Nástupce Hubbleova teleskopu

Sdílej
 
V roce 2010 má být do vesmíru vypuštěn nový vesmírný dalekohled, který nahradí známý Hubbleův teleskop. Jeho zrcadlo bude minimálně dvakrát větší a přesnější pozorování umožní také citlivější aparatura pracující v oblastech blízkých infračervené části spektra.

James Webb Space Telescope má být v roce 2010 vynesen do vesmíru jednoúčelovou raketou a po třech měsících letu by měl zakotvit na oběžné dráze ve vzdálenosti 1,5 miliónu kilometrů. V této vzdálenosti od Země, nazývané jako druhý Lagrangeův bod, jsou v rovnováze přitažlivé gravitační síly Země a Slunce.

Foto
Průměr primárního zrcadla teleskopu bude minimálně 6 metrů, což je více než dvojnásobek zrcadla Hubbleova teleskopu. Větší zrcadlo společně se stabilním umístěním umožní zkoumat vesmír mnohem hlouběji. Zrcadlo Webbova dalekohledu bude během startu a dvouměsíční cesty do Lagrangeova bodu 2 rozdělené a přeložené. Po dosažení konečného umístění vyšlou operátoři signál a zrcadlo složené z 36 šestiúhelníkových segmentů se rozloží a zapadne na své místo.
Na palubě budou tři základní snímače, všechny připravené k shromažďování snímků vesmíru v infračervené části spektra. To umožní získávat informace o formování hvězd a galaxií několik set milionů let po velkém třesku. O prvních galaxiích vytvořených po velkém třesku, teoretickém počátku vesmíru před 14 miliardami let, se předpokládá, že jsou pozorovatelné totiž pouze v infračerveném světle.
Dalekohled je pojmenovaný po Jamesi Webbovi, který vedl NASA v jejích počátcích. S jeho jménem je spojen především projekt Apollo a následující série lunárních expedicí.

 

Články odjinud