10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří
Sdílej
 
Obrovští plazi v pravěku nežili jen na souši, ale také ve vodě. Svou velikostí však tito draví mořští ještěři většinou nemohli konkurovat suchozemským dinosaurům. A co víc, přetrumfla je i ryba, která byla sice obrovská, ale na rozdíl od nich nejspíš nijak moc nebezpečná.

Největší suchozemští obratlovci všech dob byli býložraví sauropodní dinosauři. Někteří z nich možná dosahovali i víc jak padesátimetrové délky a hmotnosti (opět jen možná, názory vědců se různí) atakující neuvěřitelných 100 tun. Sauropodi vymřeli před 65 miliony lety, kdy Zemi zasáhl asteroid a jeho impakt vyvolal masové vymírání. V oceánech je však situace jiná. Největším mořským obratlovcem je žijící tvor – moderní kytovec plejtvák obrovský. Velryba, která měří až 33 metru a váží 190 tun. Takových rozměrů žádná pravěká ryba, paryba či plaz nedosáhli. I když někteří se docela snažili – podívejte se sami.

Gigantické ryby, žraloci a ichtyosaurus

Zřejmě největší z pravěkých největších byla obří ryba Leedsichthys, která žila v období jury. Dosahovala délky 27 metrů, ale ani to ji nechránilo před útoky jiných obrů – až 10 metrových dravých mořských ještěrů rodu Liopleurodon. Druhé místo podle velikosti si nejspíš zaslouží 21 metrový Shonisaurus, jeden z mořských ještěrů ichtyosaurů, o kterém píšeme i v novém čísle časopisu ABC 12/2020 (kupte si ho online s doručením domů). Těsně na paty mu ovšem šlape 20 metrový Megalodon – největší a nejspíš také nejhrůzostrašnější žralok všech dob. Žil v období miocénu a pliocénu a hlubinami se proháněl ještě před 3,6 miliony let.

Video se připravuje ...

O něco méně mega megalodon: Ábíčko odhaluje novou podobu pravěkého žraloka • Zdroj: ABM

Megalodon: Nejslavnější žralok

Megalodon: Nejslavnější žralok

Obří draví ještěři

Bramborovou medaili pak u nás vyhrává mořský ještěr Tylosaurus ze skupiny takzvaných mosasaurů, který měřil až 15 metrů. Byl vrcholovým predátorem, který však nepohrdl ani těly utonulých dinosaurů. Páté místo patří rybožravému ještěrovi plesiosaurovi rodu Styxosaurus z křídy, který měřil až 12 metrů. O šesté místo se dělí hned tři tvorové: Prvním je už zmíněný 10 metrový Liopleurodon, druhým stejně dlouhá obrněná ryba Dunkleosteus, která žila v období devonu, tedy v prvohorách. Ačkoli neměla zuby, byla vrcholovým predátorem. Z čelistí jí vyrůstaly ostré kostěné výčnělky a zřejmě měla mimořádně silný skus. Třetí desetimetrové monstrum je pak opět plaz – křídový příbuzný liopleurodonů jménem Kronosaurus.

Mořský ještěr Kronosaurus měl asi 2,5 metru dlouhou lebku a 7 cm dlouhé zuby •  iStock

Na dinosaury nic moc

V samém závěru našeho přehledu je přibližně 5 metrová ryba Xiphactinus z období křídy a 4 metrová želva Archelon, rovněž z křídy. Podobně velkých živočichů už byla v pravěkých mořích celá řada. Pokud by šlo o dinosaury, označili bychom je za malé, ale v pravěkých mořích pořád to byla pořád velmi slušná velikost.

10 největších z pravěkých největších:

1. obří ryba Leedsichthys, 27 metrů

2. mořský ještěr Shonisaurus, 21 metrů

3. pravěký žralok Megalodon, 20 metrů

4. mořský ještěr Tylosaurus, 15 metrů

5. rybožravý plesiosaurus rodu Styxosaurus, 12 metrů

6. - 8. Liopleurodon, 10 metrů

6. - 8. obrněná ryba Dunkleosteus, 10 metrů

6. - 8. Kronosaurus, 10 metrů

9. ryba Xiphactinus, 5 metrů

10. želva Archelon, 4 metry

Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!

Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Přerostlá gorila, orangutan, nebo dokonce pračlověk? Největší a nejtajemnější lidoop

Přerostlá gorila, orangutan, nebo dokonce pračlověk? Největší a nejtajemnější lidoop

Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

 

Články odjinud