Psí plemena: Bloodhound, svéhlavý stopař

Psí plemena: Bloodhound, svéhlavý stopař
Sdílej
 
V některých zemích je toto plemeno známo pod názvem svatohubertský pes. Slovo "blood" sice znamená krev, ale nebojte se, tito psi nežízní po krvi.

 

Bloodhoundi mají původ v Belgii. Mniši chovali psy v 7. století v opatství svatého Huberta. Slovo "blood" znamená krev, ale to neznamená, že to jsou psi žízniví po krvi. V tomto případě to znamená naprostou čistokrevnost plemene. Chováni byli především na francouzských a anglických šlechtických dvorech pro jejich klidnou povahu a schopnost vystopovat pytláka nebo zloděje. Několik kusů měla i královna Viktorie a kvůli ní získali psi větší popularitu. Bloodhoundi jsou výtečnými společníky. Jsou klidní, inteligentní, přívětiví, oddaní. Nenajdete lepšího stopaře, než bloodhounda.

Bratři na procházce •  Wikipedia

Ne lovec, ale stopař

Svatohuberťáci mají nejlepší psí nos na světě! Dokážou rozpoznat stopu starou až dva týdny. Svůj geniální smysl využívají k vystopování čehokoliv a kohokoliv. Od 20. století je začali využívat policisté k hledání pohřešovaných i podezřelých. Legendární pes Nick Carter dokázal za svůj život najít 600 hledaných osob! Není divu, že existují soutěže v pachových pracích určené jen a pouze pro bloodhounďáky.

Mírumilovný pes

Bloodhound je svéhlavý, tvrdohlavý, miluje svobodu, zároveň však není agresivní. Stoprocentní poslušnost není jeho doménou. Není hlídač ani lovec. Naopak, milují návštěvy a každodenní vzruch. Mají vysoký práh bolesti a dětské hry jim nevadí. Milují pohyb, ale nejsou příliš rychlí, tudíž dlouhé a pomalé procházky ocení ze všeho nejvíce. Nemají potřebu kořist zabíjet, jen stopovat.

Profil Svatohuberťáka •  Wikipedia

Povislá kůže způsobuje bloodhoundům hodně zdravotních problémů. Právě kvůli ní by se měly jejich oči pravidelně kontrolovat. Také uši si zaslouží denní péči. Mají obří plachťáky a velice často trpí na záněty uší. Nepohrdnou gaučem u televize se svým pánem, je to zkrátka skvělý společník i na domácí pohodu.


Bloodhound v číslech

Výška v kohoutku:

Psi – 68 cm

Feny – 62 cm

Hmotnost: 40-50 kg

Věk: 8- 10 let

Velikost: Velký pes


Přečtěte si také:

Psí plemena: Německá doga, největší pes světa

Psí plemena: Německá doga, největší pes světa

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Psí plemena: Německý ovčák, všestranný a pracovitý

Psí plemena: Německý ovčák, všestranný a pracovitý

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

 

Články odjinud