Ani tur, ani ovce

Ani tur, ani ovce
Sdílej
 
Pižmoni patří k největším zvířatům severské tundry. Vypadají jako mohutní tuři na krátkých nohách. Ale jsou to spíš ovce.

 

Pižmoň severní má ve všech jazycích poněkud matoucí název. Jeho latinské jméno Ovibos znamená doslova "ovcotur". I když patří do řádu turovitých, s pravými tury (Bovinae) není příbuzný, mnohem blíž má k ovcím a kozám (Caprinae). České jméno pižmoň připomíná pižmo, to ale tento sudokopytník neprodukuje, stejného omylu se dopustili Angličané, kteří mu říkají muskox – tedy pižmový tur. Dnes žijí pižmoni jen v arktické tundře Severní Ameriky, vysazeni byli i do některých arktických oblastí Evropy a Asie. V době ledové však obývali i větší část Evropy a žili i na našem území. Jsou to zvířata suchých arktických plání, oteplování v době poledové přineslo i zvýšené množství srážek, které je nejspíš v Evropě a Asii vyhubilo.

Nebezpečný výzkum: Vědec v medvědí masce

Nebezpečný výzkum: Vědec v medvědí masce

Když opět začali v některých oblastech mizet, vědci zbystřili pozornost. A začali je sledovat. Vědec, o jehož sledování pižmoňů jste si mohli přečíst v ABC 22/2017, musel projevit nejen velkou odvahu a znalost těchto zvířat, ale také nadšení a odolnost. Ne každý by vydržel sledovat divoká zvířata v drsných zimních podmínkách aljašské tundry. Podívejte se, jak jeho nebezpečný výzkum vypadal.

 

Jaro v tundře znamená pro pižmoní samce boje o samice a postavení ve stádě. Později přichází čas rození mláďat – pokud je pro ně dostatek potravy. Jak vypadá tundra v létě, kdy se na krátký čas zazelená, můžete obdivovat na následujícím videu.

 

Mezi hlavní přirozené nepřátele pižmoňů patří polární vlci. Útočí na ně ve smečkách a snaží se oddělit bezbranné mládě od stáda. Jinak totiž nemají naději na úspěch. Pižmoni se ale svých mláďat nevzdávají snadno a velice agresivně je brání. Vlci tak často odtáhnou s nepořízenou.

 

Pižmoň: Severský tur v kožichu

Pižmoň: Severský tur v kožichu

Česko v době ledové: co lovili lovci mamutů?

Česko v době ledové: co lovili lovci mamutů?

Samotář nebo společník? Los se vlka nebojí

Samotář nebo společník? Los se vlka nebojí

Klíčová slova:
tundra, zvíře, pižmoň
 

Články odjinud