Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!

Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!
Sdílej
 
Akita inu patří k nejstarším plemenům vůbec a dříve ho chovali japonští samurajové a císařové. Vlastnosti předurčují psy plemena Akita inu k pozitivnímu působení na člověka. Jakou má toto plemeno, které nezapáchá, historii a psi velikost, výšku a hmotnost?

Modrý kavalír Kery Blue teriér se nám představil jako výborný plavec a společník. Co nám o sobě prozradí akita?

Akita inu pochází z Japonského ostrova Honšú a patří k nejstarším plemenům. Historické záznamy sahají až do stáří 5000 let. Původně byli používáni jako lovečtí psi. Dokázali zahnat obřího medvěda a pomáhali rybářům nahnat ryby do sítě. Postupem času v Japonsku ubývalo zvěře a Akitu začali chovat samurajové, bohatí lidé nebo dokonce císařové.

Plemene si velice vážili a dokonce psi nosili obojky různých barev, které náležely jeho postavení. Jakou barvu měl obojek od císaře? Přeci zlatou! Akita inu je mimořádně věrný, hodný, inteligentní a má rád děti. Jsou dokonce zdokumentovány případy, kdy se po smrti svého pána pes vracel na nádraží, odkud se páníček vracel z práce a čekal.

Na pláži •  Wikipedia / Wiki Commons

Léčení psem

Tento japonský lidumil se rychle a rád učí, a proto se také využívá při canisterapii a to i u nás v České Republice. Je to terapie, která využívá pozitivní působení psa na zdraví člověka. Dodávají nemocnému energii a dělají jim společníka a radost. Akita inu se osvědčil i u vojenské a policejní služby. Nyní je velmi oblíbený jako společenský, doprovodný a strážný psík.

Akita má ale i své vroubky. Je tvrdohlavý, a proto je při výchově potřeba velká dávka tolerance. Jeho srst je hrubá, rovná a zbarvuje se do červené, žíhané, bílé a sezamové. A víte, jaká je jeho největší zajímavost a výhoda? Nesmrdí! A proč? Protože má samočisticí kůži! Je to dáno genetikou.

Odpočinek je důležitý •  Wikipedia / Wiki Commons

Akita Inu:velikost, výška, váha, věk

Výška v kohoutku:

Psi – 67 cm

Feny – 63 cm

Velikost: Velký pes

Váha: 35-50 kg

Věk: 12 - 14let

Přečtěte si také:

Psí plemena: Čau čau, červený lev s modrým jazykem

Psí plemena: Čau čau, červený lev s modrým jazykem

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Psí plemena: Šarpej, pes s vrásky a modrým jazykem

Psí plemena: Šarpej, pes s vrásky a modrým jazykem

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

 

Články odjinud