Vesmírná loď Starhopper vizionáře Elona Muska se utrhne ze řetězů

Vesmírná loď Starhopper vizionáře Elona Muska se utrhne ze řetězů
Sdílej
 
Elon Musk a SpaceX bleskově upalují do kosmického prostoru. Testovacím zážehem prošel nedávno i prototyp lodi s názvem Starhopper, který má za úkol vyzkoušet technologie pro kosmickou loď Starship.

 

Kosmickou loď s jednoduchým označením Starship (55 metrů na délku a 9 metrů na šířku) vynese do vesmíru opakovaně použitelná raketa Super Heavy. Tomu ale samozřejmě musí předcházet spousta testů. Jedním z nich byla i zkouška motoru Raptor, která se odehrála v dubnu 2019 na testovacím polygonu v americkém Texasu.

Test nádrže

Než došlo k ostrému testu, musely být ozkoušeny nádrže pro palivo. V provozu jsou naplněné hořlavou směsí kyslíku a metanu, z důvodu bezpečnosti se ale předtím jejich těsnost a odolnost testuje nehořlavým dusíkem. Když uteče, nestane se vůbec nic. Technici tak přišli na problémy s ventily, které zamrzaly.

Před testem jednoho z vyrobených motorů Raptor •  SpeceX

Nepodpal si nohy!

Další testy a samozřejmě opravy probíhaly v březnu. Tehdy také dorazil motor Raptor, který byl namontován na konstrukci Starhopper. Pak už nechybělo nic, co by bránilo zkoušce samotného motoru. Ta proběhla na prosté betonové ploše, což je možná pro fanoušky kosmonautiky trochu překvapivé. Většinou jsou totiž pod motory na testovacím polygonu díry nebo lépe řečeno šachty, kterými mohou unikat horké plyny. Ty by totiž jinak mohly poničit nohy, na kterých raketa stojí, případně beton pod ní. Elon Musk na dotaz fanouška připustil, že je to možné.

Testování probíhá na speciální ploše v americkém Texasu •  SpeceX

Starhopper je fešák bez čepice

Možná jste si všimli, že Starhopper přišel o svoji špičku, která mu dodávala takový trochu "retro" vzhled. Ta byla poškozena silným větrem, což ale nijak zvlášť nevadí, měla spíše úlohu jakéhosi aerodynamického krytu a při testování motoru nehrála nijak zásadní roli.

Starhopper už bez špičky, nahoře z něj vykukuje vršek tlakové nádrže na palivo •  SpeceX

Zkus si to, ale jen kousek!

A teď se konečně dostaneme k nejdůležitější události – k zážehu Raptora. Samotné zažehnutí trvalo jen asi dvě až tři vteřiny a Starhopper při něm samozřejmě nikam neuletěl, ačkoliv i jen jeden motor by na malý let stačil. Důvodem byla pevná lana, která mu dovolila jen malinko poskočit a ukázat, že síly má dost. S dobývám vesmíru se musí opatrně a krok po kroku. Namísto testovacího zážehu udělat rovnou testovací let, klidně i hodně krátký, by bylo krajně nezodpovědné a nebezpečné.

Zkušební zážeh motoru Raptor trval jen asi tři sekundy •  SpeceX

Těšíme se na pokračování

Krátké lety samozřejmě brzy přijdou, protože další zkoušky jsou již nyní v přípravě. Po nich přijdou na řadu trochu delší lety, a pak takové, na které bude Starhopper potřebovat více motorů Raptor. SpaceX je stíhá vyrábět tempem zhruba jeden za týden.

Přečtěte si také:


Kolonizace Marsu: Motory pro let na Rudou planetu se osvědčily

Kolonizace Marsu: Motory pro let na Rudou planetu se osvědčily

Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy

Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Na kole do Benátek: Jak daleko si troufnete?

Na kole do Benátek: Jak daleko si troufnete?

 

Články odjinud