Apollo 11: Z místa startu se léta do vesmíru i dnes

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Noha Neila Armstronga se povrchu Měsíce dotkla 21. července 1969. Mise Apolla 11 ale odstartovala už 16. července, kdy se k nebi vydala obří raketa Saturn V.

 

Obří raketa Saturn V měla na výšku přes 110 metrů a hmotnost skoro 3000 tun. Do vesmíru startovala z Mysu Canaveral ze startovacího komplexu LC-39A. Startovací komplex (Launch Complex) 39 je ve skutečnosti tvořen hned třemi odpalovacími místy. Nejslavnější jsou LC-39A a LC-39B.

Z komplexu 39A startovaly všechny mise Apolla. Později se odtud vydávaly do vesmíru americké raketoplány a nyní má startovací komplex pod palcem soukromá firma SpaceX. Na začátku roku odtud vyletělo auto do vesmíru na raketě Falcon Heavy na dráhu vedoucí až k Marsu.

Startovací plošina: Cesta člověka do vesmíru •  NASA

Apollo byl teprve začátek

Ani sousední startovací komplex 39B ale nezeje prázdnou. Probíhají na něm přípravy na první start nové americké superrakety SLS. Na konci srpna NASA vyvezla na rampu odpalovací plošinu s odpalovací věží, která je dvakrát vyšší než Petřínská rozhledna. K věži bude raketa SLS připojena. Astronauti budou z věže nastupovat do lodi Orion, kterou bude SLS dopravovat k budoucí vesmírné stanici u Měsíce.

Přeprava odpalovací plošiny má jednu souvislost s Apollem. Raketa SLS se stejně jako Saturn V a raketoplány "smontuje" v obří montážní hale nacházející se několik kilometrů od startovacího komplexu. Na rampu pak raketu i s odpalovací plošinou vyveze obří pásový přepravník.

NASA na konci srpna vyzkoušela modernizovanou verzi přepravníku, který je ve službách kosmické agentury od dob Apolla. Není to žádný drobeček. Rozměry přepravníku jsou 35 x 40 metrů a jeho hmotnost 2720 tun. Přepravník se pohybuje po speciální cestě z drceného říčního kamene. Jeho rychlost je doslova šnečí. S nákladem jede rychlostí asi 1,6 km/h.


Neil Armstrong: První člověk na Měsíci

Neil Armstrong: První člověk na Měsíci

Papírová historie #15: Apollo v ABC

Papírová historie #15: Apollo v ABC

Vzhůru na Měsíc! První pořádné panorama od roku 1972

Vzhůru na Měsíc! První pořádné panorama od roku 1972

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

 

Články odjinud