Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera

Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera
Sdílej
 
Kdo se chce podívat na přírodní kulisy filmové trilogie Pán prstenů, odletí na Nový Zéland. Kdo chce vidět, jak vypadají místa, která spisovatele J. R. R. Tolkiena osobně inspirovala a zaujala také J. K. Rowlingovou, když psala příběhy s Harrym Potterem, zajede do Anglie. Do lesa Puzzlewood.

 

"Byl totiž skutečně prastarý pozůstatek obrovských zapomenutých lesů; a v něm žili, nestárnouce o nic rychleji než hory, praotci stromů vzpomínající na časy, kdy byli pány." Tak popisuje J. R. R. Tolkien Starý hvozd v knižní sérii Pán Prstenů. Hobité (víte, že existovali?) plnící důležité poslání u něj narazili na Toma Bombadila, který jim vyprávěl o dobách, kdy byl les plný krásy a úžasných bytostí.

Ačkoliv jsou postavy z Tolkienovy knihy smyšlené, Starý hvozd byste skutečně našli. Jen se jmenuje jinak. Puzzlewood namísto ve Středozemi leží v Anglii. Tolkien do něj chodil na procházky a podoba lesa ho inspirovala ke knižnímu popisu. To samé dělala J. K. Rowlingová a inspirovala se zde pro popis Zakázaného lesa.

Vítejte v lese Puzzlewood

Uvnitř Puzzlewood •  Neil Barnwell

Les Puzzlewood u městečka Coleford v Gloucestershiru má rozlohu kolem šesti hektarů (57 000 metrů čtverečných). Jakmile vstoupíte dovnitř, ocitnete se uprostřed velkých kamenů vytvářejících malé průchody, bludiště a slepé uličky. Vápencové skály jsou pokryté svítivě zeleným lišejníkem, utahují je kořeny starých stromů a není těžké představit si, že vás zpoza rohu pozoruje elf nebo fantastická příšera. I pro znalce českých pískovcových labyrintů jde o nečekanou scenérii.

Filmové kulisy

Uvnitř Puzzlewood •  Trubble

Za neobvyklé takřka filmové kulisy může zajímavý přírodní jev. Před milióny let se na místě lesu Puzzlewood rozprostíral jeskynní systém, který byl neobyčejně rozmanitý. Jeho hloubka nebyla nijak výrazná, nacházel se těsně pod povrchem a šlo o série místností propojených chodbami. Vlivem eroze a vyzdvihnutí krajiny se v průběhu let propadly stropy komplexu a vegetace vnikla do předtím nedostupných míst. Kdokoliv tedy dnes chodí skrz soutěsky a po kamenech, navštěvuje vlastně prastaré jeskyně.

Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Trou de Fer na Réunionu

Podivuhodná místa: Trou de Fer na Réunionu

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Starý hvozd z Pána prstenů

Uvnitř Puzzlewood •  George Boyce

Je to právě čas, který se na lesu Puzzlewood nejvíce podepsal. Stejně jako Starý hvozd z Pána prstenů je Puzzlewood pěkně starý. Jde totiž o původní les, který na tom samém místě vždy stál, aniž by ho lidé vykáceli. Namísto dřeva ale chodili Keltové už v době železné těžit železnou rudu do propadlin. Dokonce se mezi stromy na nějaký čas usídlili i Římané, když pronikali do Briánie, jak dokládá nález asi tří tisíc římských mincí z přelomu letopočtu. I když jejich přítomnost les ovlivnila, nikdy ho zcela nezničili.

Strašidelný tis

Uvnitř Puzzlewood •  Trubble

Staré duby, buky, jasany a lípy jsou všude kolem vás. Nejzajímavější je však tis, který stejně jako prastaří obyvatelé lesa profituje z přítomnosti železa. A z toho zase profitují návštěvníci. Kořeny tisu totiž obepínají skály a kroutí se do strašidelných smyček. Vyhledávají železné žíly, a proto se popadané tisové větve skvěle hodí k vytváření zábradlí u turistických cest. Místní farmáři dokonce říkají, že cedule z tisu je trvanlivější, než ta ze železa.

Jako kdysi

Uvnitř Puzzlewood •  Trubble

Dnes je les Puzzlewood rájem pro všechny, kdo chtějí uniknout z civilizace do dechberoucí přírody – anebo prostě zažít trochu jiný výlet. Upravené stezky vás provedou kolem nejzajímavějších míst a na děti čekají i atrakce, které prověří jejich znalosti i obratnost.

O les se stará organizace stejného jména, která se ho snaží zachovat tak, aby mu návštěvníci neuškodili. Stejně tak dohlíží na potřeby filmařů – filmy se tu natáčí neustále. Stromy z Puzzlewoodu tak hrají třeba v Star Wars: Síla se probouzí, seriálu Pán času nebo v brtiském seriálu Merlin.

Zároveň je pro všechny důležité, aby zůstal stejný jako v časech, kdy sem Tolkien chodil rozjímat nad osudy hobitů. Zkrátka, aby to byl stále ten Starý hvozd, ve kterém jsou k vidění úžasné věci.

Nemělo by vám uniknout:

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Warhammer a Pán prstenů: Skřeti na vašem stole

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

 

Články odjinud