Auto jako z Flinstounových

Auto jako z Flinstounových
Sdílej
 
Situace na silnicích je čím dál tím horší. Kvůli autům se často skoro nedá přejít z jednoho chodníku na druhý, všude řvou motory a člověk téměř ani nemůže dýchat. Ten poslední problém by se ale brzy mohl stát minulostí. Jen to bude chtít trochu zabrat.

Snad každý kluk v dětství toužil po vlastním autě a těm šťastnějším se povedlo nějaké dokonce mít. Většinou ale maximálně šlapací. Jednu výhodu však tahle autíčka oproti těm opravdovým měla. Nevypouštěla do ovzduší škodlivé plyny, kvůli kterým musí člověk ve městech skoro zadržovat dech.

Projekt HumanCar se šlapacím autíčkům na první pohled docela hodně podobá, protože i tady se bude jezdit na lidský pohon. Stačí do něj naskočit, párkrát zatáhnout a už můžete jet. Nasednout mohou další tři spolujezdci a mohou přiložit ruku k dílu (doslova).

Z tohohle ekologického vozítka můžete vytáhnout i celkem solidní rychlost. Údajně by auto mohlo jezdit až sto kilometrů za hodinu, ale kvůli předpisům a bezpečnosti je rychlost snížena na čtyřicet. A jak to celé funguje? Vlastně docela jednoduše. Řidič a spolujezdci během jízdy jakoby veslují a jimi vydávaná energie nabíjí baterii, která pohání elektromotor.

Nápad přijít na trh s automobilem poháněným lidskou silou měl vynálezce HumanCar Charles Greenwood už někdy před čtyřiceti lety. Když totiž tehdy tvrdnul v zácpě, všiml si, kolik je okolo něho tlustých lidí sedících v autech a napadlo ho spojit cestování se cvičením. Původně experimentoval s autem, které bylo poháněné šlapáním, ale později se rozhodl přejít k "veslování".

HumanCar si už teď lze objednat u jeho výrobců a příští rok tak můžete vyrážet na výlety, při kterých nebudete likvidovat přírodu a ještě uděláte něco pro svoje zdraví. Pokud tedy máte řidičák. I když je HumanCar neobvyklé vozítko a u jehož řízení se zapotíte a pořádně nadřete, pořád je to auto. A jen tak někdo s ním na silnici nesmí.

Klíčová slova:
auto, elektomotor
 

Články odjinud