Historická mise Space X: Loď Crew Dragon se vrátila na Zemi

Historická mise Space X: Loď Crew Dragon se vrátila na Zemi
Sdílej
 
V neděli večer přistála do Mexického zálivu kosmická loď Crew Dragon. Šlo o první přistání soukromé kosmické lodě s lidskou posádkou v historii. Do vesmíru ji vyslala soukromá společnost SpaceX podnikatele a vizionáře Elona Muska společně s NASA. Poprvé od poloviny 70. let také přistáli dva astronauti úspešně na moři.

 

NASA se nyní soustředí na opětovné dobytí Měsíce, a proto přenechává dopravu nákladu a astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) soukromým firmám. V neděli 2. srpna večer se na Zemi vrátila vůbec první soukromá kosmická loď. Crew Dragon od společnosti SpaceX přistála do vln Mexického zálivu. Na palubě byla dvojice astronautů – Douglas Hurley a Robert Behnken.

Crew Dragon: Návrat domů

Celý manévr začal už v noci ze soboty na neděli, kdy se Crew Dragon odpojil od ISS a odlétl od ní do bezpečné vzdálenosti. Přibližně hodinu před přistáním se od Crew Dragonu odpojil tzv. trunk, což je válcová část se solárními panely.

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

V 19:56 se zažehly motory, které pozměnily dráhu lodě tak, že si to zamířila do atmosféry. Do ní vstoupila ve 20:36. O měkké přistání se postaraly padáky. K přistání na vodní hladině došlo ve 20:48. Poté vyzvedla Crew Dragon námořní loď SpaceX, která celou kabinu vytáhla na palubu. Teprve poté posádka vystoupila.

Přistávání kosmických lodí

Loď Crew Dragon přistála do vody – naposledy se tak stalo v roce 1976, když letěla posádka Sojuzu 23 k orbitální stanici Saljut 5. Mise ale byla předčasně ukončena a zcela podle plánu neproběhlo ani přistání. Sojuz dosedl na částečně zamrzlé jezero Tengiz. Sověti a později rusové upřednostňovali přistávání na pevnině a jednalo se o první a poslední ruské přistání do vody.

Američané do vody přistávali častěji. Už jejich první vesmírné mise končily v moři. Platilo to také pro pro lodě Apollo, které létaly mimo jiné k Měsíci. K poslednímu přistání Apolla došlo v roce 1975, což bylo až do Crew Dragonu také poslední americké přistání na moři

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Space X: Demonstrační mise

Současná mise Crew Dragonu byla demonstrační. Cílem bylo vyzkoušet vesmírnou loď a ukázat NASA, že vše funguje, jak má. Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley strávili na ISS celkem 63 dní, během kterých se rozhodně nenudili. Připojili se ke stálé posádce, kterou tvořil jeden Američan (Chris Cassidy) a dva Rusové. Podíleli se na vědeckých experimentech i údržbě stanice.

Behnken navíc společně s Cassidym uskutečnil čtyři výstupy do otevřeného kosmu, během kterých se měnily baterie ISS. Staré nikl-vodíkové nahradily nové lithium-iontové. Posádka Crew Dragon oblétla celkem 1024krát Zemi, což je asi 43 milionů kilometrů.

Bob Behnken při výstupu do kosmu •  NASA

Budoucnost Crew Dragon

Crew Dragon by se měl letos vydat k ISS ještě jednou. Se startem se počítá na podzim. Na palubě už bude regulérní posádka ISS – tři Američané a Japonec.

Při následném letu v příštím roce poletí na palubě Crew Dragonu také první Evropan – Francouz Thomas Pesquet. Evropská kosmická agentura otevírá jednou za pár let výběrové řízení, a protože je Česká republika členem, mohl by teoreticky v sedačce Crew Dragonu v budoucnu sedět i Čech.

Kromě SpaceX chystá kosmickou loď také Boeing. První let bez posádky jeho Starlineru neproběhl zcela podle plánu, takže si to bude muset Boeing letos ještě zopakovat. S prvním pilotovaným letem se počítá v příštím roce.

Dovolená na oběžné dráze? Vesmírné hotely možná už brzy

Dovolená na oběžné dráze? Vesmírné hotely možná už brzy

Vesmírná loď Starhopper vizionáře Elona Muska se utrhne ze řetězů

Vesmírná loď Starhopper vizionáře Elona Muska se utrhne ze řetězů

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

 

Články odjinud