Z her na reálná bojiště: kvadrokoptéra Parrot AR.Drone

Z her na reálná bojiště: kvadrokoptéra Parrot AR.Drone
Sdílej
 
Toužíte mít pod kontrolou výkonný létající stroj, závodit v ulicích vašeho města nebo ho změnit na hypermoderní bojiště?

Čtyři vrtule kmitají ohromnou rychlostí a udržují tak kvadrokoptéru nad zemí. Závod mezi redaktory ABC začíná, vzduch všude kolem je rozvířený a kanceláří létají odfouknuté papíry. Držíme v ruce iPhone, na jehož obrazovce vidíme tentýž obraz, jaký by z kokpitu AR.Dronu viděl pilot. Pomocí dotykového displeje kvadrokoptéru (hezky česky létající stroj se čtyřmi vrtulemi) ovládáme.

Virtuální bojiště

Pravým palcem ovládáme výšku a směr, stisknutím levého palce a nahnutím telefonu nabírá AR.Drone rychlost. A ta je přes obrovskou váhu a velikost (čtverec o straně cca 60 cm) opravdu veliká. IT oddělení jsme profrčeli, aniž by se kolegové zabraní do práce stačili ohlédnout. V hlavě jim zůstal akorát bzučivý zvuk.

Pocit z letu je úžasný a může pokračovat, i když nám kvadrokoptéra již dávno zmizela z dohledu. Je to tím, že povely a informace o aktuální pozici se do iPhonu přenášejí po bezdrátové síti, kterou AR.Drone vytváří. Tento systém ale přináší i další výhodu, než jen dlouhý dosah a přenášený obraz - augmentovanou realitu.

Pod tímto heslem si můžete představit virtuální realitu uprostřed reálného světa. Ačkoli AR.Drone sám o sobě nestřílí, program dokáže střelbu simulovat, kontrolovat zásahy a informovat o nich i zařízení vašeho protihráče. Ovládací panel se přitom krapet změní - vidět je teď na něm zaměřovač, životy vaše i protivníka a schematicky zobrazené odpálené projektily.

Nabušený stroj

Čtyři vrtule zajišťují stabilitu a ovladatelnost těžko srovnatelnou s jinými RC modely. Při outdoorovém létání vás neohrozí dokonce ani vítr. Přes veškerou jednoduchost však vyžaduje ovládání určitý um a zkušenosti. Na rozdíl od počítačových her musíte počítat například se setrvačností, která ještě chvíli po změně dráhy letu žene letoun původním směrem. Přes prvotní pokusy plné vyděšených spolupracovníků, jimž jsme vrtulemi málem oholili hlavy, jsme se po pár hodinách vypracovali a dosáhli plynulého letu se spoustou manévrů. Zpočátku jsme měli také problém koukat do iPhonu a nepozorovat AR.Drone ve vzduchu. Díky rychlému přenosu dat mezi kamerou a telefonem je přitom pohled na displej mnohem přehlednější.

Nebezpečné srážky

Kostru ukrývající vnitřnosti má AR.Drone z kvalitního materiálu, který vydrží lecjaký náraz. Poškodit tak elektroniku nebo motor je dost "obtížné". O něco chatrnější jsou vrtule, kterým hrozí největší nebezpečí při nekontrolovaném pádu. Kvadrokoptéra sice při ztrátě signálu nebo energie automaticky přistává, po tvrdé srážce ve vzduchu však padne jako švestka. Během testování proběhlo několik ostrých soubojů, kdy se vrtulníky míjely o centimetry. Jednou dokonce došlo ke střetu vrtulí a dopad na dlažbu byl hodně tvrdý. Poškození šla naštěstí v pohodě opravit, stačilo dokoupit pár náhradních dílů.

Asi jedinou věcí, která nás zklamala, je baterka. Vzhledem k obrovskému výkonu motorů vydrží pouhých 12 minut, to je bohužel na odpolední létání stejně málo. Přes tuto chybu je Parrot AR.Drone zatím nejlepší létající stroj na dálkové ovládání, který redakce ABC držela v rukou. Létání s ním je zážitek silnější než ty nejzábavnější počítačové simulátory.

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

Letecká škola

Žádný špičkový pilot se se svými schopnostmi nenarodil, ale musel projít tvrdým tréninkem a nalétat spousty hodin. Na webu http://www.parrot-ardrone.cz/ najdete ukázková videa soubojů na Sahaře, v New Yorku, návod, jak připravit kvadrokoptéru k letu, jak létat v indoorovém a outdoorovém prostoru a základní i pokročilé letecké figury opravdových es.

Fantastické mrakodrapy

Fantastické mrakodrapy

Moderní vojenská technika: F-35 Lightning II

Moderní vojenská technika: F-35 Lightning II

Klíčová slova:
parrot, kvadrokoptéra
 

Články odjinud