Zvířata, která zapomněla vyhynout

Zvířata, která zapomněla vyhynout
Sdílej
 
Asteroid, který před 65 miliony lety narazil do Země, nezahubil dinosaury přímo - vyhynuli spíš na následky tohoto dopadu. Přežili pouze živočichové, kteří se dokázali ukrýt před požáry či záplavami, naučili se hledat nové zdroje potravy a přizpůsobili se změnám podnebí. I dnes žijí zvířata, která zapomněla vyhynout a pamatují éru, kdy dinosauři vládli Zemi.

 

Srážka asteroidu se Zemí se stala dinosaurům osudnou. Její následky přežili pouze živočichové, kteří se přizpůsobit dramaticky proměněným podmínkám. V průběhu dalších milionů let se vyvíjeli, měnili a vymírali. Původní druhy, které katastrofu přežily, tak byly postupně nahrazeny jinými, vývojově pokročilejšími.

Ale příroda není dokonalá a tak to vymírání starších druhů nedotáhla do důsledků. Dodnes proto na Zemi přežívají živočichové, kteří pamatují éru dinosaurů.

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Krokodýli před dinosaury

Křehké vážky patří k nejstarším zástupcům hmyzu - v téměř nezměněné podobě už tady žijí 300 milionů let! Viděly první obojživelníky vylézat na souš, zažili vládu dinosaurů, přežili i jejich zánik. Stejně starou skupinou hmyzu jsou i nepříliš oblíbení švábi.

Před 240 až 220 miliony lety - tedy o pár milionů let dříve, než se vlády na Zemi ujali dinosauři, se ve vodách objevili krokodýli. Už tenkrát se podobali těm dnešním, jen byli mnohem větší, ti nejdelší měřili až 18 metrů, zatímco nejvtší ze současných druhů, krokodýl mořský, může měřit maximálně 10 metrů.

krokodýl •  archiv ABC

Najstarší zvířata na Zemi

V hlubinách Indického oceánu žije zvláštní hlavonožec, který ukrývá své tělo ve spirálovité schránce podobné hlemýždí. Loděnka hlubinná je skutečná „živá zkamenělina“, je totiž jedním z posledních zástupců amonitů, hlavonožců, kteří žili na Zemi před 500 miliony let. Půvabné loděnky tak pamatují doby, kdy v mořích začali vznikat první obratlovci a pevniny byly ještě pusté, bez života.

Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo

Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo

Již 400 milionů let žijí na Zemi štíři. Ale zatímco současné druhy jsou výlučně suchozemské a největší z nich nepřesahují délku 20 cm, pravěcí štíři měřili i několik desítek centimetrů a žili ve vodě. Štíři nejenže přežili všechny katastrofy, které Zemi postihly, ale pravděpodobně přežijí i mnohé budoucí - štíři jsou totiž mimořádně odolní, neublíží jim dokonce ani radioaktivní záření.

Zub prehistorického žraloka Carcharodon megalodon ve srovnání se zubem žraloka bílého (Carcharodon carcharias) •  archiv ABC

Přežili i žraloci

První žraloci se na Zemi objevili už před 350 miliony let. O 200 milionů let později se v mořích začaly objevovat druhy, které se od těch současných liší jen velikostí - aby přežili ve vodách plných obrovských mořských plazů, dorůstali mnohem větších rozměrů. Nejbližší příbuzný až osmimetrového žraloka bílého tenkrát měřil o plných deset metrů víc. Rozdíl byl - jak vidíte na obrázku - i ve velikosti jejich zubů.

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Konec megalodona: Proč vymřel nejděsivější žralok

Žijí nestvůry? Hledání skutečných draků, živých dinosaurů a příšer

Žijí nestvůry? Hledání skutečných draků, živých dinosaurů a příšer

 

Články odjinud