Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift
Sdílej
 
Hned na začátek vás musíme varovat: Když si nasadíte brýle Oculus Rift, může vás zachvátit panika. Dojem z virtuální reality je totiž až neskutečně skutečný.

 

 

 

 

Virtuální realita je takové šidítko. Jde o technologii, která dokáže oklamat mozek tak, aby alespoň částečně uvěřil, že jste se ocitli v jiném světě – třeba ve fantastické krajině osídlené draky. Pro hráče videoher, kteří by nejradši žili uvnitř své oblíbené gamesy, je to nepřekonatelné lákadlo. Ve filmech podobné nápady vidíme každou chvíli, ať už je to Avatar nebo starší Matrix, ale skutečná virtuální realita je na hony vzdálená běžnému používání. Nebo to alespoň platilo do nedávna. Věci se totiž pomalu mění.

Začátek a konec

Nejprve si odskočíme o téměř čtvrt století do minulosti, kdy se objevily první celosvětově známé brýle s virtuální realitou Stuntmaster a později VFX-1. Vaši rodiče si možná budou pamatovat, jak neforemně zařízení vypadalo. Kdokoliv ho navíc používal delší dobu, toho začala z váhy helmy bolet krční páteř, případně se mu udělalo špatně z pomalé grafiky v nízkém rozlišení, která se promítala přímo před oči.

První krůčky tedy byly neohrabané a nejisté. Herní vývojáři proto ve virtuální realitě neviděli žádnou budoucnost a raději začali pracovat na módních 3D střílečkách. Na virtuální realitu se tak na mnoho let zapomnělo.

Nový začátek

A teď udělejme střih do roku 2012. Mladý Kaliforňan Palmer Luckey z ničeho nic přichází s brýlemi Oculus Rift, které váží ani ne 400 gramů a obraz ukazují ve „hloubkovém“ 3D. Herní vývojáři, včetně těch největších veteránů, šílí nadšením a tvrdí, že Luckey na to kápnul. Sen o virtuální realitě v praxi se po čtvrt století vrací mezi nás.

Oculus Rift na první pohled nevypadá nikterak přelomově ani sexy. Na hlavu si nasadíte popruhy s černým kvádrem, který kryje oči. Na uši si dáte sluchátka, takže vypadáte jako kříženec mouchy a člověka. To, jak vás vidí kamarádi je ale jedna věc, to, co vidíte vy uvnitř, je něco úplně jiného – tam jste ve virtuálním světě.

 

Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Obelhané smysly

Než se zařízení na zoubek, je potřeba si říct, co pro každého z nás definuje skutečnost, tedy svět kolem nás. Jsou to naše smysly, z nichž nejdůležitější jsou dva. Zrak nás informuje o vzdálenostech, barvách, velikostech a struktuře. Sluch zase upozorňuje na věci, které jsou mimo naše zorné pole, a potvrzuje některé vizuální informace. A teď si představte, že by vám někdo nahradil zrak a sluch něčím jiným. Přesně to dělá Oculus Rift. Dva z vašich smyslů překrývá svou vlastní obrazovou a zvukovou realitou. Tím pádem vlastně krade váš svět! Slouží mu k tomu jeden sedmipalcový displej o rozlišení 1920 x 1200 pixelů, který je rozdělen na dvě části. Vysílá posunuté obrazy pro každé oko, které se ve vaší hlavě skládají ve scénu s „hloubkou“.

Rozhlédněte se

Oculus Rift jsme si mohli vyzkoušet na herní výstavě E3 a potvrzujeme, že je opravdu vychytaný. Krom toho, že vidíte trojrozměrně, se herní obraz otáčí zároveň s pohyby vaší hlavy. Představte si tedy, že stojíte na rozkvetlé louce a před očima vám proběhne jednorožec. Otočíte se za ním a brýle pohyb přesně kopírují, takže uvidíte, jak chudák jednorožec zakopl a spadl do propasti. Podobným způsobem můžete v simulacích sluneční soustavy prolétávat mezi planetami a zkoumat je anebo se vypravit na virtuální safari do Afriky.

Bude i Minecraft!

Her, které jsou pro Oculus Rift vyvíjeny jsou desítky, přestože brýle zatím vlastní pouze vybraná vývojářská studia. Dočkáme se například Minecraftu, Half-Life 2 nebo české hry Miner Wars a spousty novinek, které jsou určené jen pro Oculus. A to je dobrá zpráva, ne? Vlastně, je tu ještě jedna lepší: Oculus půjde připojit prakticky do jakéhokoliv herního zařízení a bude fungovat, pakliže ho hra bude podporovat. Do obchodů se dostane někdy v roce 2014.

 

 

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Google šmíruje na dně mořském

Google šmíruje na dně mořském

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Klíčová slova:
google, vychytavka, bryle
 

Články odjinud