Ábíčko dobývá Mars

Ábíčko dobývá Mars
Sdílej
 
S tímto sloganem za vámi jdeme na titulní straně srpnového ABC č. 17. V čísle totiž začínáme trilogii článků o dobývání Rudé planety.

Titulní strana ABC 2010/17 •  Láďa Anděl

V prvním díle se věnujeme unikátnímu projektu ruských vědců, kteří právě provádějí simulovaný let na Mars. 520 dní bude šestičlenná posádka uzavřena v maketě lodi, odříznuta od okolního světa a pozorována odborníky. Čtěte článek Dana Přibáně Mars 500 a zkuste si představit, jaké to je být pokusným králíkem kosmického výzkumu. Marsu se věnujeme také u papírových modelů. V sedmnáctce začínáme se stavbou marsovské základny, kterou lze různě modifikovat.

Náš externí autor Petr Koutský vás ve svém článku Braši, tady straší! provede po osmi zaručeně nejstrašidelnějších místech naší republiky. V návaznosti na tento článek budeme zde na iABC.cz uveřejňovat seriál o českých strašidlech, kde vám postupně představíme strašidelných míst daleko více. Matěj Svoboda se spojil s naším nejslavnějším kouzelníkem Pavlem Kožíškem a v článku Mistr útěků se společně ohlédli za záhadným životem světoznámého kouzelníka Harryho Houdiniho.

V tématu čísla od Honzy Bindera a Honzy Mudry si přijdou na své milovníci komiksu. Kluci vyjeli do Brna, aby krok za krokem sledovali, jak vznikají knižní vydání světových komiksů, tzv. omnibusy. Přečtěte si jejich komiks o komiksu s názvem Superhrdinové a padouši. Do africké divočiny vás vezme Zdena Martinová v článku Telegraf savany, v němž se věnuje infrazvukovému dorozumívání slonů. To všechno a další skvělé články najdete v modrém ábíčku s kosmonautem.

Také dárek stojí za to. Tentokrát pro vás máme pěnovou modelínu PlayFoam.

Klíčová slova:
abc, časopis