Zelenec chocholatý: Rostlina pro každou příležitost

Zelenec chocholatý: Rostlina pro každou příležitost
Sdílej
 
Máme rádi kamarády. A zvlášť naše zelené kamarády. Kdo chce doma pěstovat zajímavou pokojovou rostlinu, měl by se poohlédnout po této. Zelenec chocholatý se hodí pro každou příležitost. Jak ji poznáme a jaké má nároky?

Jak poznat zelenec?

Zelenec chocholatý je zcela běžná a velmi nenáročná pokojová rostlina, o níž však většina lidí neví žádné podrobnosti. Pochází z jižní Afriky a patří do čeledi Liliaceae, tedy příbuzenstva lilií. V přírodě i v kultuře tvoří husté listové růžice a dlouhé, obloukovitě sehnuté výhony s květenstvím nebo dceřinými růžicemi listů. Základní forma Chlorophytum comosum je tmavě zelená, známější jsou však odrůdy s bílými podélnými pruhy na listech.

Zelenec •  Profimedia

Nároky na pěstování

Zelenec je možné pěstovat prakticky všude, kde je alespoň trochu světla a teplota neklesá pod 5 oC. Samozřejmě, že lépe roste na výsluní, kde také více kvete. Příručky o pokojových rostlinách stále opakují poučku, že zelenec potřebuje mírně vlhkou půdu po celý rok a další pravidelnou péči. Ve skutečnosti však snese i velmi nešetrné zacházení a nepravidelnou péči.

Nekaktusy: Nový druh aloe

Nekaktusy: Nový druh aloe

Podobně jako asparágus má pod zemí dužnaté vodozásobní kořeny a přežije i delší období sucha téměř tak snadno jako pravý listový sukulent. Na druhé straně bez problémů roste i v nádobě s vodou a stopovým množstvím hnojiva. Celkový vzhled předurčuje zelenec pro pěstování v závěsném květináči nebo alespoň na vyvýšeném místě (volné poličce knihovny apod.).

Zelenec chocholatý je nenáročná pokojová rostlina •  iStock

Rozmnožování

Rozmnožování zelence je nesmírně jednoduché. Může se provádět opravdu kdykoliv, z jedné odnože naroste za rok velký trs vyplňující až 12 cm široký květináč.

Pozor! Jakmile začnou dužnaté kořeny „vylézat“ přes okraj květináče, je třeba rostlinu přesadit do větší nádoby. Až polovinu kořenů přitom lze odříznout. Rostliny vydrží v podstatě nekonečně dlouhou dobu, ale za tři až čtyři roky už nejsou hezké, a navíc neuvěřitelně vyčerpají zem. Proto je mnohem výhodnější každoročně zakořenit několik dceřiných růžic a pěstovat jen mladší kusy bez následného přesazování.

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Rostliny na cestách: Černí pasažéři v ptačím peří

Rostliny na cestách: Černí pasažéři v ptačím peří

Ani rostlina, ani živočich: Jak houby vládnou Zemi

Ani rostlina, ani živočich: Jak houby vládnou Zemi

Autor

Jan Gratias

 

Články odjinud