Jak fotit jako profesionál 3: Výběr režimu focení

Jak fotit jako profesionál 3: Výběr režimu focení
Sdílej
 
Umíte foti? No jasně! Ale umíte fotit dobře? To vás naučíme v seriálu video návodů časopisu ABC. Podívejte se, jak fotit jako profesionál. Tentokrát prozradíme, jak si vybrat správný režm focení. Každý moderní foťák jich má na výběr několik. Každý vám aparát nastaví na určitý typ fotky. Třeba na sport, abyste mohli zachytit rychlý pohyb. Jak s nimi pracovat?

 

Pokud se nechcete příliš zatěžovat teorií, můžete si zvolit plně automatický režim AUTO a fotoaparát sám provede potřebné nastavení. Automatický režim ovšem zcela nezávisle na fotografovi volí citlivost snímače a nastavuje expozici – určuje tedy i hloubku ostrosti. Jde vlastně o pouhý počítačový program bez výtvarných ambicí a jakéhokoliv povědomí o našem záměru. Daleko lepších výsledků dosáhneme s využitím některého z motivových programů. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? A jak si vybrat ten pravý? Není to nic složitého, ale fantazii se meze nekladou! Video návod najdete níže.

Jak si vybrat režim focení

Režim Vypnutý blesk je nezbytností v prostorech, kde je fotografování s bleskem zakázáno (třeba interiéry kostelů nebo mořská akvária). Snímky bez blesku působí přirozeně, ale v horších světelných podmínkách se může objevit šum. Je zde i riziko roztřesení snímku. Proto je dobré si fotoaparát raději podepřít. •  ABC

Vypnutý blesk

Režim Vypnutý blesk je nezbytností v prostorech, kde je fotografování s bleskem zakázáno (třeba interiéry kostelů nebo mořská akvária). Snímky bez blesku působí přirozeně, ale v horších světelných podmínkách se může objevit šum. Je zde i riziko roztřesení snímku. Proto je dobré si fotoaparát raději podepřít.

Portrétní režim pracuje s nízkou hloubkou ostrosti, díky níž jsou detaily v pozadí potlačeny a na snímku dominuje portrétovaná osoba. Při správném nastavení vyvážení bílé barvy mají odstíny pleti jemný a přirozený vzhled. •  ABC

Portrét

Portrétní režim pracuje s nízkou hloubkou ostrosti, díky níž jsou detaily v pozadí potlačeny a na snímku dominuje portrétovaná osoba. Při správném nastavení vyvážení bílé barvy mají odstíny pleti jemný a přirozený vzhled.

Při fotografování krajiny potřebujeme docílit opačného efektu než při portrétování, tedy ostrého popředí i pozadí. Režim Krajina využívá velké hloubky ostrosti a díky sytějšímu podání zelených a modrých odstínů je primárně určen k fotografování krajiny a městských panoramat. Při zamračené obloze je díky delšímu expozičnímu času nutné dát přístroj na stativ. Pozná fotoaparát, jestli jsem fotografoval portrét krávy nebo hory v pozadí? •  ABC

Krajina

Při fotografování krajiny potřebujeme docílit opačného efektu než při portrétování, tedy ostrého popředí i pozadí. Režim Krajina využívá velké hloubky ostrosti a díky sytějšímu podání zelených a modrých odstínů je primárně určen k fotografování krajiny a městských panoramat. Při zamračené obloze je díky delšímu expozičnímu času nutné dát přístroj na stativ. Pozná fotoaparát, jestli jsem fotografoval portrét krávy nebo hory v pozadí?

Momentky dětí jsou asi nejčastějším fotografickým motivem, a proto ho výrobci běžně zařazuji mezi základní motivové programy. Oblečení reprodukuje režim Děti s vyšší živostí a stejně jako u portrétu jsou odstíny pleti zjemněny. •  ABC

Děti

Momentky dětí jsou asi nejčastějším fotografickým motivem, a proto ho výrobci běžně zařazuji mezi základní motivové programy. Oblečení reprodukuje režim Děti s vyšší živostí a stejně jako u portrétu jsou odstíny pleti zjemněny.

