Toxická hloupost - Proč se (ne)bát DHMO?

Toxická hloupost - Proč se (ne)bát DHMO?
Sdílej
 

Dihydrogen monoxid (známý i pod zkratkou DHMO) je čirá kapalina bez chuti a zápachu. Na první pohled nevypadá nijak podezřele, přesto je extrémně nebezpečná. Zabíjí lidi, škodí životnímu prostředí. Proč ji ještě nikdo nezakázal?

Je všudypřítomný

Dihydrogen monoxid se používá jako průmyslové rozpouštědlo, při výrobě pěnového polystyrenu, v jaderných elektrárnách, protipožárních zařízeních, při výrobě chemických zbraní v tajných vojenských laboratořích, běžně ho používají teroristé i extrémistické sekty. Vědci ho objevili v řekách, v oceánech, v atmosféře i hluboko v antarktickém ledu. Úpravny pitné vody ani čistírny odpadních vod si s ním nedokážou poradit. Obsahují ho i potraviny a nápoje denní spotřeby, narazili byste na něj i v nemocnicích a školních jídelnách. Továrny ho ve velkých množstvích vypouštějí do přírody a dosud neexistuje zákon, který by jim to zakazoval. I u nás si tato látka každoročně vyžádá několik lidských životů.
Známý neznámý

Dihydrogen monoxid je jen mírně počeštěnou verzí anglického dihydrogen monoxide. Předpony di- a mono- plní funkci číslovek: mono- pro jedničku, di- pro dvojku. (Srovnejte monolog a dialog.) Hydrogen je anglicky vodík (latinsky hydrogenium). Se slovy a předponami latinského původu se pracuje i v českém názvosloví – existuje např. dihydrogenfosforečnan. Oxid je označení pro jednu skupinu látek obsahujících kyslík (latinsky oxygenium), např. oxid uhličitý. Dihydrogen monoxid tedy obsahuje dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. V souladu s českým názvoslovím bychom mu mohli říkat oxid vodný, ale tento název se nepoužívá. Chemický vzorec je H2O. Ano, jde o obyčejnou vodu.

HISTORIE DHMO


Všechny výše uvedené informace o výskytu a účincích vody jsou pravdivé. Byly však pečlivě vybrány a zformulovány tak, aby "dihydrogen monoxid" vypadal opravdu nebezpečně.
Varování před jeho zhoubnými účinky patří zvláště v anglicky mluvících zemích k oblíbeným vědeckým vtípkům. V roce 1990 rozšířili dva recesisté petici proti DHMO na vysoké škole v kalifornském Santa Cruz a dobře se bavili rozruchem, který vyvolali. V roce 1997 získal americký čtrnáctiletý školák Nathan Zohner hlavní cenu ve školní soutěži s projektem pojmenovaným Jak jsme naivní? Z padesáti lidí, které oslovil, jich 43 souhlasilo s nutností DHMO zakázat. Internetová stránka "Oddělení pro výzkum DHMO" na adrese www.dhmo.org nabízí spoustu "užitečných" informací o této ďábelské látce. V roce 2004 se na ní jistý úředník z kalifornského města Aliso Viejo dočetl, že DHMO obsahují i plastové kelímky. Nepochopil, že jde o vtip, a zburcoval radnici, která kelímky málem zakázala. Nějaké osvícené duši na poslední chvíli došlo, o jaký nesmysl jde, ale o ostudu už mělo město postaráno.
Ve stejném roce natočili dva středoškoláci z kanadského Calgary krátký film o tom, jak sbírali podpisy pro petici mezi vysokoškolskými studenty a učiteli. Film je k vidění na www.dhmo.tk.
Až vám nějaká televizní reklama bude tvrdit, že ten a ten výrobek obsahuje například esenciální komplex vitaaktivačních granulí bohatých na EDP, vzpomeňte si na případ DHMO. Výrobce vás možná jen mnoha učenými slovy informuje o tom, že do své nové sušenky přidal trochu více rozinek.

***

Vědecké přísloví


Jak snadné je zaobalit jednoduché sdělení do složitých slov, dokazuje jedno české přísloví přeložené do "vědecké" řeči: Dihydrogen monoxid, jehož akustický projev nedosahuje intenzity subjektivního prahu vnímání, působí erozivně na vrstvy hornin uložené podél jeho trajektorie.
Poznáte, o které přísloví jde?
(Řešení je na str. 53.)

JAK JSME HLOUPÍ?


Autorům petic proti používání DHMO samozřejmě vůbec nejde o zákaz vody. Ale také to od nich není jen obyčejná škodolibá legrace. Chtějí ukázat, jak jsou lidé nevzdělaní a jak snadno uvěří kdejaké hlouposti. Proto tak často naletí šarlatánům všeho druhu, kteří se uchylují k rádobyvědeckému jazyku, aby působili důvěryhodněji.

Čím je dihydrogen monoxid nebezpečný? Uvádíme jen několik z mnoha příkladů dokazujících, že si na něj musíme dávat pořádný pozor:

přispívá ke skleníkovému efektu
tvoří významnou složku kyselého deště
podílí se na erozi půdy
jeho vdechnutí může být smrtelné
urychluje korozi a ničí elektrická zařízení
dlouhodobější kontakt s DHMO v pevném skupenství vede k vážnému poškození tkání
v plynném skupenství způsobuje popáleniny
byl objeven v nádorech smrtelně nemocných pacientů