Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu
Sdílej
 
Roboti z ČVUT uspěly v soutěži pořádané americkou vládní agenturou DARPA. Nejen, že pomáhají, ale taky zachraňují lidské životy při zemětřeseních i jeskynním výzkumu. A tak jsme vyrazili na Fakultu elektrotechnickou v Praze. Proč? Ty roboty jsme museli vidět!

Na konci loňského roku obletěla svět zpráva o velkém úspěchu českých studentů a jejich učitelů z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Na soutěži pořádané a financované agenturou Ministerstva obrany Spojených států pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) obsadili celkové 3. místo a ve své kategorii dokonce zvítězili.

Získali tak finanční podporu ve výši přibližně 32 milionů korun na další výzkum a nákup nových robotů. Ábíčko přijalo pozvání a vyrazilo obhlédnout roboty v pražské laboratoři pěkně zblízka.

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Roboti zachraňují životy

Ujal se nás ten vůbec nejpovolanější – profesor Tomáš Svoboda, který je expertem v oboru technické kybernetiky a vedoucím robotických týmů a laboratoří. Ukazuje nám pásového robota Charlieho, který svou konstrukcí nápadně připomíná roboty z filmů jako VALL-I nebo Číslo 5 žije.

„Pracujeme s ním už přibližně deset let. Za tu dobu jsme ho ale minimálně dvakrát kompletně přestavěli. Podílel se i na záchranných pracích při zemětřeseních v Itálii v letech 2012 a 2016,“ vysvětluje Svoboda.

Roboti z ČVUT zabodovali v soutěži DARPA. Úspěch je vždy výsledkem týmové práce •  FEL ČVUT, Pavel Dobrovský

Ovládání jako na videohru

Jeho kolegové s pomocí videoherního ovladače předvádějí, jak umí Charlie šplhat na rozmanité překážky. Vypadá trochu neohrabaně, ale výsledku dosáhne – a to se počítá. Doslova. Nebýt programování, umělé inteligence a strojového učení, nikdy by se mu to nepovedlo.

V blízké budoucnosti by měl robot po zadání cílové souřadnice najít nejlepší cestu, vyhnout se neschůdnému terénu a ještě u toho posílat informace o okolním prostředí dalším samostatným robotickým kolegům.

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Spolupráce robotů a dronů

Vedle Charlieho s pásy stojí roboti na čtyřech kolech i takzvaní chodiči, tedy roboti, kteří připomínají pavouky a pohybují se na šesti a více nohách. A ve vedlejší laboratoři sídlí tým, jenž pracuje s drony. Ukazuje se totiž, že právě spolupráce je pro úspěch v soutěžích i při opravdovém nasazení mimořádně důležitá.

„Kolový robot je rychlejší, nevadí mu písek ani bláto. Jenže nevyjde schod ani nepřejede přes větší díru,“ vyjmenovává přednosti i nástrahy Tomáš Svoboda. „Naším cílem je zajistit plně automatizovanou spolupráci celého týmu robotů. Tak, aby pásový robot třeba objevil svislý průduch, a poslal do něj dron, který by jej proletěl a prozkoumal,“ dodává.

Na celou armádu robotů z ČVUT smí dohlížet jediný člověk •  FEL ČVUT, Pavel Dobrovský

V náročných podmínkách

Síla spolupráce se naplno ukázala v soutěži DARPA. První kolo se odehrálo v uhelných dolech v americkém Pittsburghu, druhé v podzemí industriálního komplexu nedostavěné jaderné elektrárny ve státě Washington.

Roboti měli za úkol hledat makety lidí či předem zadané předměty – například mobilní telefon, batoh nebo pracovní helmu. A organizátoři nedali soutěžícím nic zadarmo: Do dolu pustili kouř nebo zhasnuli světla, aby ověřili schopnosti robotů pracovat ve ztížených podmínkách.

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Psí roboti budoucnosti

Skvělý výsledek ze soutěže je příslibem do budoucna, díky finanční odměně si totiž ČVUT letos pořídí tři supermoderní žluté roboty SPOT od společnosti Boston Dynamics. Jsou stejně drahé jako nové auto Tesla, připomínají psa, ale hlavně umí neuvěřitelné věci. Ábíčko o nich napíše hned, jak si je „pohladí“.

V jeskyni Býčí skála čekala na roboty z ČVUT tma i téměř stoprocentní vlhkost •  Profimedia.cz

Mapování jeskyně Býčí skála

Na soutěž agentury DARPA je potřeba pořádně trénovat a právě taková příležitost se studentům a výzkumníkům z ČVUT naskytla v jeskyni Býčí skála. Ta se nachází v Moravském krasu, je plná krápníků, skrytých zákoutí, tmavých prostor a terénních nerovností.

A tak se celý tým i s pásovými a kolovými roboty, pavouky a drony přesunul loni v červenci z Prahy na Moravu. Mapovali jeskyni, hledali schované předměty, vylepšovali počítačové algoritmy a ve volné chvíli počítali netopýry.

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?

Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

 

Články odjinud