Režim Sport je určen ke zmrazení pohybu rychlých objektů jako například běžce nebo závodního auta. My už z první lekce víme, že to není vždy žádoucí, zejména pokud bychom chtěli docílit například tzv. panningu. •  ABC

Sport

Režim Sport je určen ke zmrazení pohybu rychlých objektů jako například běžce nebo závodního auta. My už z první lekce víme, že to není vždy žádoucí, zejména pokud bychom chtěli docílit například tzv. panningu.

Při nastavení režimu Makro nám fotoaparát umožní nejen pořídit velice působivé snímky květin, ale i hmyzu a jiných drobných motivů. Hlavní objekt je výrazně reprodukován s důrazem na živé červené a zelené odstíny. •  ABC

Makro

Při nastavení režimu Makro nám fotoaparát umožní nejen pořídit velice působivé snímky květin, ale i hmyzu a jiných drobných motivů. Hlavní objekt je výrazně reprodukován s důrazem na živé červené a zelené odstíny.

Pokud chceme pořídit portrét v noci nebo za šera, použijeme režim Noční portrét. Po dobu otevření závěrky nejdříve blikne světlo blesku a poté se ještě chvíli exponuje pozadí. Delší expoziční čas vyžaduje použití stativu nebo umístění aparátu na pevnou podložku. Ani portrétované osoby se po blesknutí ještě chvíli nesmí hýbat. •  ABC

Noční portrét

Pokud chceme pořídit portrét v noci nebo za šera, použijeme režim Noční portrét. Po dobu otevření závěrky nejdříve blikne světlo blesku a poté se ještě chvíli exponuje pozadí. Delší expoziční čas vyžaduje použití stativu nebo umístění aparátu na pevnou podložku. Ani portrétované osoby se po blesknutí ještě chvíli nesmí hýbat.

Výrobci moderních digitálních fotoaparátů dnes soupeří v tom, jak běžným uživatelům usnadnit život. Předhánějí se proto nejen v počtu motivových programů ale vybavují své aparáty i režimem Guide (Průvodce), který popisuje jednotlivá přednastavení. •  ABC

Režim Guide

Výrobci moderních digitálních fotoaparátů dnes soupeří v tom, jak běžným uživatelům usnadnit život. Předhánějí se proto nejen v počtu motivových programů ale vybavují své aparáty i režimem Guide (Průvodce), který popisuje jednotlivá přednastavení.

Video se připravuje ...

Jak fotit jako profesionál: Výběr režimu focení • Zdroj: ABC

Slovníček

Závěrka

mechanismus, který řídí, jak dlouho bude film nebo snímač vystaven světlu.

Blesk

zařízení vytvářející velmi krátký světelný záblesk (typicky trvající tisícinu sekundy) s barevnou teplotou denního světla. Je používán převážně jako dodatečné osvětlení záběrů, kde přirozené světlo nestačí ke správné expozici. Blesk vestavěný ve fotoaparátu má dosah maximálně do několika metrů a vzdálenější objekty nemá šanci osvětlit. Jeho výkon udává tzv. směrné číslo (zkratka GN), které definuje nejvyšší možnou vzdálenost, do které blesk svítí svým plným výkonem.

Panning

používá se k zachycení rychlého pohybu. Fotograf sleduje pohybující se objekt a docílí rozmazaného pozadí. Působí to dynamicky a používá se hlavně u sportu a závodů.

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Jak fotit jako profesionál 2: Priorita clony

Jak fotit jako profesionál 2: Priorita clony

Jak fotit jako profesionál 4: Hloubka ostrosti

Jak fotit jako profesionál 4: Hloubka ostrosti

 

Články odjinud