Noční obloha s UFO? Nebo satelity Elona Muska? Víme, kdy a kde je sledovat

Noční obloha s UFO? Nebo satelity Elona Muska? Víme, kdy a kde je sledovat
Sdílej
 
Pokud jste se v poslední době dívali z okna na noční oblohu nebo jste se večer procházeli, možná jste spatřili několik pruhů jasného světla osvětlujícího oblohu. Oslnivý shluk světýlek mohl vyvolat otázky ohledně mimozemského života, nicméně podivné třpytky podobné UFO byly ve skutečnosti satelitní flotilou Starlink Elona Muska. Kde je můžete sledovat?

 

Elon Musk je jedním z nejsledovanějších podnikatelů současnosti. Založil kosmickou společnost SpaceX a na oběžnou dráhu by chtěl postupně vynést až 42 tisíc satelitů pro přenos datových služeb a internetu. Pokrytí by se tak dostalo i do míst, kde dosud není a signál by tak byl přenášen doslova po celé Zemi. Dnes je internetovým připojením pokryto téměř 60% světové populace.

Starlink: Hvězdná podívaná každý večer

V současné době vypustila společnost SpaceX už téměř 500 satelitů Starlink a bylo tak možné na noční obloze pozorovat několik „vesmírných vláčků“. Jednotlivé satelity jsou na zemskou orbitu vypouštěny v dávkách po 60, přičemž první série byla vyrazila již 24. května 2019 a ty poslední byly dobře viditelné ve větší části Evropy. Když nepůjdete spát hned po Večerníčku a nebude zrovna pod mrakem, můžete další „vláčky“ pozorovat v souhvězdí Malého medvěda a Velké medvědice téměř každou noc. Aktuální časy a pozice nově vypouštěných satelitů umožňuje sledovat řada aplikací a webů zaměřených na astrologii. My vám přinášíme ty nejlepší z nich.

Elon Musk: Vizionář pro 21. století

Elon Musk: Vizionář pro 21. století

Findstarlink

Oblíbeným webem je Findstarlink.com, kde mohou uživatelé vidět načasování, kdy a kde bude Starlink s největší pravděpodobností vidět příště. Stačí jednoduše navštívit web a zadat svou polohu nebo místo, u kterého se nacházíte, a zobrazí se datum a čas, kdy budou satelity viditelné ve vámi zadané oblasti. Dozvíte se jejich název, přesnou dobu viditelnosti i polohu a nadmořskou výšku, ve které je možné je sledovat. V odkazu Live map je pak možné zobrazit, nad kterou částí zeměkoule se satelity Starlink aktuálně nacházejí.

Video: Satelity Starlink vylétají na oběžnou dráhu

Find Starlink Satellites

Aplikace Find Starlink Satellites je oficiální mobilní verzí webu findstarlink.com pro chytré telefony. Je k dispozici jak pro operační systém Android tak iOS. Pokud aplikaci povolíte přístup k vaší poloze, dozvíte se časy viditelných přeletů satelitních vláčků a „připomínáček“ vás upozorní půl hodiny před začátkem pozorování. Aplikace funguje také offline.

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

See A Satellite Tonight

Na noční obloze nejsou k vidění jen satelity Starlink, ale také mnoho dalších. Ty je možné pozorovat ve webové aplikaci na těchto stránkách. Pokud stránce povolíte přístup k poloze nebo zadáte vaši lokaci, načtou se informace o všech viditelných družicích ve vašem okolí. Je možné zobrazit průlet satelitů z konkrétního místa se zobrazením reálné pozice ze street view. Můžete tedy vidět, jak poletí satelity přímo nad střechou vašeho domu. Ke každému ze satelitů je zobrazen datum a čas průletu, vizualizace dráhy satelitu v čase ze země i z vesmíru a odkaz do veřejných databází, ze kterých je možné vyčíst podrobnosti k jednotlivým satelitům. Novinkou je i možnost nechat si připomenout průlet konkrétního satelitu a nepřijít o jeho pozorování venku.

Satelity Starlink přelétají nad argentinským Buenos Aires •  BugWarp/Wikipedia

Satellite Tracker by Star Walk

S aplikací Satellite Tracker by Star Walk můžete snadno zjistit, kde lze vidět jakýkoli satelit z různých míst na světě a získat přesnou předpověď jeho průchodu po obloze. Tato aplikace byla vytvořena speciálně pro snadné a pohodlné satelitní sledování v reálném čase a zahrnuje např. informace o Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), Starlink Satelitech, SpaceX Crew Dragon (Dragon 2), ADEOS II, Genesis I, Genesis II, Hubblovu vesmírném teleskopu a dalších. Nadprůměrné a líbivé je i grafické zpracování této appky, které ji činí ještě atraktivnější. Aplikace je vytvořena od vývojářů úspěšné astronomické aplikace Star Walk, vítěze soutěže Apple Design Award 2010 a je k dispozici jak pro Android tak operační systém iOS.

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Starship: Loď pro let na Mars

Starship: Loď pro let na Mars

 

Články odjinud