RoboThespian: Přichází doba interaktivních robotů

RoboThespian: Přichází doba interaktivních robotů
Sdílej
 
Je to ultramoderní robot se spoustou schopností, můžete ho programovat pomocí jednoduché aplikace a je volně k prodeji. Androidi míří mezi lidi a RoboThespian je prvním z nich.

 

 

Interaktivní robot je takový, co dokáže komunikovat s lidmi a zodpovídat jejich otázky. Může třeba pomoci s orientací v obřích komplexech, jako jsou letiště nebo nákupní centra. Nebo vás může provázet v muzeu a vyprávět o exponátech. Dnešní technologie už umožňuje zkonstruovat plnohodnotného digitálního průvodce. Dokazuje to britská laboratoř Engineered Labs, která vyrábí nepokročilejšího interaktivního robota současnosti. Jmenuje se RoboThespian a už se začíná pomalu objevovat i na veřejnosti.

K čemu je dobrý?

RoboThespian má výšku člověka, chodí na dvou nohách ohebných v kolenou a na každé ruce má pět plně pohyblivých prstů. Dokáže mluvit dvaceti světovými jazyky. Rozpozná od sebe v jednu chvíli až dvanáct lidí a  u každého s vysokou pravděpodobností odhadne pohlaví a věk. Když s ním mluvíte, pozná podle výrazu tváře a gestikulace vaši náladu. Dokáže tedy bez problému komunikovat s více lidmi najednou a reagovat na jejich momentální chování. Ačkoli se podle jeho schopností může zdát, že jde o vysoce inteligentního androida, ve skutečnosti RoboThespian nedisponuje žádnou vlastní inteligencí. Slouží jako robotická loutka, kterou si naprogramujete podle svých potřeb a přesně si nastavíte, co má říkat a jak se u toho pohybovat.

 

Intuitivní software

Robota ovládáte prostřednictvím interaktivního displeje. V základním menu spouštíte jeho přednastavené akce, třeba uvítání, důležitou zprávu nebo prohlídku v muzeu. Majitel robota má pak přístup do speciálního menu, kde vytváří jednotlivé akce. Děje se tak skrze intuitivní software, který připomíná stříhání filmu. Jednoduše skládáte různé pokyny na časovou osu a nastavujete dobu jejich trvání.

K vidění i u nás

RoboThespian je v současnosti jediný plně programovatelný interaktivní robot o velikosti člověka, který se dá běžně koupit. Laboratoř ho vyvíjí už od roku 2005. A stává se čím dál populárnějším. Pořizují si ho zejména vědecká muzea, natrefíte na něj v patnácti zemích světa. Nyní mu přibyl bratříček jménem SociBot, což je zjednodušená verze bez nohou pro ty, kteří nepotřebují chodícího robota, ale stačí jim mluvící hlava.

Nám trochu připomíná robomoderátora televizních zpráv. Chtěli byste si ho pořídit domů? Asi vás zklameme, ale z kapesného na něj neušetříte ani za sto let. SociBot stojí zhruba 400 000 korun a jeho nohatý brácha čtyřikrát tolik. Na RoboThespiana se ale můžete podívat na vlastní oči do libereckého vědeckého centra iQLANDIA, kde vás provede první exemplář tohoto druhu v Česku.

 

 

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Robotická ochranka: Vystřídá pána s vysílačkou?

Robotická ochranka: Vystřídá pána s vysílačkou?

Želví hledač pokladů

Želví hledač pokladů

Klíčová slova:
robot
 

Články odjinud