Dravá síla vody: Největší vodopády světa

Dravá síla vody: Největší vodopády světa
Sdílej
 
Voda je nesmírně silný živel. Drtí kámen, přetváří a modeluje krajinu. A vytváří úchvatné přírodní scenérie. K těm nejúžasnějším nepochybně patří vodopády. Který vodopád je největší? Měřit velikost vodopádu je značně ošidné. Máme za největší považovat ten nejvyšší nebo nejširší? Nebo snad ten, kterým protéká nejvíc vody? 

I z docela malého vodopádu vyzařuje obrovská síla, která se v řítící vodě skrývá. Její hřmění ohlušuje, vodní tříšť zahaluje okolí, zpěněná voda pod vodopádem vymílá skálu. Není divu, že ty největší vodopády světa jsou magnetem pro turisty z celého světa. Jenže který vodopád je největší?

Měřit velikost vodopádu je totiž značně ošidné. Máme za největší považovat ten nejvyšší? Nebo snad ten, kterým protéká nejvíc vody? A k tomu ještě musíme brát v úvahu, že každý vodopád se v průběhu roku mění - v období dešťů či tání je mnohem větší a mohutnější než v létě či v období sucha.

Budeme-li hodnotit vodopády podle různých kritérií, získáme proto hned několik nej... vodopádů světa. Např. nejvyšší, nejširší a nejmohutnější.

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa

Nejvyšší vodopád světa ve Venezuele

Za nejvyšším vodopádem světa musíme do Venezuely. Jmenuje se Angel. Voda se tu řítí ze stolové hory Auyantepui do téměř kilometrové hlubiny, vodopád je 979 metrů vysoký.

Živí ho vydatné tropické lijáky, které v období dešťů zaplavují i prales na úpatí hory. Zato v období sucha proud vody zeslábne natolik, že se během svého pádu stačí vypařit a do řeky Churún pod horou z něj nedopadne ani kapka.

Popisek: Vopodád Angel Venezuela

Nejvyššímu vodopádu světa "šlape na paty" s výškou 947 metrů vodopád Tugela v Dračích horách v Jihoafrické republice, ovšem v porovnání s mohutným vodním proudem Angelu je to jen úzký pramínek vody padající z obrovské výšky.

Nejširší vodopád světa: Ďáblův chřtán

V Jižní Americe najdeme i nejširší vodopád světa, Iguazú. Leží na stejnojmenné řece na hranicích Brazílie a Argentiny. Je sice jen 70 m vysoký, zato jeho přepadový okraj je 2,7 km dlouhý. Ve skutečnosti se ovšem nejedná o jeden vodopád, ale celou sérii na sebe navazujících vodopádů padajících přes okraj lávové plošiny.

Nejširší vodopád na světě se nachází v Jižní Americe •  wikipedia.org

V období dešťů, kdy je vodopád nejmohutnější, jich tu lze napočítat až 270, největší z nich je známý pod jménem Ďáblův chřtán. S Iguazú jsou srovnatelné Viktoriiny vodopády na africké řece Zambezi na hranicích Zimbabwe a Zambie. Jsou sice o celý kilometr kratší, zato o 40 m vyšší.

Nejvodnatější vodopád světa na Kongu

Nejvodnatější vodopád leží na řece Kongo •  wikipedia.org

Africká řeka Kongo má po Amazonce druhý největší průtok, není proto divu, že právě na ní leží nejvodnatější vodopád světa. Na svém dolním toku si řeka prorazila cestu až 500 m hlubokým kaňonem a řítí se tu přes 70 peřejí a vodopádů známých pod jménem Livingstonovy vodopády.

Největší z nich je vodopád Inga, jímž do hloubky 96 metrů padá každou vteřinu 42 476 m2 vody, v období dešťů je to dokonce 70 793 m2 vody za sekundu. (Jen pro srovnání - řeka Vltava má v Praze či u Mělníka průtok 250 m2/s, v roce 2002 byl při stoleté povodni naměřen nejvyšší průtok asi 10 000 m2/s.)

Livingstonovy vodopády pojmenované po jejich objeviteli Davidu Livingstonovi, je souhrnný název pro peřeje na dolním toku řeky Kongo v rovníkové Africe •  Vberger/Wikipedia

Co je to vodopád?

Vodopád je místo, kde vodní proud překonává hodně strmý až svislý výškový stupeň, nebo dokonce padá přes hranu, pod kterou je vymletý převis. Podle charakteru tohoto stupně se vodopády dají rozdělit na několik typů.

Nejmírnější spád mají peřeje, série nižších vodopádů prokládaných peřejemi je kaskáda. Mohutný široký vodopád, jímž se voda řítí obrovskou silou, se někdy také označuje jako katarakt.

V mnoha zemích odlišují i další typy vodopádů, jako např. opona (vodopád padající přes převis), skluzavka (voda "klouže" po šikmé skále), žebro (velmi vysoký, ale úzký proud), klíčová dírka (případně slot) či závoj, u nás se však toto podrobnější dělení nepoužívá.

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Podivuhodná místa: Vodopády věčného ohně

Podivuhodná místa: Vodopády věčného ohně

Podivuhodná místa: Trou de Fer na Réunionu

Podivuhodná místa: Trou de Fer na Réunionu

 

Články odjinud