Nový objev občanské vědy: Podivní trpaslíci ve vesmíru

Nový objev občanské vědy: Podivní trpaslíci ve vesmíru
Sdílej
 
Nadšenci do výzkumu za hranicemi Země našli ve vesmíru dva podivné hnědé trpaslíky. Vědci tak díky novému objevu občanské vědy mohou lépe pochopit, jak vypadal vesmír v době, kdy měl „jen“ pár miliard let.

 

Na internetu dnes můžete velmi snadno pomoci vědcům a stát se třeba spoluautory vědecké studie. Nejsou k tomu potřeba žádné znalosti a ani speciální programy. Družice, sondy a dalekohledy chrlí velké množství dat, ve kterých se ukrývá spousta neodhalených tajemství vesmíru. Můžete pomoci s výzkumem asteroidů nebo třeba hledat planety u cizích hvězd. O některých projektech jsme nedávno psali tady.

Občanská věda a Planeta Devět

Jedním z projektů tak zvané občanské vědy je Backyard Worlds: Planet 9. Jak už název napovídá, hlavním cílem je nalezení Planety Devět. Vědci se domnívají, že daleko za Plutem obíhá devátá planeta Sluneční soustavy, která je mnohem hmotnější než Země. Zatím jsme ji nenašli, její existenci vědci předpovídají na základě gravitačního vlivu planety na vzdálené asteroidy.

Backyard Worlds: Planet 9 se snaží najít Planetu Devět ve snímcích z družice WISE. Je vám tento název povědomý? A co Neowise? Jmenuje se takhle jasná kometa, kterou jste možná viděli nad severním obzorem. Kometu objevila družice WISE v rámci své nové mise.

Lovec asteroidů a hnědých trpaslíků

Lovec asteroidů a hnědých trpaslíků

Objev hnědých trpaslíků

Občanští vědci ale pracují s trochu staršími daty a zatím Planetu Devět nenašli. Objevili však něco jiného. Dva hnědé trpaslíky s označením WISEA 1810–1010 a WISEA 0414–5854.

Hnědí trpaslíci jsou objekty mimo Sluneční soustavu o hmotnosti 13 až asi 80 Jupiterů. Mají větší hmotnost než planety, ale menší než hvězdy, takže se v jejich jádru nikdy nezažehnou termonukleární reakce. Kvůli tomu objekt nespotřebuje své „palivo“, takže tyto objekty žijí věčně. Bohužel se špatně hledají, protože vyzařují jen málo záření.

Družice WISE odstartovala v prosinci 2009 •  NASA/JPL-Caltech

Vesmírní staříci

Hnědé trpaslíky nacházíme od poloviny 90. let a známe jich už poměrně hodně. Nově objevení trpaslíci jsou ale trochu podivní. Mají hmotnost asi 75 Jupiterů, teplotu kolem 1000 °C, ale především neobsahují žádné kovy.

Ve vesmíru jsou nejběžnější dva prvky: Vodík a hélium. Všechny ostatní prvky označují vědci jako kovy. Vznikly uvnitř hvězd a dostaly se do kosmického prostoru při výbuších supernov.

Hnědý trpaslík - ilustrace •  NASA/JPL-Caltech

Pokud hnědí trpaslíci neobsahují kovy, znamená to, že vznikli v době, kdy byl vesmír ještě „čistý“ bez většího množství kovů. Oba hnědí trpaslíci tak budou velmi staří, vědci odhadují, že mají kolem 10 miliard let.

Objevy občanské vědy

Vědci tak díky občanské vědě mohou pronikat do tajů a lépe chápat vesmír před miliardami let. V minulosti se díky vesmírným nadšencům podařilo najít například planetu se dvěma slunci (PH1) nebo hvězdu, jejíž jasnost klesá z neznámých důvodů (Tabbyina hvězda).

3D mapa blízkých hnědých trpaslíků

3D mapa blízkých hnědých trpaslíků

Co jsou nekroplanety? Mrtvé planety se staly novým oborem astronomie

Co jsou nekroplanety? Mrtvé planety se staly novým oborem astronomie

Sousedé našeho Slunce: Nejbližší vesmír je stále tajemný

Sousedé našeho Slunce: Nejbližší vesmír je stále tajemný

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

 

Články odjinud