Lunar Cruiser: Na Měsíc vyjede auto od Toyoty!

Lunar Cruiser: Na Měsíc vyjede auto od Toyoty!
Sdílej
 
Chcete se projet po Měsíci? Nejste sami. A řešení přichází, i když ho zatím využijí především astronauté. Japonská kosmická agentura (JAXA) se spojila s automobilkou Toyota na konstrukci specializovaného měsíčního vozidla a výsledkem je Lunar Cruiser. Ano. Po povrchu Měsíce budou lidé jezdit v autě od Toyoty. 

 

Název terénního auta pro jízdu po Měsíci Lunar Cruiser odkazuje na na slavný automobil Land Cruiser, který Toyota vyrábí od roku 1951. Prototyp auta pro naši oběžnici chtějí mít inženýři hotový v příštím roce. Poté začnou testy, a pokud půjde vše dobře, mohl by Lunar Cruiser jezdit po Měsíci okolo roku 2027.

Skutečné auto na Měsíci

Lunar Cruiser rozhodně nebude tradiční měsíční rover pro průzkum okolí. Půjde o skutečné auto, které dokáže po povrchu Měsíce ujet tisíce kilometrů. Jeho velikost bude srovnatelná s mikrobusem: Na délku měří 6 metrů a dovnitř se vejdou dva astronauti. V nouzové situaci, což může být třeba evakuace porouchaného Lunar Cruiseru, se dovnitř vejdou i čtyři lidé.

Posádka bude moci pobývat v Lunar Cruiseru bez skafandrů, což znamená, že najdete přechodovou komoru, aby bylo možné nastupovat z povrchu Měsíce, na kterém samozřejmě skafandr nutný je. Současně to ale komplikuje vývoj auta, protože bude muset být bezpečné a schopné udržovat životní podmínky. Bude to vlastně kosmická loď na kolech!

Toyota si pomýšlí na měsíční výlety autem •  Profimedia.cz

Lunar Cruiser pojede na vodík

Lunar Cruiser si bude pomáhat ve výrobě elektrické energie solárními panely, ale hlavním zdrojem se stanou vodíkové články. Je to logická volba. Pohon na solární energii by byl složitý. Na roveru by musely být velké panely, které by bylo nutné dlouho dobíjet.

Zprávy z NASA: Na Měsíci je voda nejen ve stínu kráterů

Zprávy z NASA: Na Měsíci je voda nejen ve stínu kráterů

V budoucnu by se navíc „šťáva“ pro Lunar Cruiser nemusela dovážet, ale mohla by být vyrobena přímo na místě. V oblasti pólů Měsíce se nachází velké zásoby vody, kterou chtějí agentury těžit. Voda se skládá z vodíku a kyslíku. Obě složky jsou také složkami běžných pohonných hmot raketových motorů, anebo právě měsíčních aut. JAXA předpokládá, že výlety do oblasti pólů budou hned od začátku hlavním cílem teréňáků Lunar Cruiser. Bez tankování by měl ujet kolem 1000 kilometrů.

Měsíční auto Lunar Cruiser od Toyot může mít i solární panely •  Toyota

Návrat na Měsíc

Všechno to do sebe zapadá. NASA obnovuje pilotované lety na Měsíc v programu Artemis. Pokud půjde vše dobře, přistane člověk na povrchu v roce 2024. K Měsíci ho dopraví vesmírná loď Orion, jejíž servisní sekci připravuje Evropská kosmická agentura. Zcela „mimo“ ale není ani JAXA.

Na Měsíc se má létat přes stanici Gateway. Jeden z obytných modulů (iHAB) budou mít na stanici také Japonci. JAXA sice nemá vlastní pilotovanou kosmickou loď, ale vesmírní zelenáči to rozhodně nejsou. Postavili už řadu kosmických sond a na Mezinárodní vesmírné stanici mají velkou laboratoř Kibo. Disponují také lodí HTV, která na vesmírný komplex dopravuje zásoby. Je dost možné, že první lidé na Měsíci budou jezdit právě autem Lunar Cruiser.

Měsíční auto nebo spíš bugina z dob misí Apollo - Lunar Roving •  NASA

Bugina Apollo 17

Jezdit po Měsíci v autě vypadá jako sci-fi, ale ve skutečnosti k tomu došlo už před 50 lety. Lunární auto měli k dispozici tři poslední mise programu Apollo. Oficiální název zněl Lunar Roving Vehicle, ale přezdívalo se mu „měsíční bugina“. Nejvíce ho využila posádka Apolla 17, která ujela po povrchu Měsíce 36 kilometrů. Každé kolo mělo vlastní elektrický pohon. Vzhledem k tomu, že se jednalo o rover na jedno použití, baterie se nabily už na Zemi. Oproti Lunar Cruiseru byla bugina velmi jednoduchá a astronauti v ní museli sedět ve skafandrech.

Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc

Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Fascinující geologická mapa Měsíce ukazuje i jeho odvrácenou tvář

Fascinující geologická mapa Měsíce ukazuje i jeho odvrácenou tvář

 

Články odjinud