Obři dnešních moří se živí nejmenšími "trpaslíky"

Obři dnešních moří se živí nejmenšími "trpaslíky"
Sdílej
 
Největší tvor planety, plejtvák obrovský, se živí tím nejmenším, co v moři žije – drobnými korýši (krilem).

 

 

Nabírá je do obrovské roztažitelné tlamy. Vědci tuto velkolepou podmořskou podívanou nahráli na video. K oceánským obrům patří i keporkaci, kteří také patří mezi pravé, tj. kosticové velryby živící se krilem.Podívej se tady.

V hlubinách oceánů žijí tvorové, které lze právem označit za monstra. Setkávají se s nimi jen vědci v hlubinných ponorkách nebo je pozorují prostřednictvím hlubinných kamer, k bližšímu zkoumání se dostanou pouze v případě, že je mrtvé vyplaví moře na pláž. Takovým tajemným hlubinným obrem je i krakatice obrovská (Architeuthis dux), jejíž filmové záběry patří k unikátům. 

 

 

 

 

 

Zéva obrovská (Tridacna gigas) je největším mlžem světa. Její pootevřené lastury bývaly kdysi smrtelnou pastí pro lovce perel, potápěče, kteří se bez potápěčského vybavení, jen na nádech potápěli ke dnu a pátrali po perlotvorkách. Pokud omylem sáhli mezi lastury, z jejich sevření neměli šanci uniknout. 

 

 

 

 

Korýš batynomus obrovský (Bathynomus giganteus) patří mezi stejnonožce (Isopoda). Trochu připomíná naše berušky vodní (Asellus aquaticus), až na to, že je 50x větší.   

 

 

 

 

Spící keporkak: Splývá a hajinká, potvůrka "malinká"

Spící keporkak: Splývá a hajinká, potvůrka "malinká"

Obr mezi dinosaury: Kdo je největší?

Obr mezi dinosaury: Kdo je největší?

Snídaně obrů

Snídaně obrů

Klíčová slova:
zvire, keporkak, obr, ocean
 

Články odjinud