Zvířecí špioni: cvičení delfíni a hmyzí kyborgové

Zvířecí špioni: cvičení delfíni a hmyzí kyborgové
Sdílej
 
Tohle není článek pro milovníky zvířátek. Nic hezkého, roztomilého ani příjemného se tu nedozvíte. Tohle je drsná realita zvířat ve válce a vědeckém výzkumu.

Zvířata ve válkách bojují (povětšinou nedobrovolně) od nepaměti. Pokud pomineme koně či poštovní holuby, nebývají to zrovna hezké úkoly, které musí plnit. Už ve starověku děsily šiky nepřátel zapálená divoká prasata, ženoucí se bolestí smyslů zbavená proti nim. Za druhé světové války naučili Američané psy, že jediné jídlo, jaké najdou, je pod břichem tanku. Vyhladovělým psům připevnili na záda nálož a vyslali je proti postupujícím obrněncům. Když se jim podařilo doběhnout až pod tank, odpálili nálož vysílačkou...

Delfín jménem KDog čistil vody Perského zálivu od min •  US Navy

Rypouší vědci

Rádi bychom řekli, že je to dnes lepší. Minimálně to tak vypadá. Třeba takoví rypouši sloní špehují pro vědce... globální oteplování. Ať si o něm myslíte, co chcete, nějaké tu přeci jenom je. A okolo jižního pólu je hodně znát. Výzkumníci potřebují získávat další a další data o teplotě vody, její salinitě (slanosti) a tlaku. Stovka rypoušů sloních si vzala tento úkol za svůj. Tedy vzala… Nikdo se jich neptal, ale na druhou stranu jim nijak neublížil. Tento tým zvláštních výzkumníků si bude dál s klidem lovit a potápět se do chladných antarktických vod a přitom nevědomky z měřicího zařízení přilepeného k hlavě odesílat vědcům potřebná data. Takže to vypadá na celkem férovou spolupráci. To delfíni jako jedni z nejchytřejších zvířat to měli a mají s lidmi mnohem těžší.

Delfíni ve válce

Už od druhé světové války jsou delfíni cvičeni k hlídání přístavů před potápěči a kladením min na lodní trupy. Dokonce prý poznají rozdíl mezi "svojí" a nepřátelskou lodí. Legenda ovšem praví, že při jedné z tajných operací na Kubě v šedesátých letech si delfín spletl strany a místo na ruské plavidlo připevnil minu na "svojí" americkou loď a vyhodil ji do povětří. Určitě to neudělal schválně, ale kdyby ano, člověk by se mu ani nedivil. Americká armáda delfíny zkoušela ovládat elektrodami "zapíchnutými" do mozku a na místa akce je shazovala z letadel. Ale ani na druhé straně železné opony to nebylo o moc lepší. SSSR cvičilo delfíny stejně intenzivně a ke stejným úkolům jako Američané. Co se s nimi po pádu říše stalo, nikdo netuší. To o těch amerických se toho ví více. Program byl nejprve odtajněn, načež pak ještě více utajen. Potvrzená je však třeba účast delfínů při odminovávání přístavů v Iráku. Tady už můžeme říci, že delfíni slouží podobným (poměrně bohulibým) účelům jako policejní psi hledající drogy či výbušniny.

Muší kyborg?

Sebelíp trénovaní delfíni i psi se pořád řídí svojí vůlí. Je potřeba je vycvičit, ošálit, obalamutit. Ideální špion je kyborg - kombinace živé tkáně a stroje. Neodmlouvá, nemusíte ho nic učit, prostě vás na slovo nebo spíš na stisknutí páčky poslouchá. Strčíte mu do mozku nějaký ten implantát a uděláte z něj zombie bez vlastní vůle. Jenže to se ochráncům přírody nelíbí. Tak vědci začali s hmyzem. Oni jsou vůbec hmyzáci na pokusy lepší. Nejsou roztomilí, takže ochránce zvířat moc nebaví komplikovat vědcům život při jejich testování. Respektive nebaví je to vůbec. Perfektní by byla moucha kyborg se zabudovanou kamerou - neodhalitelný špion. Tu nemáme, ale pokud vám stačí menší míra miniaturizace a nenápadnosti, můžeme vám nabídnout dálkově řízené brouky.

Brouk na vysílačku

Ona to tedy není skoro žádná miniaturizace. Když letí takový zlatohlávek africký, máte pocit, že se na vás řítí malý vrtulník, a pokud ho vezmete do ruky, je velký jako dlaň. Právě proto si ho ale vědci z univerzity v Berkeley vybrali. Daly se na něj snadno namontovat baterie i ovládací prvky, které vysílaly elektrické impulzy do mozku a svalů křídel. Jedním impulzem přesvědčili výzkumníci brouka k vzletu, dalším k přistání a stimulací křídel dokonce k zatáčení. Zatím to není úplně ono a rozhodně se nedá takový brouk využít v armádě, ale radši bychom si měli začít dávat na zlatohlávky pozor. A na hovnivály preventivně taky.

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Létající špioni netopýři se sledují a odposlouchávají

Pro voko: fantastické mlhoviny

Pro voko: fantastické mlhoviny

Autor

Dan Přibáň

Klíčová slova:
špion
 

Články odjinud