Nechte kulany napít! Divocí osli najdou vodu i pod vyschlým korytem

Nechte kulany napít! Divocí osli najdou vodu i pod vyschlým korytem
Sdílej
 
Jeden ze čtyř poddruhů asijských oslů, mongolský divoký osel (Equus hemionus hemionus), je doma především v jihozápadní části mongolské pouště Gobi. Žije tu celých 63 % celosvětové populace těchto ohrožených lichokopytníků. Jejich počty ale v posledních desetiletích trvale klesají. Mohou za to změny prostředí, nadměrný lov a konkurence domácího dobytka, který je připravuje o pastvu a vodní zdroje.

 

Pouště nenabízejí moc kvalitní šťavnaté zeleně, divocí asijští osli kulani se těmto skrovným podmínkám přizpůsobili. Má to ovšem jednu podmínku, přestože žijí v poušti, musí pravidelně a dostatečně pít. Vyžaduje to jejich způsob trávení. Na rozdíl od přežvýkavců, kteří mají čtyři žaludky, mají koně (kam patří i osli) žaludek jen jeden. A ten si sám s tvrdou nevýživnou a špatně stravitelnou pící neporadí.

Žízniví divocí osli

O rozklad a trávení tuhé vegetace se u koňovitých stará obrovské množství bakterií, které žijí v jejich trávicím traktu. Aby však mohly celulózu, hlavní stavební složku rostlin, rozložit, musí být dostatečně zvlhčená. Každý kulan proto musí denně vypít 12-15 litrů vody, v horkých dnech dokonce až 24 litrů.

Ušatá historie: Jak se zrodil osel

Ušatá historie: Jak se zrodil osel

Nedozírná poušť Gobi

Přístup k vodě je tedy pro život kulanů klíčový. A právě na to se zaměřily nedávné výzkumy mongolských kulanů v jihozápadní části pouště Gobi. Sledovat jejich pohyb na tak obrovském území (studijní plocha zahrnovala 100 tisíc km2), je ovšem takřka nemožné. Vědci proto vybavili 41 oslů obojky s GPS vysílačkou a zmapovali tak jejich pohyb a místa, kde nacházejí vodní zdroje.

Kulan nesoucí na obojku kameru vyfo- tografoval své druhy při hledání vody •  Petra Kaczensky

Vodu najdou skoro všude

Vodní zdroje v poušti nejsou nikdy jisté, závisí na množství srážek v daném roce, mnohé jsou proto jen dočasné, stojatá voda navíc v zimě zamrzá a tím je také nedostupná. Kulani jsou ovšem schopni najít vodu i ve vyschlých říčních korytech, kde se skrývá pod povrchem, a vyhrabat si ji. Což potvrdily i fotografie pořízené samotnými kulany, kteří nesli na obojku kameru.

Kam mizí voda?

Kam mizí voda?

Největší území

Vědcům se podařilo zmapovat více než 360 potvrzených vodních zdrojů, z nichž 53 kulani navštěvují pravidelně. Upřednostňují přitom místa, kde se voda nachází do vzdálenosti sedmi kilometrů od zdroje potravy. Mongolští kulani tak při hledání vody v blízkosti pastvy nachodí v poušti obrovské množství kilometrů. Jejich domovské území, v němž se pohybují, je nejrozsáhlejší mezi suchozemskými zvířaty.

Kulani patří k nejrychlejším savcům, mohou běžet rychlostí až 70 km/hod. •  Profimedia.cz

Plaší kulani

Z výsledků studie vyplynulo několik důležitých informací. Kulani jsou plaší a vadí jim vyrušování. K vodě, v jejímž okolí se např. pase dobytek, přicházejí pouze v noci, zatímco v pustých oblastech bez lidí ji navštěvují kdykoliv během celého dne. Přitom ze všech více než 360 zmapovaných vodních zdrojů jich pouze šest leží v chráněném území. U všech ostatních jsou rušeni a soupeří o ně s domácími zvířaty.

Mongolští kulani jsou praví nomádi pouště - nemají žádná stálá teritoria •  Neil McIntosh

Stop překážkám

Problémem jsou i přibývající ploty kolem rozrůstajících se pastvin, které přístup k vodě znemožňují. V budoucnu by také mohla vadit plánovaná silnice k dolům vedoucí územím kulanů. Vědci proto navrhují přísnou ochranu 53 kulany nejčastěji navštěvovaných vodních zdrojů a plánované stavby přizpůsobit tak, aby k nim měli volný přístup. Kulany by u nich neměl nikdo rušit.

Víte, že...

Osel asijský (Equus hemionus), jak se správně česky jmenuje tento lichokopytník, dělá vědcům starosti. Mimo jiné se to projevuje i v nejednotných názvech jeho poddruhů. Zatímco ve většině jazyků je název kulan totožný s pojmenováním osel asijský, u nás je vyhrazen pro jediný poddruh, který ovšem nežije v Mongolsku, ale v Turkménii.

Ušatí siláci: Odolní osli

Ušatí siláci: Odolní osli

Konec legendy: Divocí koně nejsou divocí

Konec legendy: Divocí koně nejsou divocí

NASA vysušila oceány! Fascinující animace Země bez vody

NASA vysušila oceány! Fascinující animace Země bez vody

 

Články odjinud