Zásahová jednotka budoucnosti: Dron rychlý jako Ferrari

Zásahová jednotka budoucnosti: Dron rychlý jako Ferrari
Sdílej
 
Zásahová jednotka budoucnosti? Recruit je technologicky nadupaný dron s rychlostí Ferrari! Nedávno ho představila technologická dílna Sonin Hybrid. Vyniká dosud nevídanou maximální rychlostí 225 km/h. Kromě toho má špičkové profesionální vybavení pro všechny zásahové akce.

 

Služební drony už dávno nejsou revoluční technologií, která vzbuzuje nejistotu a otázky. Běžně s nimi pracuje policie, hasiči i záchranáři. Přesto jim stále něco chybělo.

O úspěchu výjezdu lékařů nebo jiných záchranných jednotek často rozhodují vteřiny. Chtěli mít proto bezpilotní jednotku rychlého zásahu. V češtině se pro ně vžil anglický termín „First Responder“ neboli ten, který dokáže být na místě dříve než třeba klasická sanitka.

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Vědou proti ohni: Hasičům pomáhají nové chytré technologie

Hybridní speciál

Sonin Hybrid je technologická dílna sídlící v americké Atlantě. Nedávno představila revoluční dron s názvem Recruit, který má přesně tuto úlohu plnit. Používá unikátní hybridní pohon kombinující benzin a elektřinu.

Díky němu vyniká dosud nevídanou maximální rychlostí 225 km/h. Jako Ferrari! Tedy více, než si může na silnici dovolit jakékoli auto, navíc si bezpilotní stroj nemusí lámat hlavu s dopravou, překážkami nebo klikatěním cest.

Policejní akce blízké budoucnosti s dronem Recruit od dílny Sonin Hybrid •  Profimedia.cz

Skoro rekordman

Benzinová nádrž zaručuje dlouhý dolet. Ačkoli konstruktéři přesná čísla zatím nezveřejnili, už naznačili, že oproti srovnatelnému elektrickému dronu doletí až pětkrát dál.

Dodejme, že nejrychlejší dron na světě zapsaný v Guinnessově knize rekordů je závodní DRL Racer X. Dovede letět až 263 km/h – ovšem na rozdíl od modelu Recruit samozřejmě nemůže sloužit v žádné záchranářské nebo zásahové akci.

Dron Recruit od díly Sonin Hybrid: Tvůrci se netají tím, že cílí i na armádu •  Profimedia.cz

Profi výbava

Dron nabízí špičkové vybavení pro všechny zásahové akce. Nechybí kamera s rozlišením 4K a s třicetinásobným optickým přiblížením, která dokáže zaměřit a sledovat hledaný cíl, ať už je statický nebo v pohybu.

V noci může operátor přepnout na termální kameru. V případě policejního zásahu tak nemá problém najít hledaného i v hustém lese o půlnoci.

Pro varování má zabudované megafony schopné přenášet předem nahraný vzkaz, hlas operátora nebo zvuk sirény. Jejich kvílení je slyšet až pět kilometrů daleko. Megafony doprovází silná svítilna o výkonu 6000 lumenů, která září silněji než dálková světla kamionu.

Dron ukrývá třeba megafon, výkonnou svítilnu nebo 4K kameru •  Profimedia.cz

Hledá se pilot

Dron Recruit ukrývá v lehkém karbonovém těle obrovské množství vybavení. Teď už určitě chápete, proč je jeho rychlost tak výjimečná. V tuto chvíli připravuje Sonin Hybrid několik strojů do testovacího provozu s policejními a hasičskými jednotkami na různých místech po celých Spojených státech.

Novým zájemcům nabízí roční kurz operátorů zásahových dronů, aby je mohli ovládat s maximální přesností a dokázali ušetřit i tu nejkritičtější vteřinu. Co na to říkáte – líbilo by se vám stát se pilotem takového stroje?

Dron Recruit od Sonin Hybrid může sloužit všude, kde se bojuje o vteřiny •  Profimedia.cz

Dron v kleci

Určitě jste ve hře nebo sci-fi filmu někdy viděli mistrovský průlet letounu úzkou puklinou mezi skalami nebo pásem asteroidů. Tak takhle to ve skutečnosti nefunguje. Důkazem je švýcarský stroj Flyability Elios určený do těsných prostor.

Odhalené rotory nebo křídla znamenají v takových podmínkách téměř jistotu nehody, a proto tělo dronu chrání speciální ochranný rám. Ten absorbuje všechny nárazy a odřeniny, aby funkční části letounu zůstaly bez poškození.

Nedávno prozkoumával společně s týmem geologů ledové jeskyně Grónska. Díky jeho přítomnosti mohli vědci prozkoumat i ta nejhlubší místa, kam by se člověk nedostal. Navíc to jasně dokazuje, že nastává éra specializovaných dronů designovaných pro specifické úkoly.

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan

Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan

Největší výrobce letadel na světě vyvíjí elektrického vrtulového prcka

Největší výrobce letadel na světě vyvíjí elektrického vrtulového prcka

 

Články odjinud