Jak se loví bez udice

Jak se loví bez udice
Sdílej
 
Šikovné kočky rybářské můžete vidět i v zoologických zahradách v Praze, Děčíně, Ostravě, Ústí nad Labem a v Olomouci.

 

 

Extrémní rybaření skokem z vrtulníku

Extrémní rybaření skokem z vrtulníku

 

 

 

 

 

Málokdo ale má to štěstí, aby ji mohl pozorovat v akci, tedy při lovu ryb. Pražská zoo proto umožňuje svým návštěvníkům podívat se přímo v pavilonu na video, jak si jejich kočka s rybami poradí. Podívejte se také.

V přírodě ovšem rybářské kočky loví především v noci. Za pomoci nočních kamer je můžeme sledovat i v jejich přirozeném prostředí:

 

 

 

 

Také jaguár loví velmi často ve vodě, jeho hlavní kořistí se ale stávají hlavně kajmani. Mladý jaguár se učí správné technice lovu na menších jedincích, kteří ho nemohou ohrozit. Důležité je totiž hned to první kousnutí do hlavy, kterým plaza zneškodní. Z toho způsobu lovu ostatně pochází i jeho jméno – v místním jazyce totiž slovo „yaguara“ znamená „zvíře, které zabíjí kořist jediným kousnutím.

Dospělý zkušený samec jaguára už si troufne i na kajmana, který je větší než on. Souboj na život a na smrt v hluboké kalné vodě, který natočili přírodovědci v brazilském Pantanalu, trval nekonečné půl hodiny. Divák už se ale bohužel z videa nedozví, zda se nakonec vítězné kočce podařilo vytáhnout těžkého plaza na strmý říční břeh.

 

 

Smrtelné milostné hrátky

Smrtelné milostné hrátky

Obr zaseknutý na háček

Obr zaseknutý na háček

Pohled do věta: Létající lidožrout

Pohled do věta: Létající lidožrout

Klíčová slova:
jaguar, rybar, kocka, selma, lovec
 

Články odjinud