Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?
Sdílej
 
Vesmírná agentura NASA počítá s vybudováním orbitální stanice na oběžné dráze Měsíce s názvem Gateway, v překladu tedy Brána. Nepůjde o obří kolos, jako je Mezinárodní vesmírná stanice, ale o malý vesmírný přístav s moduly pro základní výzkum a pobyt astronautů. Cesta zpátky na povrch naší oběžnice tedy povede přes měsíční bránu. Pro první let ale nebude brána otevřená.

 

Stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce je tak náročný projekt, že do stavby jsou kromě NASA zapojeny i další vesmírné agentury. V budoucnu má být Gateway přestupní stanicí pro let člověka na povrch Měsíce. Člověk by na Měsíci měl opět stanout v roce 2024, ale v té době nemusí být stanice hotová. První let se tak zřejmě bez Gateway obejde.

Tři lety Orionu

Nedávno jsme oslavili 50 letí od přistání prvního člověka na Měsíci. Bylo to v rámci programu Apollo, na který nyní navazuje program Artemis. Stejně jako u Apolla se nebude hned při prvním letu přistávat na povrchu. Kosmická loď Orion nejdříve naši oběžnici dvakrát obletí, nejprve bez posádky a následně s astronauty. Při misi Artemis 3 by se už měl člověk dostat na povrch.

Nová éra a staré způsoby: Jak budou přistávat budoucí kosmické lodě?

Nová éra a staré způsoby: Jak budou přistávat budoucí kosmické lodě?

Příští stanice: Měsíc

Podle původních plánů doletí Orion s astronauty ke Gateway. Stanice by měla obíhat ve vzdálenosti 3 až 70 tisíc kilometrů od povrchu, na Měsíc to bude tedy ještě pořádný kus cesty. Pro její zvládnutí astronauti využijí přeletový modul a vydají se nejdříve k lunárnímu modulu na nižší oběžné dráze Měsíce. Samotný lunární modul by měl přistávací a odletovou část, jako tomu bylo u Apolla. Do jeho vývoje se mají zapojit z velké části soukromé firmy, jako je Boeing nebo Lockheed Martin a další, které již představily první návrhy, ale zatím z nich nebyl vybrán konkrétní dodavatel.

Návrh lunárního modulu od společnosti Lockheed Martin •  Lockheed Martin

První let Gateway vynechá

Ředitelem pilotovaných letů NASA se vloni stal Doug Loverro a přinesl s sebou změny. Okamžitě začal program Artemis zjednodušovat. Jeho cílem je minimalizovat možné komplikace. Jednou z nich je právě Gateway, která by nemusela být v roce 2024 hotová. První let na Měsíc se tak nejspíše uskuteční bez Gateway, ale zatím nevíme, jak bude probíhat.

Kosmonautika 2021: Od návratu na Měsíc po obří dalekohled

Kosmonautika 2021: Od návratu na Měsíc po obří dalekohled

Samotná Gateway nemá být jen přestupní stanicí pro další lety k Měsíci. Člověk se na ní má naučit žít mimo oběžnou dráhu Země a připravovat se na let k Marsu. Vybrány už byly první dva experimenty. Evropský soubor experimentů se bude věnovat ochraně astronautů před škodlivým zářením z vesmíru, což bude při letu k Marsu velký problém. Americký experiment se zaměří na studium slunečního záření.

Konfigurace stanice Gateway

Takto mají vypadat moduly vesmírné základny na oběžné dráze Měsíce po roce 2026.

Konfigurace vesmírné stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce •  Infografika: ABC

1. Iontový pohon PPE využívá elektrickou energii urychlující jádra xenonu, která jsou pak vypouštěna ven z trysky.

2. Evropský modul ESPRIT, ve kterém budou zásoby xenonu, vědecké experimenty, komunikační systémy a také přechodová komora pro přenesení experimentů do otevřeného kosmu.

3. Obytný modul iHAB, který dodá Japonsko a Evropská kosmická agentura. Společně s HALO má vytvořit prostor o objemu 125 metrů krychlových.

4. Americký servisní modul.

5. Dálkově ovládané robotické rameno pro manipulaci s předměty a jednoduché opravy.

6. Základní obytný modul HALO, ve kterém může čtyřčlenná posádka pobývat až jeden měsíc. Modul zajistí všechny životní funkce pro posádku i komunikaci.

7. Modul pro logistiku (ukládání zásob) bude také doplněn o robotickou ruku (5), kterou vyrobí Kanada.

8. Servisní sekce lodi Orion, ve které jsou uložené zásoby, materiály a nástroje.

9. Obytná část Orionu s astronauty.

10. Přechodová komora pro výstupy astronautů do otevřeného kosmu.

Možná podoba soukromých sond pro dopravu experimentů na Měsíc, Nova-C je uprostřed •  NASA, SpaceX

Pokusy tam dole

Američané z NASA si u soukromých firem objednali i dopravu experimentů na povrch Měsíce. Zjistí tak důležité informace pro vývoj nových technologií pro program Artemis. Apollo 11 přistálo před 50 lety v Moři klidu, návrat na Měsíc začne v Oceánu bouří. V říjnu příštího roku tam má přistát sonda Nova-C od společnosti Intuitive Machines, která ponese až 100 kg vědeckých přístrojů.

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

 

Články odjinud