Kolonizace vesmíru: Dům s ambicí vyletět až na Měsíc

Kolonizace vesmíru: Dům s ambicí vyletět až na Měsíc
Sdílej
 
Dánští architekti postavili dům pro život na Měsíci. Aby jej vyzkoušeli, chystají se v něm 3 měsíce žít v izolaci v Grónsku. Na drsném severu postaví prototyp možného lunárních bydlení, ve kterém se pokusí odpovědět na otázku: Co znamená žít na Měsíci?

 

Při stavbě měsíčního domu Lunark využili architekti Sebastian Aristotelis a Karl-Johan Sorenson z designérské firmy SAGA techniku využívající principu japonského origami skládání. Dům je složen z odolných panelů a dá se rozložit. Díky tomu se celý vejde do standardního přepravního kontejneru nebo případně do rakety. Z kompaktního na rozvinutý rozšiřuje svůj objem o 560%. Jenže origami se skládá většinou z papíru a tak hlavní výzvou architektů byl materiál – takový, který vydrží nehostinné a extrémní podmínky.

Dům s umělou duhou

Měsíční domov pro dvě osoby nakonec vyrobili z 328 hliníkových panelů a vnější část pokryli solárními články. Izolace by měla odolat -40 ° C a větru až 90 kilometrů za hodinu. Malý prostor uvnitř je rozdělen do sekcí pro spánek nebo studium. Počítá se také s vertikální farmou, která zajistí potřebné potraviny pro cestu do dalekého vesmíru. O střídání dnů a nocí se postará chytrý osvětlovací systém. Strop bude pomalu měnit barvu po celý den a signalizovat obyvatelům domu, že je ráno nebo večer. Podobná technologie se nyní používá na některých dlouhých letech letadel na Zemi.

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Digitální dvojče

Ve fázi vývoje je také simulátor počasí, který by mohl rozbít monotónnost vesmíru a nabídnout budoucím měsíčným obyvatelům pohled na bouři, sluneční paprsky nebo i duhu. Architekti vyvinuli také „digitální dvojče“, které monitoruje současný stav skutečného Lunarku pomocí umělé inteligence, aby pomohlo automatizovat údržbu a také vytisknout potřebné náhradní díly pomocí 3D tiskárny přímo na palubě.

Lunark: Dům, který by měl vydržet podmínky panující na Měsíci •  SAGA Space Architects

Měsíční mise v Grónsku

V létě se chystají nadšení vesmírní architekti postavit svůj měsíční dům za polárním kruhem na severu v Grónska a poté se do něj na 3 měsíce nastěhovat. Chtějí vyzkoušet, jestli jejich dílo odolá drsným klimatickým podmínkám v arktické oblasti. A také potřebují zažít, jak zvládnou život v izolaci, jak budou reagovat na extrémní podmínky a život v monotónní a nehostinné krajině, která nemá typický den a noc – podobně jako na Měsíci.

Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc

Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

 

Články odjinud