Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?
Sdílej
 
Japonská společnost Telexistence vyvinula unikátního pracovního robota. Nese jméno Model-T podle legendárního automobilu značky Ford, se světem motorů a karoserií ale nemá nic společného. Jedná se o torzo vybavené hlavou plnou kamer, senzorů a dvojicí šikovných rukou, které mají za úkol pomáhat s každodenními úkoly v obchodech. Je to technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

 

Japonsko už dlouho bojuje s nedostatkem pracovních sil, a to hlavně pro nekvalifikovanou a namáhavou dřinu. V továrnách na auta a elektroniku už to dávno vědí, proto zde velkou část práce na výrobních linkách zastávají robotická ramena a propracované automatizační systémy.

V každodenním životě ale roboty jen tak nepotkáme. Jeden z největších japonských řetězců potravin FamilyMart se to rozhodl změnit. Už od letoška začne ve 20 prodejnách nasazovat právě roboty Model-T.

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Roboti bez umělé inteligence

Roboti dostanou za úkol doplňovat zboží do regálů. Zvláštní přitom je, že nemají žádnou umělou inteligenci. Jejich ovládání musí zajistit na dálku člověk. Takový operátor si nasadí headset pro virtuální realitu, do rukou uchopí dvojici ovladačů a může se pustit do práce. Vzdálený robot pak bude přesně kopírovat jeho pohyby.

Robot Model-T je pomocník v obchodech •  Profimedia

Skoro jako teleportace

Na první dojem to zní divně. Proč by měl člověk virtuálně doplňovat sendviče do ledničky v supermarketu, když bude muset stejně udělat každý pohyb, jako kdyby tam doopravdy stál?

Ředitel Telexistence Juičiro Hirasaka to obhajuje tím, že operátor bude moci ovládat více robotů podle potřeby, a to nehledě na vzdálenosti. Takže jakmile dokončí práci na jedné prodejně, v mžiku může začít v jiném obchodu třeba na druhém konci Japonska. Skoro, jako by se teleportoval z místa na místo.

Doplňování zboží na dálku pomocí virtuální reality a robota Model-T •  Telexistence

V pandemii na dálku

Stejně tak by dálkově řízení robotičtí dělníci mohli přijít vhod při současné světové pandemii. V Japonsku už nyní kvůli riziku šíření viru rozvážejí roboti jídlo. Technicky už není problém je zapojit do jednodušších úkolů.

Model-T má tři chápavé prsty a celkem 22 pohyblivých kloubů. Díky tomu zvládá bez potíží i jemnou motoriku. Další výhodou dálkového řízení je to, že jen neberou práci, ale také ji vytvářejí. Provozovatelé robotů budou potřebovat operátory a stejně tak techniky, kteří se postarají o servis a opravy.

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Technologie budoucnosti?

Možná si říkáte, jestli může spolehlivě fungovat ovládání na dálku přes kameru. Kdo zažil hovor na Skypu, ví, že i dnes se videopřenos často seká a reaguje s velkým zpožděním.

V průmyslové sféře je to ovšem jinak. Telexistence garantují prodlevu pouze 50 milisekund. Takový interval je pro člověka stěží postřehnutelný a znamená, že reálně v komunikaci s robotem nepocítíte žádnou prodlevu.

Jak by se vám líbilo ovládat na dálku skrz virtuální realitu roboty? Je to technologie budoucnosti, nebo slepá ulička? My se v ábíčku tak nějak nemůžeme shodnout, zda nám to přijde úžasné, nebo naopak děsivé.

Díky virtuální realitě reaguje robot Model-T na vaše pohyby klidně i na druhém konci světa •  Telexistence

Kontrolor Tally

Americká laboratoř Simbe Robotics je další průkopník mechanických dělníků v obchodech. Nedávno představila třetí generaci robota Tally. Jeho prací je projíždět uličkami supermarketů a kontrolovat zásoby v regálech.

Když něco dojde, Tally to automaticky nahlásí provoznímu a upozorní ho, aby chybějící zboží doobjednal. Mezitím vytváří přesné přehledy stavu zboží v reálném čase.

Kromě toho přijdou jeho schopnosti vhod i ve chvíli, kdy si chcete koupit třeba čokoládu, a i když jste už obchod prošli křížem krážem, nemůžete ji najít. Tally má perfektní přehled o tom, co kde zrovna je. Stačí tak rychlý dotaz a můžete si být jistí, že se dočkáte roboticky přesné odpovědi.

Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?

Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

První pilotovaný mecha robot silný jako superhrdina je tady!

První pilotovaný mecha robot silný jako superhrdina je tady!

 

Články odjinud