Vyhnáni z ráje: Zmizení psů hyenovitých

Vyhnáni z ráje: Zmizení psů hyenovitých
Sdílej
 
Téměř 30 let pátrali vědci po tom, proč v národním parku Serengeti vyhynuli psi hyenovití. Odpověď našli teprve nedávno.

 

Národní park Serengeti v severní Tanzanii je zapsaný v seznamu světového dědictví UNESCO. Proslavily ho především každoroční migrace obrovských stád kopytníků. Ta přitahují nejen množství turistů a fotografů z celého světa, ale také celou plejádu velkých predátorů.

Náhlé zmizení

Ačkoli africká zvířata v Serengeti zoologové studují už desítky let, pořád jim zůstává ledacos skryto. Jednou z největších záhad bylo náhlé vymizení psů hyenovitých. Jejich život vědci sledovali od roku 1964, a tak jim neuniklo, že rok od roku ubývali. A to i přesto, že prostředí i množství kořisti zůstávalo pro tyto šelmy ideální. V roce 1991 pak psi hyenovití vyhynuli v parku úplně!

Obojky s vysílačkou pomáhají vědcům sledovat aktivitu psů •  Profimedia.cz

Vina vědců

Proč psi hyenovití ze Serengeti zmizeli, začali vědci zjišťovat hned následující rok. A přišli s teorií, že za to vlastně mohou oni sami. Aby mohli sledovat pohyb a chování psů, dávali jim na krk obojek s vysílačkou. K tomu je ale museli uspat. Tato manipulace mohla podle vědců psy vystresovat natolik, že ztratili odolnost vůči nemocem přenášeným domácími psy, především vůči viru vztekliny. A právě vzteklina měla být příčinou, proč naráz vyhynuly celé smečky.

O ulovenou kořist se psi dělí, dostane se i na jedince, kteří zrovna nejsou přítomni •  Profimedia.cz

Za hranicemi

Až donedávna byla tato teorie považována za věrohodnou. Jenže psi hyenovití vyhynuli pouze v Serengeti, mimo hranice parku jejich smečky žijí dál. Od roku 2005 se proto vědci zaměřili na populace žijící východně od parku, které studovali pomocí obojků s GPS. A i když byli tito psi vystaveni smrtelným nemocem ve větší míře než na území parku, stres způsobený uspáním a nasazením obojku u nich zvýšený výskyt chorob nevyvolával.

Pes hyenovitý je středně velká šelma, váží 25-30 kg •  Profimedia.cz

Bezpečí v ohradě

Díky obojkům vědci zjistili, že někteří jedinci se občas do parku zatoulají. Ale nezůstanou v něm. Vědci se tedy pokusili vysadit psy hyenovité do Serengeti uměle a sledovat, jak dlouho přežijí. Část psů žila před vypuštěním do volné přírody na ohrazeném území, část byla vypuštěna přímo.

Hyena skvrnitá je největší druh hyeny v Africe, váží až 70 kg •  Profimedia.cz

Predátoři v podezření

Po čase se ukázalo, že ze skupiny psů vypuštěných rovnou do volné přírody uhynulo mnohem víc jedinců než z těch, kteří dlouhodobě žili v ohradě. Vědcům to napovědělo řešení celé záhady. Do ohrady se nemohli dostat lvi a hyeny, podezření tak padlo na ně. A další fakta to podpořila: V roce, kdy psi vyhynuli, stoupl počet hyen v parku z 2200 na 5500 jedinců. A podobně se zvýšil i počet lvů.

Pro dospělého lva je pes hyenovitý snadnou kořistí •  Profimedia.cz

Slabší ustoupí

Souvislost s vymizením psů je zřejmá - lvi i hyeny jsou silnější. Odhánějí psy od ulovené kořisti nebo je přímo zabijí. Hladovějící psi ztrácejí energii k lovu a hůř se rozmnožují. Lvům i hyenám se přehledné pláně Serengeti líbí a neopouštějí je. Ustoupit musí ti slabší. Psi hyenovití se proto odstěhovali do kopcovitého terénu za hranicemi parku. Tam jsou daleko od lvů i hyen a zvlněný terén jim navíc skýtá lepší podmínky pro budování doupat a výchovu mláďat.


Nejstrakatější pes

Pes hyenovitý (Lycaon pictus) se od ostatních psovitých šelem liší svou nápadně skvrnitou srstí, která má u každého jedince úplně jiný vzor. Je to také jediná známá výlučně masožravá (hyperkarnivorní) psovitá šelma. Psi hyenovití loví ve smečce středně velké kopytníky, které jsou schopni pronásledovat téměř hodinu rychlostí až 66 km/hod.


Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami

Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

 

 

Články odjinud