Archie, který u nás sice zná jen pár fanoušků, ale v Americe je to klasika podobně jako náš Čtyřlístek. V roce 1969 vydali singl Sugar, Sugar, se kterým obsadili první místo v americké hitparádě.

Gorillaz ukázali, že virtuální kapela nemusí být jen pro děti •  Gorillaz,

Gorillaz: Opice z milénia

Opravdový boom virtuálních kapel začal až s příchodem digitální éry. Díru do světa udělala skupina Gorillaz složená z amerických a britských muzikantů, kteří se rozhodli proměnit svou identitu v obskurní komiksové postavičky. Pomohl jim v tom známý výtvarník Jamie Hewlett, který se proslavil bláznivým postapokalyptickým komiksem Tank Girl. Gorillaz vydali první album v roce 2001 a stali se okamžitě největším hudebním překvapením roku. Fungují dodnes. Poslední nahrávku pustili do světa přesně před rokem.

Crazy Frog

Jeden z nejkurióznějších hitů virtuálního interpreta se objevil v roce 2003. Možná jste už slyšeli o animovaném žabákovi jménem Crazy Frog. Vytvořil ho švédský výtvarník Erik Wernquist, který si stáhnul z internetu nahrávku imitátora snažícího se napodobit zvuk dvoudobého motoru. Wernquist ho spojil s tanečním rytmem, melodií ze staré komedie Policajt z Beverly Hills a trhák sezony byl na světě. Crazy Frog dobyl evropské žebříčky a žabák na neviditelném vznášedle má i dnes více než miliardu a půl zhlédnutí na YouTube.

V Japonsku může být slavným zpěvákem i virtuální počítačová figurka - jako Hatsune Miku •  Profimedia.cz

Digitální japonské zpěvačky

Ačkoli žabák zažil krátkou slávu i u nás, největší popularitu si drží virtuální hudebníci v Japonsku. Největší hvězda v zemi vycházejícího slunce se jmenuje Hatsune Miku. Je to šestnáctiletá holka s dlouhou modrou hřívou, která se zrodila ve studiu Crypton Future Media. Podobu jí dala digitální animace a program Vocaloid. To je software, který už patnáct let vyvíjí japonský hudební gigant Yamaha a slouží k imitaci lidského hlasu. Stačí v něm zadat text, tempo, melodii a program sám začne zpívat.

Živě i neživě

Hatsune Miku je tedy kompletně digitální celebrita. To ale dnes není překážka k úspěchu. Hatsune dokonce vyhrála desítky hudebních žebříčků a soutěží o nejlepší zpěvačku roku. Jezdí na mezinárodní turné a vyprodává stadiony. Zaráží vás, jak může vypadat koncert neexistující zpěvačky? Hatsune se objeví na obřím plátně a předvede dopředu připravenou choreografii, zatímco ji doprovází živá kapela. Fanouškům to očividně nevadí. Tančí ostošest a užívají si propracovanou počítačovou a světelnou podívanou.

Digitální hlas Hatsune Miku už nazpíval tisíce písní •  Profimedia.cz

Hvězda na prodej

Není to ovšem jediná virtuální hvězda stvořená přes program Vocaloid. Studio Crypton Future Media má celou stáj zpěváků a zpěvaček. A co víc – každý může jejich hlas využít při skládání vlastních písní. Postava Hatsune Miku nebo dalších interpretů vznikly hlavně jako propagace softwaru a způsob, jak ho zpeněžit. Každý majitel Vocaloidu si tak může přikoupit rozšíření v podobě svého oblíbeného zpěváka. Jen Hatsune už díky tomu "nazpívala" sta tisíce skladeb v režii amatérských nadšenců i profesionálních hudebníků.

Vystoupení DJ Marshmella ve Fortnite sledovalo 10 milionů hráčů •  YouTube

Marshmello a jeho Fortnite show

Japonští počítačem vytvoření zpěváci sice nežijí, ale vystupují v reálném světě. Co když se ale uskuteční koncert žijící muzikant ve světě jedniček a nul? Přesně to udělal letos v únoru DJ Marshmello z americké Filadelfie. Přihlásil se do hry Fortnite a zahrál zde set pro další hráče. Vystoupení se zúčastnilo přes deset milionů avatarů, kteří křepčili a poskakovali a užívali si jedinečný zážitek na samotné hranici virtuální reality.

Největší koncert

Je pravda, že set trval pouze deset minut a avatar samotného DJ Marshmello uměl jen pár jednoduchých animací. To ale neznamená, že v budoucnu se díky virtuální realitě nebudou online vystoupení podobat skutečnosti mnohem více. Pokud bychom navíc jeho set mohli srovnávat s klasickými koncerty, půjde o největší hudební akci všech dob. Historicky největší živé vystoupení totiž uskutečnil v roce 1994 Rod Stewart na pláži u brazilské metropole Rio de Jainero. Přilákal ovšem "jen" 3,5 milionu návštěvníků.

DJ Marshmello, hlavní hvězda největšího vystoupení v dějinách lidstva, měl koncert ve hře Fortnite •  Profimedia.cz

Dnes hraje League of Legends

Pecka letošní sezony je kapela K/DA, ve které hrají čtyři postavy ze hry League of Legends – Evelynn, Ahri, Akali a Kai‘Sa. Na rozdíl od Hatsune ovšem nemají počítačové hlasy. Propůjčily jim ho dvě americké a dvě korejské zpěvačky. Za nápadem vytvořit z postav ve hře skupinu pak stojí přímo vývojáři Riot Games. Poprvé ji představili na loňském šampionátu v LOLku a letos už o ní vědí i posluchači mimo herní komunitu. Pravděpodobně toho o ní ještě hodně uslyšíme. A jestli ne, můžete si být jistí, že žebříčky brzy obsadí jiná kapela složená čistě z virtuálních muzikantů.

Virtuální hvězdy ovládly realitu >

Virtuální muzika naruby

Hudba a VR si rozumějí. Dokazuje to třeba loni vydaná hra Beat Saber, kterou vytvořilo česko-slovenské studio Beat Games a stala se jedním z nejlépe prodávaných VR titulů všech dob. Funguje na podobném principu jako klasický titul Guitar Hero. Před vámi se promítají kostky v rytmu písně a vy je musíte ovladačem trefovat. V ruce ovšem nemáte kytaru, nýbrž světelný meč a kostky musíte doslova rozsekávat. Beat Saber je zábavná, návyková a stylová hra. Kromě toho je to první krok k VR titulům, ve kterých se skutečně proměníte v hvězdu na pódiu a zažijete pocit, jaké to je hrát před tisícihlavými davy. A můžete si v ní zkusit i Pop Stars od K/DA.

První koncert v Second Life

S nápadem na vystoupení živého muzikanta ve virtuálním prostoru už přišla před lety hra Second Life •  Linden Lab

Set DJ Marshmello ve Fortnite je možná největší koncert všech dob. Rozhodně ale není první svého druhu. S nápadem na vystoupení živého muzikanta ve virtuálním prostoru už přišla před lety hra Second Life. Jde o virtuální svět, kde si můžete vytvořit vlastní postavičku a užívat si každodenních radostí mimo naši realitu. Hru si zamilovala proslulá britská skupina z osmdesátých let Duran Duran. Od začátku ji podporovala, nechala si v ní naprogramovat celý svět inspirovaný jejich tvorbou s městem, plážemi, zábavním střediskem a hudební arénou. V roce 2006 navíc uspořádala ve hře Second Life koncert. Na Second Life navazuje High Fidelity pro virtuální realitu, ve které se pořádají koncerty každý týden.

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

 

Články odjinud