Amerika má novou letadlovku

Amerika má novou letadlovku
Sdílej
 
V ABC číslo 7/2010 jsme psali o nových letadlových lodích pro Velkou Británii a Francii. Co se připravuje pro americké námořnictvo?

Americké námořnictvo má již mnoho let největší počet letadlových lodí. Předně je to desítka plavidel třídy Nimitz, pojmenované po hrdinovi druhé světové války admirálovi Chesterovi Nimitzovi. Lodě s palubou o délce přes 330 metrů nesou 65 bojových letounů a vrtulníků. Díky tomu, že mají jaderný pohon, není pro ně problém doplout kamkoliv na zeměkouli.

Součástí americké flotily je také letadlová loď USS Enterprise s 85 letadly, která má řadu světových nej: svou délkou 336 metrů je největší a také jako první dostala jaderný pohon. Všechna tato plavidla sice postupně, ale nezadržitelně stárnou. Proto si americké námořnictvo již objednalo náhradu.

F-35 Lightning II •  Lockheed Martin

Tou se mají stát lodě CVN 21, tedy třídy Gerard R. Ford po v pořadí osmatřicátém prezidentovi USA. Jeho jméno ponese také první loď ve třídě, která se právě staví. Dokončena by měla být v roce 2015, přičemž vystřídá plavidlo USS Enterprise.

Americké námořnictvo má mít v roce 2040 celkem deset těchto lodí. Nebudou svou délkou 333 metrů větší než lodě třídy Nimitz, zato se ale budou moci pochlubit řadou technických vymožeností. Tradiční parní katapult, který napomáhá vzletu bojových letounů, nahradí elektromechanický.

Nástavba, přezdívaná ostrov, má být tvarována tak, aby byla pro nepřátelské radary "neviditelná". Z palub těchto lodí budou již operovat nové bojové stroje F-35C Lightning II a také bezpilotní vzdušné prostředky v průzkumné i útočné roli. Celkově budou plavidla vybavena až 90 letadly různých typů.

 

Články odjinud