Lišky, parazitičtí roztoči, zdivočelé bakterie a zajímavý objev

Lišky, parazitičtí roztoči, zdivočelé bakterie a zajímavý objev
Sdílej
 
Vzácné lišky, parazitičtí roztoči, zdivočelé bakterie a nakonec nebezpečná choroba. To všechno je podstatou zajímavého objevu u lišky ostrovní, které trpí nebývale vysokým výskytem rakoviny. Vědcům se podařilo zjistit, že za to můžou roztoči v kombinaci s jinak neškodným stafylokokem.

 

Ostrovy Channel Islands u kalifornského pobřeží jsou domovem lišky ostrovní – malého druhu lišek, který tvoří hned šest poddruhů. Každý z nich žije na svém vlastním ostrově a nikde jinde se nevyskytuje. Takové endemické druhy a poddruhy zvířat jsou zranitelné a vědci jejich výzkumu a ochraně obvykle věnují velkou pozornost. Nejinak tomu je i u poddruhu lišek ostrovních Urocyon littoralis catalinae z ostrova Santa Catalina.

Příliš častá nemoc

Ochranáři, kteří lišky odchytávali, si všimli něčeho neobvyklého – dobrá polovina všech dospělých jedinců měla uši plné nádorů. Takový výskyt rakoviny je jeden z vůbec nejvyšších, jaký byl kdy zaznamenán mezi volně žijícími zvířaty. Na ostrov Santa Catalina se proto z Princetonské univerzity vydal tým mladých vědců, kteří se specializují na ekologii psovitých šelem. Velice rychle zjistili, že na vzniku rakoviny se podílí přítomnost parazitických roztočů, kteří způsobují ušní svrab. Pokročilejší výzkum však ukázal, že roztoči nejsou jedinými viníky.

Lišky ve městě: Nový domov divokých zvířat

Lišky ve městě: Nový domov divokých zvířat

Bakterie mimo kontrolu

Vědci pomocí vatových tyčinek odebírali vzorky mikroflóry z liščích uší. Mikroflóru tvoří různé bakterie a kvasinky žijící v těle. Její složení hraje ve zdravotním stavu lidí i zvířat významnou roli, kterou vědci teprve začínají objevovat. Ve vzorcích mikroflóry lišek vědci podle DNA určili, jaké bakterie žily v uchu každého zvířete a v jakém množství. Odhalili tak celý řetězec příčin nemoci lišek. Na jeho začátku jsou roztoči. Jejich přítomnost ovlivní prostředí v liščím uchu tak, že v něm žije méně druhů bakterií než v tom zdravém a početně mezi nimi převažuje jediný druh: Bakterie z rodu stafylokoků, která je za normálních okolností téměř neškodná. Pokud však v uchu řádí roztoči, vymkne se kontrole, doslova zdivočí a vyvolá chronický zánět. A ten pak naneštěstí nahrává nádorovému bujení.

Veterinář vatovou tyčinkou odebírá vzorky z uší •  Jack Baldelli/Catalina Island Conservancy, Edward Schrom/Princeton University, Julie Lynn King/Catalina Island Conservancy, Megan Moriarty/UC Davis

Bez genetické rozmanitosti

Jestli podobná spojitost mezi parazity, bakteriemi a nádorovým onemocněním existuje i u jiných zvířat nebo dokonce u lidí, zatím nevíme. Je možné, že lišky ze Santa Cataliny budou jediné – kvůli svým genům. V minulosti byly téměř vyhubeny a druh se obnovil z velmi malého počtu zvířat. Všichni žijící jedinci jsou si proto vzájemně příbuzní a jejich genetická rozmanitost je mizivá. Což je pro vědce fascinující. Genetická rozmanitost je považována za podmínku zdravých a odolných populací. Jenže lišky jsou kromě rakoviny zdravé a negativní důsledky příbuzenského křížení se na nich prakticky neprojevují.

Ostrovy Channel Islands u pobřeží Kalifornie jsou domovem endemického druhu lišky ostrovní •  Jack Baldelli/Catalina Island Conservancy, Edward Schrom/Princeton University, Julie Lynn King/Catalina Island Conservancy, Megan Moriarty/UC Davis

Liška, který umí šplhat

Lišky rodu Urocyon se na první pohled podobají psům a kojotům, spolehlivě je však prozradí jejich typicky liščí huňatý ocas. Kromě lišky ostrovní z ostrovů Channel Islands sem patří ještě jeden až dva další druhy. Prvním je liška šedá (Urocyon cinereoargenteus) z kontinentální Ameriky. Je to jedna ze dvou psovitých šelem, které umí šplhat po stromech (tou první je asijský psík mývalovitý), v ohrožení údajně vyleze až do osmnáctimetrové výšky! Existence dalšího druhu je sporná. Mělo by jít o zakrslou lišku z mexického ostrova Cozumel, kterou ale od roku 2001 nikdo neviděl.

Liška, která šplhá jako kočka

Liška, která šplhá jako kočka

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Nesmrtelný ďábel: Vědci přečetli tasmánského čertíka

Nesmrtelný ďábel: Vědci přečetli tasmánského čertíka

 

Články odjinud