Jak zvážit dinosaura: Hmotnost pravěkých gigantů odhalena

Jak zvážit dinosaura: Hmotnost pravěkých gigantů odhalena
Sdílej
 
Odhadnout váhu dávno vyhynulého tvora není jednoduchý úkol. Vědci už to zkoušeli mnohokrát! Co se změnilo? Dnešní výzkumníci zvážili dinosaury pomocí počítačů a přesných metod měření a modelování objektů. Díky tomu došli k mnohem přesnějším výsledkům než paleontologové minulých generací. Hmotnost pravěkých gigantů byla konečně odhalena.

 

Není překvapující, že rozdílné způsoby odhadu hmotnosti dinosaurů přinesly velmi odlišné výsledky. Například obřímu dlouhokrkému dinosaurovi rodu Brachiosaurus přisuzovali paleontologové hmotnost v rozmezí 15 až 100 tun.

S takovýmto rozpětím by se ale daleko nedostali. K pomoci si proto výzkumníci vzali počítače a přesné metody měření a modelování objektů. Z výsledků je možné odhadnout hmotnost dávno vyhynulých tvorů s větší přesností, než mohli paleontologové minulých generací.

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

Přesná hmotnost dinosaurů

Dosud nejpřesnější údaje poskytuje loni publikovaná práce dvojice vědců pod vedením Nicoláse Campiona z University of New England. Campione s kolegou Davidem C. Evansem nejprve porovnal dvě nejvíce používané metody odhadu hmotnosti dinosaurů a zjistil, že ačkoliv jsou trochu protichůdné, obě poskytují velmi přesné výsledky.

Paleontolog Kenneth Lacovara u končetin Dreadnoughtus schrani, který vážil kolem 54 tun •  Vitor Silva, Nicolás Campione, Wikipedia

Těžcí jako stádo slonů

První metodou je odhad hmotnosti z obvodu stehenní kosti. Protože kosti nohou musí mít určitou velikost, aby unesly různě velké tvory, lze porovnávat obvod stehenních kostí například mezi dinosaury a současnými slony. Tato metoda je velmi přesná a ověřovaná skutečným vážením současných zvířat v průběhu výzkumu.

Druhou metodou je vytvoření počítačového 3D modelu dinosaura a výpočtu jeho objemu a následně i hmotnosti. Zpočátku se zdálo, že obě metody spolu příliš nekorespondují – například u obřího argentinského dinosaura druhu Dreadnoughtus schrani ukázala první metoda odhad mezi 44 a 74 tunami, zatímco druhá jen 27 až 38 tun. A to už je opravdu velký rozdíl!

Nejvyšší dinosauří kostra na světě s výškou 13,2 metru patří druhu Giraffatitan brancai •  Vitor Silva, Nicolás Campione, Wikipedia

Malí dinosauři jsou přesnější

Campione pokračoval v porovnávání dostupných odhadů pro různé druhy dinosaurů. Zjistil přitom zajímavou věc – Dreadnoughtus byl neobvyklý případ, téměř všechny ostatní odhady už k sobě měly mnohem blíž.

Zejména u menších dinosaurů o hmotnosti v řádu stovek kilogramů se výsledky lišily jen o několik kilogramů. Pokud se tedy obě metody používají společně, můžeme se skutečné hmotnosti daných dinosaurů přiblížit více, než to bylo možné kdykoliv dříve.

Rychlý chodec: Nový pohled na tyranosaura

Rychlý chodec: Nový pohled na tyranosaura

Váha tyranosaura rexe

A kolik podle Campioneho vážil slavný masožravý obr Tyrannosaurus rex? Také u tohoto proslulého dinosaura jsme se dosud mohli setkat s ohromným rozptylem v hodnotách odhadů – od 3 do 18 tun. A to je přitom stejné, jako by někdo odhadoval tvoji váhu mezi 10 a 60 kilogramy.

Autoři vědecké studie došli k závěru, že dospělý tyranosaurus vážil v rozmezí 6845 až 7685 kilogramů. Když tyto údaje zprůměrujeme, dostaneme 7265 kg, tedy téměř 7,3 tuny. A to je asi tak stejné jako sedm osobních aut nebo 87 dospělých českých mužů průměrné hmotnosti (83,6 kg) nebo vzrostlý samec slona afrického.

S hmotností přes sedm tun byli tyranosauři těžší než velcí sloni afričtí •  Vitor Silva, Nicolás Campione, Wikipedia

Velikostní rekordman

Největšími suchozemskými tvory všech dob byli sauropodní dinosauři. Někteří vážili tolik, co stádo dospělých slonů. Největším známým dinosaurem je druh Argentinosaurus huinculensis, který žil v době před 95 miliony lety na území dnešní Argentiny. U tohoto giganta, z něhož známe jen několik obřích kostí, činil rozptyl odhadů asi 56 až 119 tun.

Campione a Evans nyní přicházejí s poněkud menším rozpětím 75,1 až 94,7 tuny. Pokud bychom opět přijali průměr, dostaneme necelých 85 tun živé váhy. A to odpovídá téměř 80 automobilům nebo více než 1000 dospělých mužů průměrné hmotnosti.

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

Jak se váží velryba: Drony místo váhy

Jak se váží velryba: Drony místo váhy

Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?

Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud