Top 10 nejzajímavějších nových druhů

Top 10 nejzajímavějších nových druhů
Sdílej
 
Svítící šváb, opice s lidskou tváří nebo třeba žabka, kterou není téměř vidět. Co ještě vědce zaujalo natolik, že nově popsaný druh vybrali jako jeden z deseti nejzajímavějších?


 

 

 

V loňském roce bylo popsáno přes 140 nových druhů bakterií, rostlin a živočichů. Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě z nich vybral 10 nejzajímavějších. Jejich seznam stejně jako v minulých letech zveřejnil 23. května. V tento den se totiž před více než 300 lety (v roce 1707) narodil zakladatel moderního přírodovědného názvosloví, švédský botanik Carl Linné.

A podle jakých kritérií komise vybírá oněch deset nej...? Některé jsou na pohled zvláštní a bizarní, jiné mají unikátní vlastnosti nebo jsou jen velmi vzácné či obtížně dostupné.

Nejmenší z nejmenších: 6 opravdu mrňavých zvířat

Nejmenší z nejmenších: 6 opravdu mrňavých zvířat

Nejmenší z nejmenších

Na letošním seznamu se objevily hned dva nové druhy s titulem nejmenší. Dospělá žába Paedophryne amanuensis z Papuy Nové Guinei měří jen 7,7 mm. Je tedy o 0,2 mm menší než dosavadní držitelka rekordu, ryba Paedocypris progenetica dlouhá 7,9 mm. Z jediné lokality v peruánských Andách pak pochází nejmenší kvetoucí rostlina – violka Viola liliputana. Její nadzemní část neměří ani 1 cm! 

 

Šnekožrout od dolů

Had z Panamy Sibon noalamina svým zbarvením napodobuje prudce jedovaté korálovce. Sám je však neškodný a živí se hlavně plži. Na seznam byl zařazen i proto, že žije v hustě zalidněné oblasti ohrožované důlní činností.

 

Nová dravá houba se představuje

Nová dravá houba se představuje

 

První a poslední

Svítící šváb Lucihormetica luckae byl popsán podle jedince sebraného před 70 lety na úbočí ekvádorské sopky Tungurahua. Jeho svítící body jsou mimikry, pomocí nichž se snaží vypadat jako jedovatí kovaříci rodu Pyrophorus. Dnes je svítící šváb možná vyhynulý, protože výbuch sopky z roku 2010 celou oblast zničil.

 

Nový druh z Flickru

Fotografii zlatoočky Semachrysa jade umístil fotograf z Kuala Lumpuru na Flickr, aniž by tušil, že jde o neznámý druh. Fotka zaujala entomologa z Kalifornie, a když od fotografa získal živý exemplář, popsal podle něj nový druh.

 

Zkamenělý „živý“ list

Již před 165 miliony lety se hmyz uměl dokonale maskovat. V severovýchodní Číně objevili vědci mezi zkamenělými otisky listů jinanu Yimaia capituliformis také otisk tělíčka pradávné srpice Juracinbrophlebia ginkgofolia. Tvar jejích křídel se dokonale shoduje s tvarem listů, mezi nimiž se skrývala.

 

Opice s lidskýma očima

Tuto přezdívku dostal kočkodan lesula (Cercopithecus lomamiensis), jediný primát a současně i jediný savec v seznamu deseti nejzajímavějších nových druhů. Žije v oblasti Lomami ve středním Kongu a místní lidé ho dobře znají. Vědecký svět jej ale objevil až díky jedinci chovanému v domorodé vesnici.

 

Medúzy z hlubin moří: Krása, která pálí

Medúzy z hlubin moří: Krása, která pálí

 

Dravá lyra

Spíš než živočicha připomíná mořská houba Chondrocladia lyra hudební nástroj, po kterém dostala jméno. Byla objevena u pobřeží Kalifornie v hloubce 3400 m. Ramena s dlouhými výběžky jsou pokryta množstvím háčků a ostnů, jimiž lapá drobné korýše. Nápadné balonky na koncích výběžků jsou rozmnožovací orgány plné pohlavních buněk.

 

Pravěké malby v ohrožení

17 tisíc let vydržely ve francouzské jeskyni Lascaux paleolitické malby. Dnes je ale ohrožuje nově popsaná houba Ochroconis anomala, která je překrývá černými skvrnami. Pokud vědci nedokážou najít účinný prostředek, jímž by její rychlý růst zastavil, svět o unikátní malby přijde.

 

Písečná kráska

Myrtovitá rostlina Eugenia petrikensis neroste nikde jinde než na písčitém východním pobřeží Madagaskaru. Většinu původních pobřežních lesů zde lidé zničili. Zbývá posledních asi 1600 km pobřeží, kde se ještě tento přes dva metry vysoký keř vyskytuje.

 

Co ta teplota? Někdy chladit, jindy hřát

Co ta teplota? Někdy chladit, jindy hřát

Chlupatí krabi yetti: Bizarní obyvatelé hloubek

Obři s cedníkem: Jak si velryby plní břicho

Obři s cedníkem: Jak si velryby plní břicho

Klíčová slova:
zvire, rostlina
 

Články odjinud