Arcimoto: Záchranář na třech kolech

Arcimoto: Záchranář na třech kolech
Sdílej
 
Jak se bojuje za lidské životy v 21. století? Na superrychlém elektrickém vozítku!

 

Arcimoto sídlí v americkém Oregonu. Vyrábí mrštné elektrické tříkolky a nyní představilo nový model pro hasiče a záchranáře. Jmenuje se Rapid Responder, což bychom mohli česky přeložit jako Stroj pro rychlou reakci. Má totiž pomáhat zejména při bleskových akcích, kdy se hraje o každou vteřinu.

Městský akrobat Arcimoto

Konstruktéři z Arcimoto věří, že Rapid Responder představuje ten nejrychlejší a nejefektivnější způsob dopravy pro záchranáře v rušných velkoměstech. Zatímco velké stroje musí pečlivě manévrovat a v ucpaných křivolakých ulicích se často i zaseknou, malý elektromobil se dostane všude. Navíc se obejde bez hluku a výfukových plynů, což může alespoň trochu ulevit špinavému městskému ovzduší.

Arcimoto vyrábí mrštné elektrické tříkolky •  Arcimoto

Skútr na třech kolech

Záchranáři dnes pro podobné případy používají skútry. Tříkolka se ale ukazuje jako lepší řešení: Na místo se dostane stejně rychle, jenže uveze ne jednoho, ale hned dva lidi. Zadní část vozítka pak slouží jako nákladní prostor pro lékárničku, hasicí přístroje a další potřebné pomůcky, které skútry kvůli své konstrukci nemají šanci převézt. Své přednosti má v tomto případě i elektromotor. Přestože je tříkolka Arcimoto lehká, nejde o žádné chrastítko. Okamžitě akceleruje, dosáhne rychlosti až 120 km/h a na jedno nabití dokáže pokrýt oblast v okruhu až 160 km.

Arcimoto představilo nový model pro hasiče a záchranáře •  Arcimoto

Ostré záchranářské zkoušky

Rapid Responder má velmi dobré jízdní vlastnosti díky tomu, že baterie uchovává v podlážce pod nohama záchranářů. Tříkolka má tak nízko posazené těžiště a v zatáčkách nebo při městském kličkování sedí na vozovce přibitá jako závoďák. Rapid Responder právě teď testují záchranáři v Oregonu a Kalifornii, v ostrém provozu se objeví příští rok. Podle všeho to vypadá, že v budoucnu nebudou hasiči a ambulance využívat jen klasická terénní auta a náklaďáky. Budou mít naopak pestrou flotilu vozidel a podle konkrétní situace si vyberou ten nejlepší dopravní prostředek.

Arcimoto dokáže postavit i malý náklaďák, kterému říká Deliverator •  Arcimoto

Náklaďák na pizzu

Arcimoto ovšem nevyrábí jen auta pro hasiče a lékaře. Na podvozek tříkolky dokáže postavit i malý náklaďák, kterému říká Deliverator neboli česky Doručovatel. Pokud žijete ve větším městě, určitě jste si všimli, že ulicemi neustále krouží spousta aut s dovážkou obědů, nákupů a zboží z e-shopů - třeba by dovezl i nové ábíčko. Deliverator chce nabídnout čistší a tišší řešení právě pro takové situace. Namísto sedadla pro druhého cestujícího má tříkolka nákladní prostor jako malý náklaďák. Slouží k převozu zboží na krátké vzdálenosti. Používat ho mohou třeba pizzerie, květináři, pošťáci nebo rozvoz potravin.


Arcimoto Rapid Responder

Arcimoto Rapid Responder je záchranář na třech kolech •  Arcimoto

Max. rychlost: 120 km/h

Dojezd: 160 km

Typ baterie: Li-Ion NMC

Doba nabíjení: 4–8 hodin

Švédsko-rakouský boj s ohněm

Víte, kde se vyrábí nejvíce hasičských vozů na světě? V rakouském městečku Leonding. Sídlí zde přední výrobce jménem Rosenbauer, který pomůcky pro likvidaci požárů vyrábí už déle než 150 let. Nyní se chystá na novou éru technologií i proměn našeho světa. Věří, že klimatické změny a stěhování lidí z venkova do velkoměst přinesou nové problémy a rizika při hašení ohňů. Spojil se proto se švédským Volvem a společnými silami vyvinuli požární vůz nové generace. Pohání ho elektromotor a na rozdíl od současných mastodontů má být obratnější, tišší, čistší a efektivnější.


Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Kamion Golem: Ostrov bezpečí při hromadných neštěstích

Kurýr budoucnosti: Renault EZ-PRO

Kurýr budoucnosti: Renault EZ-PRO

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

 

 

Články odjinud