Superman se vrací

Superman se vrací
Sdílej
 

Je to letadlo? Je to pták? Ne! Nad vaší hlavou právě proletěl Superman! Po mnoha letech poletování vesmírem se vrací, aby ještě jednou a provždy zachránil svět.

Superman! Nejsuprovější ze všech superhrdinů je zpátky na filmovém plátně. Ve filmu Superman se vrací jej zastihneme v situaci, která vás možná překvapí. Létající muž v modrém kostýmu s červenou pláštěnkou se vrací na Zemi, kde už ho všichni znají. Posledních šest let o něm však nikdo neslyšel. Kde byl Superman celou tu dobu? Jak se změnila zeměkoule, na kterou se po tak dlouhé nepřítomnosti vrací? A hlavně, kdo mu napíše omluvenku?

A roky plynou

Za těch šest let toho náš oblíbený hrdina mnoho zmeškal. Jeho dávné milé Lois Laneové se stačil narodit chlapeček a jeho největší nepřítel Lex Luthor zatím vybudoval mocné impérium. Svět ale Supermana potřebuje. Holohlavý Luthor má v plánu ovládnout celý svět a zbavit se přitom několika miliard lidí – a pokud se poštěstí odstranit ze hry i muže z planety Krypton, tím lépe. Supermana nyní čeká největší bitva, jakou kdy svedl.
Film Superman se vrací natočil Brian Singer, který vám přinesl první a druhé X-Meny – absolutní špičku současného komiksového filmu. Na Supermana si brousili zuby i jiní – a těžko hledat v současnosti jiný film, pro který bylo napsáno a zahozeno tolik scénářů, přichystáno a odvoláno tolik režisérů, ohlášeno a zavrženo tolik herců jako právě v případě nového Supermana. Dopadlo to ale snad dobře – tak má ostatně dopadnout každé Supermanovo dobrodružství. Nebo ne?

Supermanova smrt

Superman vždycky zastupoval tu prosluněnější, nadějnější část komiksového spektra. Už když se poprvé objevil roku 1938 v prvním čísle magazínu Action Comics, byl to superschopnostmi nabitý hrdina s absolutním smyslem pro čest a spravedlnost. O rok později se na světě objevil Batman (stejně jako Superman od nakladatelství DC Comics). V začátcích se moc nelišili, po mnoha a mnoha letech a desítkách a desítkách dobrodružství si jasně rozdělili role. Superman je ten hodný skaut, který ctí spravedlnost nade vše na světě, a Batman je ten zachmuřený bijec, který si vyrábí zákony podle svého.
O to zásadněji zapůsobila na komiksový svět v roce 1993 událost, která obrátila Supermanův život vzhůru nohama. V roce 1993 totiž Superman zemřel. Jednou na Supermanův pozemský domov, velkoměsto Metropolis, zaútočil neporazitelný buldozer na dvou nohách – Doomsday. Když Doomsday několika dobře mířenými ranami vymazal celou Ligu spravedlnosti, v cestě mu už stál jen poslední Kryptoňan. A ze závěrečného souboje nevyvázl živý ani jeden z nich.

Zpátky na Zemi

Samozřejmě, že ne na dlouho. Superman si vybojoval vlastní soukromou bitvu se zubatou a vrátil se mezi živé. Musel nejdříve porazit čtyři další rádoby Supermany, kteří si dělali nárok na jeho místo, a také se vyrovnat s tím, že ztratil své původní síly a nabyl nové. Superman se vrátil na svět jako létající baterie s blesky šlehajícími z očí a v kostýmu jako z reklamy na zubní pastu a byl schopen procházet zdí. I tato fáze však pominula a nakonec tu stojí zase ten starý dobrý Superman v modročerveném oděvu s velikým S na hrudi.
Supermanova smrt byla událostí, kolem které se mohl film Superman se vrací původně točit. Byl to ale jen jeden z návrhů, které společně se scénáři o Supermanově synovi a bitvách s polárními medvědy letěly dříve nebo později do producentského koše. A to byla v jednání o natočení něčeho takového tak nesourodá jména, jako režisér původního Batmana a Mrtvé nevěsty Tim Burton nebo tvůrce potrhlých Charlieho andílků s uměleckou přezdívkou AliG.