Byly objeveny dva nové druhy lemurů

Byly objeveny dva nové druhy lemurů
Sdílej
 
Němečtí biologové objevili na Madagaskaru hned dva nové druhy lemurů. Počet dosud známých druhů těchto ohrožených zvířat se tak zvýšil na 49.

Ostrov Madagaskar bývá občas přezdíván také „Osmý kontinent“, a to proto, že se zde díky izolované geografické poloze po tisíce let odděleně a vyvíjela celá řada zvířat a rostlin, které nikde jinde na světě nenajdete.

Nové druhy byly objeveny důkladnou morfologickou a genetickou analýzou jednotlivých druhů. Jedná se o velmi vzácný objev, který překvapil dokonce i biology, kteří ho učinili.
První druh nové poloopice, Mirza zaza, je velký asi jako veverka šedá a má huňatý ocas. Odborníci ho objevili, když zkoumali populaci lemurů, o níž se dříve domnívali, že celá patří k jednomu druhu.
Další druh lemura byl překvapivě nalezen v přírodní rezervaci Andasibe, o které se předpokládalo, že je jednou z nejlépe zmapovaných oblastí Madagaskaru. Tato nová poloopice je jen o něco málo větší než myš, má krátké zaoblené uši a bílý proužek na čumáku. Dostala latinské jméno Microcebus lehilahytsara.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud