Delfíní esperanto

Delfíní esperanto
Sdílej
 
Vody při východním pobřeží Kostariky jsou domovem dvou zcela odlišných druhů delfínů, delfína skákavého a mnohem menšího delfína brazilského.

Jako všichni delfíni i tyto dva druhy jsou společenské, žijí ve skupinách, spolupracují při lovu a ve skupině spolu neustále navzájem komunikují. Dr. Laura May-Colladová z Portorické univerzity v San Juanu zkoumala hlasovou komunikaci obou druhů v přírodní rezervaci Gandoca-Mantanillo u pobřeží Kostariky.

"Jazyky" delfínů skákavých a delfínů brazilských se od sebe zřetelně liší, zatímco delfíni skákaví spolu komunikují dlouhými modulovanými výkřiky o nízké frekvenci, delfíni brazilští se dorozumívají krátkými vysokofrekvenčními hvizdy. Oba druhy jsou přitom podle nepatrných odlišností hlasu schopny rozlišovat jednotlivé členy své skupiny.

Delfíni se dorozumívají zpěvem. •  shutterstock.com

Nyní však Laura May-Colladová objevila překvapivý jev. Pozorovala skupiny delfínů, v nichž společně plavali zástupci obou druhů a pokoušeli se spolu komunikovat. Ani jeden druh přitom nepoužíval svůj obvyklý hlasový repertoár, ale snažil se svou "řeč" přizpůsobit "cizojazičným" příbuzným. Vznikl tak zcela odlišný hlasový projev, který je směsí hlasů delfínů skákavých a brazilských – volání má střední délku a také jeho kmitočet leží přibližně uprostřed mezi nízkofrekvenčním hlasem delfínů skákavých a vysokofrekvenčním hvizdem delfínů brazilských.

Pozorování Laury May-Colladové je první svého druhu – dosud nikdy nebylo zaznamenáno, že by dva odlišné druhy živočichů hledaly společnou řeč, které by rozuměli všichni.

Klíčová slova:
delfin
 

Články odjinud