Plesiosaurus vedle spinosaura? To jako vážně?

Plesiosaurus vedle spinosaura? To jako vážně?
Sdílej
 
Vážně. Podle 100 milionů let starých nálezů fosilií ze Sahary to vypadá, že druhohorní mořští plazi plesiosauři žili i ve sladkých vodách. Stejně jako „obojživelný“ dinosaurus Spinosaurus.  

Kem Kem Beds je geologické souvrství v jihovýchodním Maroku. Před 100 miliony lety tu byla krajina plná záplavových nížin protkaná mnoha vodními toky. V nich zvolna pluli až osmimetroví sladkovodní pilouni, obří lalokoploutvé ryby a bahníci, které lovil jeden z největších známých teropodních dinosaurů – až 15 metrů dlouhý Spinosaurus aegypticus. Spinosaurus, považovaný za jediného skutečně obojživelného dinosaura, však ani zdaleka nebyl jediný predátor, jehož potravou byly zdejší ryby. Konkurovaly mu různé druhy krokodýlů a pravděpodobně i plazi, které jsme dosud považovali za výlučně mořské živočichy – dlouhokrcí plesiosauři  vybavení čtveřicí „tučňáčích“ ploutví. Právě ti, kteří se stali předobrazem lochneské příšery.

Britsko-marocký tým vědců totiž nyní popsal malý druh plesiosaura z čeledi Leptocleididae, který žil v Kem Kem v období křídy. Fosilní kosti a zuby patří nejméně dvěma jedincům – asi 3 metry dlouhému dospělci a 1,5 metru dlouhému mláděti. Oba dva podle vědců žili v říčním prostředí bok po boku s žábami, želvami, krokodýly a samozřejmě i zdejšími vrcholovými predátory spinosaury.

Zajímavé jsou zejména zuby plesiosaurů. Nesou totiž stejné známky silného opotřebení jako zuby místních spinosaurů, kteří se živili velkými a notně opancéřovanými rybami. Vědci předpokládají, že do stejného typu kořisti zatínali zuby i tito říční plesiosauři.

Umělecká představa spinosaura (vlevo) a plesiosaura (vpravo) v říčním prostředí. •  Dr Nick Longrich/University of Bath

Žili plesiosauři jako říční delfíni?

Fosilie plesiosaurů z Kem Kem jsou důkazem o tom, že tito mořští plazi byli schopni tolerovat i sladkou vodu. A to nejen jako současní žraloci a velryby, kteří občas zaplouvají hluboko do ústí řek, ale zřejmě spíš jako sladkovodní delfíni, kteří tráví ve sladkovodním prostředí celý svůj život.  Nasvědčovala by tomu i velikost těchto plesiosaurů, kteří ve srovnání s největšími zástupci své skupiny – až 15 metrů dlouhými monstry – vypadali jako trpaslíci. Malá tělesná velikost však byla v říčním prostředí výhodnější, protože jim dovolovala lovit i v mělkých a na ryby velmi bohatých vodách.

Nový objev: Plesiosauři žili jako delfíni

Nový objev: Plesiosauři žili jako delfíni

Španělský plesiosaurus: Nově objevená "baculka"

Španělský plesiosaurus: Nově objevená "baculka"

Nekonečné záhady Loch Ness: Skrývá se v jezeře příšera?

Nekonečné záhady Loch Ness: Skrývá se v jezeře příšera?

Jak plavali plesiosauři: Druhohorní plazi „létali“ pod hladinou

Jak plavali plesiosauři: Druhohorní plazi „létali“ pod hladinou

 

Články odjinud